Czy koktajl może zastąpić posiłek?
Zdaniem dietetyczki Edyty Litwiniuk w naszej diecie powinno być miejsce na wszystko. Natomiast zdrowe koktajle znakomicie urozmaicą naszemu menu.
- Jestem zwolenniczką jedzenia wszystkiego. Może teraz obalę wszystkie mity, ale naprawdę należy jeść wszystko, ale w umiarkowanych ilościach. Człowiek musi, jeść, gryźć, przełykać - zauważyła specjalistka.
Nie zmienia to jednak faktu, że dobrze skomponowane koktajle owocowo-warzywne mają wiele zalet i właściwości:
- są źródłem witamin i składników mineralnych, mogą być też źródłem białka;
- zawierają ważny dla mocnych kości wapń;
- dbają o serce – są bogate w magnez;
- wspomagają układ trawienny;
- mogą być pomocne we wspomaganiu odchudzania (kwasy omega-3);
- można z łatwością zabrać je w butelce do pracy.
To tylko kilka z wielu zalet. Koktajle, które przygotowała dla nas Edyta Litwiniuk, wspomagają też naszą odporność.
- W każdym z tych koktajli jest taki składnik, którego nie zjedlibyśmy na surowo. W pierwszym mamy imbir, w drugim kurkumę, a w trzecim szpinak i cynamon. To, co jest fajne w tych koktajlach, to że możemy przemycać w nich produkty, których na co dzień jemy. Teraz mamy taki okres choroby, dodatkowo COVID-19, więc warto popracować nad naszą odpornością. I właśnie w tych koktajlach możemy przemycać substancje przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, czyli wspomnianą przeze mnie kurkumę czy imbir - tłumaczyła nasza rozmówczyni.
Zdrowe koktajle warzywno-owocowe. Przepisy dietetyczki Edyty Litwiniuk
Zielone wzmocnienie
Składniki:
- jabłko,
- ogórek,
- imbir (pasek ok. 2 cm),
- pół cytryny,
- woda (rozcieńczamy wedle uznania).
Przygotowanie:
Wszystkie składniki obieramy ze skórek. Wodę wlewamy do blendera i po kolei dodajemy produkty. Blendujemy na gładko. Jeśli koktajl wyjdzie za gęsty, należy dolać wodę i jeszcze raz zblendować.
Bomba witaminowa
Składniki:
- 2 średnie marchewki,
- banan,
- średnia pomarańcza,
- 1 cm obranej kurkumy,
- szklanka wody (rozcieńczamy wedle uznania).
Przygotowanie:
Wszystkie składniki obieramy ze skórek. Wodę wlewamy do blendera i po kolei dodajemy produkty. Blendujemy na gładko. Jeśli koktajl wyjdzie za gęsty, należy dolać wodę i jeszcze raz zblendować.
Słodka regeneracja - znakomity po treningu
Składniki:
- banan,
- 2 łyżki płatków owsianych,
- pomarańcza,
- garść szpinaku,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 szklanki wody (rozcieńczamy wedle uznania).
Przygotowanie:
Wszystkie składniki obieramy ze skórek. Wodę wlewamy do blendera i po kolei dodajemy produkty. Blendujemy na gładko. Jeśli koktajl wyjdzie za gęsty, należy dolać wodę i jeszcze raz zblendować.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Zobacz też:
- Nawyki żywieniowe matki mogą uchronić dziecko przed nadwagą? "Dobre programowanie to kontrola masy ciała przed ciążą"
- Czym zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej i wegańskiej?
- Chcesz przejść na wegetarianizm? Zobacz, jakich błędów nie popełniać
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News