Zdrowe odżywianie

3 przepisy na zdrowe koktajle. Dietetyczka: "Warto popracować nad naszą odpornością"

Zdrowe odżywianie

Autor:
Dominika
Czerniszewska
Zdrowe i kolorowe - koktajle warzywno-owocowe
Zdrowe i kolorowe - koktajle warzywno-owocoweDzień Dobry TVN
wideo 2/13
Dzień Dobry TVNZdrowe i kolorowe - koktajle warzywno-owocowe

Koktajl to idealna przekąska dla zabieganych. Dobrze przygotowany jest źródłem witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Oto propozycje na szybkie i zdrowe koktajle Edyty Litwiniuk, dietetyczki, trenerki i fit mamy trzech córeczek.

Czy koktajl może zastąpić posiłek?

Zdaniem dietetyczki Edyty Litwiniuk w naszej diecie powinno być miejsce na wszystko. Natomiast zdrowe koktajle znakomicie urozmaicą naszemu menu.

- Jestem zwolenniczką jedzenia wszystkiego. Może teraz obalę wszystkie mity, ale naprawdę należy jeść wszystko, ale w umiarkowanych ilościach. Człowiek musi, jeść, gryźć, przełykać - zauważyła specjalistka.

Nie zmienia to jednak faktu, że dobrze skomponowane koktajle owocowo-warzywne mają wiele zalet i właściwości:

  • są źródłem witamin i składników mineralnych, mogą być też źródłem białka;
  • zawierają ważny dla mocnych kości wapń;
  • dbają o serce – są bogate w magnez;
  • wspomagają układ trawienny;
  • mogą być pomocne we wspomaganiu odchudzania (kwasy omega-3);
  • można z łatwością zabrać je w butelce do pracy.

To tylko kilka z wielu zalet. Koktajle, które przygotowała dla nas Edyta Litwiniuk, wspomagają też naszą odporność.

- W każdym z tych koktajli jest taki składnik, którego nie zjedlibyśmy na surowo. W pierwszym mamy imbir, w drugim kurkumę, a w trzecim szpinak i cynamon. To, co jest fajne w tych koktajlach, to że możemy przemycać w nich produkty, których na co dzień jemy. Teraz mamy taki okres choroby, dodatkowo COVID-19, więc warto popracować nad naszą odpornością. I właśnie w tych koktajlach możemy przemycać substancje przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, czyli wspomnianą przeze mnie kurkumę czy imbir - tłumaczyła nasza rozmówczyni.

Zdrowe koktajle warzywno-owocowe. Przepisy dietetyczki Edyty Litwiniuk

Zielone wzmocnienie

Składniki:

  • jabłko,
  • ogórek,
  • imbir (pasek ok. 2 cm),
  • pół cytryny,
  • woda (rozcieńczamy wedle uznania).

Przygotowanie:

Wszystkie składniki obieramy ze skórek. Wodę wlewamy do blendera i po kolei dodajemy produkty. Blendujemy na gładko. Jeśli koktajl wyjdzie za gęsty, należy dolać wodę i jeszcze raz zblendować.

Bomba witaminowa

Składniki:

  • 2 średnie marchewki,
  • banan,
  • średnia pomarańcza,
  • 1 cm obranej kurkumy,
  • szklanka wody (rozcieńczamy wedle uznania).

Przygotowanie:

Wszystkie składniki obieramy ze skórek. Wodę wlewamy do blendera i po kolei dodajemy produkty. Blendujemy na gładko. Jeśli koktajl wyjdzie za gęsty, należy dolać wodę i jeszcze raz zblendować.

Słodka regeneracja - znakomity po treningu

Składniki:

  • banan,
  • 2 łyżki płatków owsianych,
  • pomarańcza,
  • garść szpinaku,
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • 2 szklanki wody (rozcieńczamy wedle uznania).

Przygotowanie:

Wszystkie składniki obieramy ze skórek. Wodę wlewamy do blendera i po kolei dodajemy produkty. Blendujemy na gładko. Jeśli koktajl wyjdzie za gęsty, należy dolać wodę i jeszcze raz zblendować.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Zobacz też:

Autor:Dominika Czerniszewska

Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News

Tagi:
Prowadzący:
Tagi:
Prowadzący:
Pozostałe wiadomości