Bioflawonoidy cytrusowe - jak wpływają na zdrowie człowieka? Poznaj ich zastosowanie i działanie

Bioflawonoidy cytrusowe - jak wpływają na zdrowie człowieka?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Egzotyczny zapach i smak, odwiedzamy cytrynowy raj
Egzotyczny zapach i smak, odwiedzamy cytrynowy raj
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Dieta na wysoki cholesterol
Dieta na wysoki cholesterol
Czas a dieta
Czas a dieta
Ludzie, aby utrzymać organizm w należytej kondycji i zdrowiu, przyjmują różnego rodzaju suplementy oraz substancje pomocnicze. Należą do nich m.in. bioflawonoidy cytrusowe. Mając na względzie poprawne funkcjonowanie własnego organizmu, dobrze jest po nie sięgać. Gdzie występują te substancje? Czy powinny obowiązkowo znajdować się w diecie każdego człowieka?

Dostępne informacje o bioflawonoidach podkreślają ich zalety. Mimo tego wciąż nie spożywamy ich tyle, ile powinniśmy. Tymczasem wskazana jest nawet ich dodatkowa suplementacja, ponieważ niedobór tych składników może nam przysporzyć kłopotów. Skąd więc czerpać bioflawonoidy i co zrobić, by stały się częścią naszego codziennego jadłospisu?

Bioflawonoidy - co to jest?

Bioflawonoidy cytrusowe występują także pod innymi nazwami. Często mówi się o nich po prostu "flawonoidy" lub określa się je mianem witaminy P. Dokładniej mówiąc, bioflawanoidy to substancje fitochemiczne, które znajdują się w naturalnej postaci w roślinach.

Bioflawonoidy wykazują działanie ochronne wobec komórek roślin, tym samym nie dopuszczając do nich chorób, zgubnego wpływu promieniowania UV, a także strzegą rośliny przed insektami. Najczęściej wiążą się z cukrami, ponieważ występują w grupie glikozydów. Właśnie w takiej postaci bioflawonoidy cytrusowe są najłatwiej przyswajalne przez organizm człowieka.

Bioflawonoidy zostały odkryte w XX wieku przez naukowca węgierskiego pochodzenia, Alberta Szent-Györgyiego. Związki te są również odpowiedzialne za zabarwienie danej rośliny.

Bioflawonoidy - gdzie występują i skąd je czerpać?

Bioflawonoidy cytrusowe, jak sama nazwa wskazuje, występują w cytrusach, przede wszystkim w grejpfrutach, choć można je odnaleźć także w cytrynach i pomarańczach. A gdzie występują pozostałe bioflawonoidy? Naturalnie w innych roślinach, a szczególnie w ich owocach. Bioflawonoidy o działaniu silnie przeciwutleniającym można znaleźć między innymi w cebuli, ciemnych winogronach, jabłkach, truskawkach, a także w pietruszce czy czerwonej papryce. Właśnie dlatego tak ważne jest, by w swoim menu mieć zawsze różnorodne warzywa i owoce.

Bioflawonoidy cytrusowe - jakie działanie wykazują?

Główne działanie wszystkich bioflawonoidów łączy się z ich zdolnościami antyoksydacyjnymi, czyli przeciwutleniającymi. Dzięki nim komórki w organizmie ludzkim nie są narażone na ataki wolnych rodników, które pojawiają się właśnie na skutek procesu utleniania. Mogą być też traktowane jako substancja wspierająca działanie witaminy C.

Jeśli bioflawonoidów w naszym organizmie będzie zbyt mało, prawdopodobnie doprowadzi to do namnażania się wspomnianych już wolnych rodników, a w konsekwencji do poważnych uszkodzeń błon komórkowych oraz materiału genetycznego. Dzięki bioflawonoidom cytrusowym zawartym w grejpfrucie można znacznie poprawić pracę układu krwionośnego. Grejpfruty wpływają także na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi, co przeciwdziała miażdżycy. W ten sposób tętnice zostają zabezpieczone przed ewentualnymi uszkodzeniami, a naczynia włosowate odzyskują pierwotną sprężystość. Jeśli chodzi o ten rodzaj bioflawonoidów, istnieją opinie, że im bardziej gorzki w smaku owoc się trafi, tym więcej będzie zawierał cennych substancji. Co więcej, z grejpfrutów przygotowuje się specjalny preparat, który wykazuje właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, a także przeciwpasożytnicze. Z jego pomocą można skutecznie wspierać osłabiony układ odpornościowy człowieka. W cytrynie, poza bioflawonoidami cytrusowymi, znajduje się też duża ilość witaminy C, która w połączeniu z nimi działa znacznie silniej. To właśnie za ich sprawą udaje się odbudować nadwyrężone naczynia krwionośne. Pijąc sok z cytryny, opóźniamy postępującą starość, zwalczając kolejne wolne rodniki. Cytrynę podaje się też tym dzieciom, u których stwierdzono uczulenie na białko pokarmowe. Ostatni z cytrusów, o którym warto wspomnieć przy okazji bioflawonoidów, to pomarańcza. Oczywiście substancje występujące w tym owocu także wspomagają układ krwionośny, między innymi przeciwdziałając nadciśnieniu tętniczemu. Nie bez znaczenia jest także ich rola w chorobach wątroby, nawet tych bardziej zaawansowanych. Istotne okazują się także ich właściwości przeciwzapalne. Bioflawonoidy cytrusowe, a właściwie ich kompleks, wykorzystuje się niejednokrotnie w leczeniu chorób żył i żylaków. Pomaga on również w przypadku stłuczeń, krwawień oraz siniaków, dlatego są tak ważne w diecie każdego sportowca narażonego na kontuzje. Naturalne bioflawonoidy znacznie wzmacniają układ immunologiczny. Wspierają także proces wytwarzania żółci, dlatego mogą zapobiegać marskości wątroby. Wykorzystuje się je również w terapiach retinopatii cukrzycowej. W niektórych przypadkach substancje te mogą pomóc w leczeniu alergii.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości