Coraz młodsze osoby chorują na raka jelita grubego. Kiedy należy udać się na badanie profilaktyczne?

Stetoskop i lekarz w pracy
Coraz młodsze osoby chorują na raka jelita grubego. Kiedy należy udać się na badanie profilaktyczne?
Źródło: humonia/Getty Images
Lekarze zauważają tendencję wzrostową rozpoznawania raka jelita grubego wśród osób poniżej 50. roku życia. Jak stwierdziła wiceprezes Fundacji EuropaColon Polska Iga Rawicka, 45-latek ma dziś takie samo ryzyko zachorowania, jak 50-latek 10 lat temu. Dlaczego chorują coraz młodsze osoby?

Rak jelita grubego – rozpoznawanie

United States Preventive Services Task Force, gremium doradcze rządu amerykańskiego, zaleciło w maju 2021 r. rozpoczynanie badań przesiewowych w kierunku raka jelita już od 45. roku życia. Decyzja ta związana jest z rekomendacją Amerykańskiego Towarzystwa Onkologicznego (ACS) z 2018 r. dotycząca obniżenia wieku badań przesiewowych w kierunku raka jelita grubego z 50 do 45 lat.

- Zmiana ta odzwierciedla zaktualizowane dane na temat zachorowalności na raka jelita grubego w Stanach Zjednoczonych. Szczególny niepokój wywołuje alarmująca tendencja wzrostowa rozpoznawania tego raka wśród osób poniżej 50. roku życia – podkreśla wiceprezes Fundacji EuropaColon Polska.

Zdrowie

DD_20240108_Fit_rep_REP_napisy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Styczeń - zdrowy i silny brzuch (napisy)
Styczeń - zdrowy i silny brzuch (napisy)
Co wydłuża, a co skraca nam życie?
Co wydłuża, a co skraca nam życie?
Choroby, które dostajemy w spadku
Choroby, które dostajemy w spadku
Wynalazek Polaków ratuje życie i zdrowie dzieci
Wynalazek Polaków ratuje życie i zdrowie dzieci
Całoroczne wyzwanie Raczków: styczeń – zdrowy i silny brzuch
Całoroczne wyzwanie Raczków: styczeń – zdrowy i silny brzuch
Czy Polacy dbają o zdrowie swojej wątroby?
Czy Polacy dbają o zdrowie swojej wątroby?
Jak wiatr wpływa na zdrowie człowieka?
Jak wiatr wpływa na zdrowie człowieka?
Oleje i octy do picia – moda czy przepis na zdrowie?
Oleje i octy do picia – moda czy przepis na zdrowie?
Zdrowie zaczyna się na talerzu
Zdrowie zaczyna się na talerzu
Owoce czarnego bzu na zdrowie
Owoce czarnego bzu na zdrowie
Turbo miody na turbo zdrowie!
Turbo miody na turbo zdrowie!
Zdrowie rodziny na talerzu
Zdrowie rodziny na talerzu
Pozytywny wpływ śmiechu na zdrowie
Pozytywny wpływ śmiechu na zdrowie
Jak wiatr wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie?
Jak wiatr wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie?
Chodzenie na zdrowie
Chodzenie na zdrowie
Naturalne syropy na zdrowie
Naturalne syropy na zdrowie
Zespół Marfana – choroba wysokich ludzi
Zespół Marfana – choroba wysokich ludzi
Protonoterpia w leczeniu dzieci w Polsce
Protonoterpia w leczeniu dzieci w Polsce
Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego
Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego

Obniżenie wieku badań przesiewowych z użyciem kolonoskopii pozwoliłoby wykryć u ludzi młodych raka jelita grubego we wcześniejszej fazie rozwoju, gdy większe są szanse na skuteczne leczenie. Według Fundacji wśród osób poniżej 50. roku życia aż 75 proc. przypadków tego nowotworu jest zdiagnozowanych między 40. a 49. rokiem życia.

