Soczewica, czyli bogate w białko superfood. Jakie jeszcze ma właściwości?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Kluski w każdej postaci
Kluski w każdej postaci
Garnek pełen pyszności
Garnek pełen pyszności
Pistacjowy zawrót głowy
Pistacjowy zawrót głowy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Świąteczna zawierucha
Soczewica ma dużo wartości odżywczych. To warzywo bogate w białko. Dlatego soczewica tak chętnie jest wykorzystywana w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Co jeszcze warto o niej wiedzieć?

Soczewica stanowi źródło potrzebnego dla serca potasu oraz ważnego szczególnie dla kobiet w ciąży kwasu foliowego. Wykorzystywana jest w kuchni na wiele sposobów – dodaję się ją do sałatek, farszu, past. Bywa również bazą zup. Którą odmianę soczewicy najlepiej wybrać – czerwoną, zieloną, czarną, a może żółtą?

Jak gotować soczewicę?

Gotowanie soczewicy uzależnione jest od jej rodzaju, ponieważ każdy z nich charakteryzuje się różną twardością. Przyjęło się, że soczewicę przed gotowaniem należy moczyć. Jednak nie dotyczy to soczewicy czerwonej oraz soczewicy żółtej – je wystarczy przepłukać wodą. Gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej jest także bardzo krótkie – trwa około 15 minut. Gotowanie zielonej soczewicy trwa znacznie dłużej, bo około 30 minut. Należy jedynie pamiętać, że soczewicę, niezależnie od gatunku, gotuje się bez przykrycia, a sól powinna być dodana pod koniec gotowania. By przyrządzić tę roślinę strączkową, należy zachować odpowiednie proporcje – na jedną szklankę soczewicy potrzebne są dwie szklanki wody.

Soczewica czerwona

Czerwona soczewica jest najchętniej wykorzystywaną odmianą. Dodatkowo to jedna z najstarszych roślin uprawianych. Soczewica czerwona zawiera dużo cennych składników odżywczych i witamin, głównie z grupy B. Ponieważ ta odmiana soczewicy łatwo się rozgotowuje, jest świetną bazą do zupy czy gulaszu. Bardzo dobrze sprawdzi się także jako dodatek do sałatek, potraw z ryżu lub past kanapkowych.

Soczewica zielona

Soczewica zielona ma bardzo łagodny smak, a po ugotowaniu jest nadal sypka – nie rozpada się. Sprawdzi się jako składnik past kanapkowych, farszu do pierogów, krokietów, naleśników lub jako dodatek do sałatki.

Soczewica czarna

Czarna soczewica, zwana także belugą, bardzo dobrze nada się do wszelkiego rodzaju zup, sałatek czy pikantnych przekąsek. Soczewica czarna swoim wyglądem bardzo przypomina kawior. Nie trzeba namaczać jej przed gotowaniem, a samo przyrządzenie rośliny trwa około 25 minut. Dzięki sporej zawartości antyoksydacyjnych barwników uznawana jest za najzdrowszą odmianę.

Soczewica żółta

Ta odmiana, podobnie jak soczewica zielona, ma delikatny smak. Pod względem przygotowania przypomina natomiast soczewicę czerwoną, gdyż po ugotowaniu łatwo się rozpada. Z tego względu świetnie nadaje się jako baza do zupy.

Soczewica brązowa

Soczewicę brązową wyróżnia głęboki, wyrazisty smak. Ta odmiana rośliny często wykorzystywana jest jako składnik pieczywa i wegetariańskich pasztetów. Bardzo dobrze nadaje się również do przygotowania kotletów mielonych czy gulaszu. Mało kto zdaje sobie sprawę, że soczewica czerwona to pozbawiona łupinek brązowa soczewica. W takim wydaniu jest o wiele lepiej przyswajalna przez organizm.

Soczewica - właściwości
Soczewica - właściwości
Źródło: Westend61/GettyImages

Soczewica – właściwości

Soczewica, podobnie jak pozostałe rośliny strączkowe, ma szczególne właściwości odżywcze. Przede wszystkim jest świetną alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Dlatego soczewica stanowi jeden z głównych produktów diety wegetariańskiej czy wegańskiej. W 100 gramach ugotowanej soczewicy znajduje się aż 9,02 gramów białka. Należy jednak pamiętać, że jest to białko niepełnowartościowe, niezawierające wszystkich potrzebnych aminokwasów. Z tego powodu soczewicę warto łączyć w jednym posiłku, z innymi produktami roślinnymi, które zawierają większe ilości aminokwasów (np. z produktami zbożowymi czy z ziemniakami).

Ponadto, aby uniknąć utraty cennego białka, soczewicę powinno się solić na 10 minut przed końcem gotowania. Soczewica, dzięki sporej zawartości węglowodanów złożonych, potasu i błonnika, polecana jest osobom cierpiącym na nadciśnienie, zmagającym się z chorobami serca i cukrzycą. Przez dużą zawartość kwasu foliowego okaże się także cenna dla kobiet w ciąży. Według naukowców z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie soczewica bogata jest w taniny, czyli związki spowalniające tempo podziału komórek nowotworowych, a zatem mających wpływ na ochronę organizmu przed nowotworami. Należy dodać, że soczewica zawiera niewiele kalorii – jej wartość energetyczna w 100 gramach wynosi około 116 kcal.

Zobacz także:

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Westend61/GettyImages

podziel się:

Pozostałe wiadomości