Jak przygotować ucztę pod namiotem?
Świeże powietrze, piękne widoki, odgłosy natury i miłe towarzystwo – czego chcieć więcej? Dopełnieniem tego idealnego czasu będzie przepyszne jedzenie z grilla. Nasi kulinarni eksperci Jasiek Kuroń i Marieta Marecka przygotowali propozycje dań, które bez problemu przygotujesz nawet w iście polowych warunkach. Co możesz przyrządzić?
Jasiek Kuroń zaproponował grillowane pieczarki faszerowane szczypiorkowym twarożkiem z kiełbaskami koktajlowymi. Brzmi wykwitnie, ale ich przygotowanie to przysłowiowa „bułka z masłem”.
Składniki:
- 4 kiełbaski białe koktajlowe JBB Bałdyga,
- 10 pieczarek „grillowych” o większej średnicy,
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku,
- 300 g białego sera,
- pęczek szczypiorku drobno posiekany,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
1. Wrzuć na ruszt kiełbaski białe koktajlowe JBB Bałdyga. Grilluj je po 3 minuty z każdej strony.
2. Umieść w misce elementy potrzebne do farszu, w tym odkrojone wcześniej nóżki pieczarek. Dodaj też zgrillowaną wcześniej kiełbaskę.
3. Możesz też dolać odrobinę mleka, by lepiej rozdrobnić farsz.
4. Faszerujemy pieczarki i grillujemy je przez około 10-15 minut.
O czym warto pamiętać, czyli tipy Jaśka Kuronia:
Ekspert zaznacza, by nie myć pieczarek pod wodą. W ten sposób wchłoną za dużo wilgoci. Lepiej przetrzeć je papierowym ręcznikiem. Do tego dania najlepiej sprawdzą się „pieczarki grillowe”, ponieważ mają większą średnicę.
Quesadilla z pomidorkami i kiełbaskami koktajlowymi JBB Bałdyga
Marieta na ucztę pod namiotem poleciła coś równie pysznego i prostego w przygotowaniu, czyli quesadillę z pomidorkami i kiełbaskami koktajlowymi JBB Bałdyga. Przepis jest prosty, a składniki potrzebne do wykonania tego dania dostępne są w każdym sklepie.
Składniki:
- 1 opakowanie kiełbasek białych koktajlowych JBB Bałdyga,
- garść pomidorków koktajlowych, kolorowych,
- szczypiorek,
- 4 placki tortilla,
- 2-3 łyżki marynowanych papryczek jalapeno, krojonych,
- 1 awokado,
- świeża kolendra,
- 150-200 g Startego, żółtego ser lub mozzarelli.
Do podania:
- gęsty jogurt,
- oliwa,
- sól,
- pieprz,
- skórka starta z cytryny.
Przygotowanie:
1. Wrzuć kiełbaski na rozgrzany ruszt. Pokrój pomidorki na pół, awokado w plasterki, poszatkuj szczypiorek.
2. Placek tortilla posyp serem oraz papryczkami jalapeno i złóż go na pół. Placki należy ułożyć jeden na drugim i zawinąć ściśle 2 arkuszami foli aluminiowej.
3. Ułóż je koło kiełbasek, obracaj aż ser w tortillach się rozpuści.
4. Zdejmij je z grilla, otwórz placek, dodaj pomidorki, zgrillowaną kiełbaskę, awokado, kolendrę i szczypiorek. Złóż i zjedz z jogurtem wymieszanym ze skórką cytryny, kroplami oliwy solą pieprzem lub innym ulubionym sosem.
O czym warto pamiętać, czyli tipy Mariety Mareckiej:
Marieta zaznacza, że placki powinny być zabezpieczone folią aluminiową. Dzięki temu nie spalą się na gorącym ruszcie. Nie należy owijać więcej niż 3-4 sztuki naraz, inaczej te zewnętrzne wyschną w trakcie grillowania, a w wewnętrznych ser wciąż nie będzie rozpuszczony. Osobne grillowanie kiełbasek sprawi, że będą one ciepłe i rumiane. Jeżeli zrobimy większą ilość quesadilli naraz, nie otwierajmy folii zbyt szybko. Ser może zastygnąć, placki podeschnąć a całość po prostu wystygnie.
Zobacz także:
- Czy powinno się marynować mięso na grilla? Katarzyna Bosacka odpowiada
- Savoir-vivre na grillu. Jak się zachować? Te zasady etykiety warto znać
- Jak nie marnować jedzenia po grillu? Poznaj szybkie i łatwe przepisy
Źródło zdjęcia głównego: Piotr Mizerski