- Większość tych przypadków jest w bardzo zaawansowanym stadium rozwoju, sugerując, że nowotwór mógł się rozwijać niezauważony przez wiele lat poprzedzających diagnozę. Opóźnienie w poddaniu się badaniom przesiewowym, a co za tym idzie późne rozpoznanie, daje rakowi czas na rozwój i rozprzestrzenienie się w formie przerzutów do innych narządów – zaznacza Iga Rawicka.

Powołuje się ona na dane, z których wynika, że w Europie 24 proc. nowotworów jelita grubego rozpoznawanych jest w IV stadium rozwoju choroby we wszystkich grupach wiekowych. „To drastycznie zmniejsza szanse przeżycia, daje niepotrzebne wysokie koszty leczenia, a także ma bezpośredni wpływ na jakość życia pacjentów i ich opiekunów – dodaje.

Rak jelita grubego u coraz młodszych osób - kiedy iść na kolonoskopię?

Młodzi ludzie nie spodziewają się, że mogą zachorować na raka. Według badania przeprowadzonego wśród amerykańskich młodych pacjentów z rakiem jelita grubego aż 41 proc. odwlekło wizytę lekarską o 6 miesięcy albo dłużej. Lekarze zaś nie traktują dolegliwości tych osób jako realne zagrożenie życia, uważając, że są za młodzi na zachorowanie na raka jelita grubego. W efekcie pacjenci mają za sobą kilka wizyt lekarskich u różnych specjalistów zanim zostanie postawiona właściwa diagnoza.

Iga Rawicka twierdzi, że 67 proc. z badanej grupy było u co najmniej dwóch różnych lekarzy zanim na kolejnej zostali prawidłowo zdiagnozowani. W konsekwencji nowotwór rozpoznawany jest za późno, bez szansy na całkowite wyleczenie. 71 proc. badanych zostało zdiagnozowanych w III lub IV stadium zaawansowania choroby, gdy wyleczenie jest zdecydowanie dużo trudniejsze. Często nie jest już możliwe leczenie radykalne, polegające na całkowitym usunięciu guza, a pozostaje tylko leczenie paliatywne.

Rak jelita grubego przed 50. rokiem życia najprawdopodobniej związany jest z niekorzystnym stylem życia. Z danych Fundacji EuropaColon Polska wynika, że o ile czynniki genetyczne mogą odpowiadać za 14 proc. zachorowań, to aż 56 proc. zachorowań związanych jest ze stylem życia i otyłością. Ważna jest też rola naszego mikrobiomu w jelitach, wpływającego na odporność naszego systemu.

- Zbyt mała ilość ruchu, niewłaściwe odżywianie, brak dbałości o kondycje psychiczną splatają się w ciąg zachowań, które w efekcie prowadzą do rozwoju tak groźniej choroby, jaką jest rak jelita grubego. Na dodatek Polacy nie mają nawyku wykonywania badań kontrolnych. Rekomendacja obniżenia wieku badań przesiewowych w kierunku raka jelita grubego do 45. roku życia pokazuje jak istotne jest wczesne wykrycie tej choroby - przekonuje prezes Fundacji STOMAlife Dorota Minta.

W Polsce badania przesiewowe z użyciem kolonoskopii na zaproszenie wykonywane są od 55. roku życia. W ramach Programu Badań Przesiewowych Raka Jelita Grubego można jednak się zgłosić samemu na kolonoskopię już od 50. roku. Niestety, świadomość profilaktyki raka jelita grubego jest wciąż w naszym kraju bardzo niska. Na zaproszenie na badanie w ramach Programu odpowiada zaledwie 17 proc. osób.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Dowiedziono, że barwnik E171 może uszkodzić DNA

Dzień Dobry TVN/x-news

Autor: Kamila Glińska

Źródło: PAP

podziel się:

Pozostałe wiadomości