Materiał promocyjny

Uczta pod gołym niebem? To ma klimat. Poznaj szybkie i proste przepisy Jaśka Kuronia i Mariety Mareckiej  

Sposób na ucztę pod namiotem
Źródło: Dzień Dobry Wakacje
Marzysz o odpoczynku na łonie natury? Zaplanuj jednodniowy lub weekendowy wypad pod namiot. Krótka wycieczka pozwoli Ci nacieszyć się naturalnym krajobrazem, z dala od zgiełku miasta kojarzącego się z codziennymi obowiązkami. Miło spędzony czas dopełni smaczne jedzenie z grilla.  

Jak przygotować ucztę pod namiotem? 

>>Pobierz bezpłatny e-book

Świeże powietrze, piękne widoki, odgłosy natury i miłe towarzystwo – czego chcieć więcej? Dopełnieniem tego idealnego czasu będzie przepyszne jedzenie z grilla. Nasi kulinarni eksperci Jasiek Kuroń i Marieta Marecka przygotowali propozycje dań, które bez problemu przygotujesz nawet w iście polowych warunkach. Co możesz przyrządzić?  

Jasiek Kuroń zaproponował grillowane pieczarki faszerowane szczypiorkowym twarożkiem z kiełbaskami koktajlowymi. Brzmi wykwitnie, ale ich przygotowanie to przysłowiowa „bułka z masłem”.

Składniki: 

  • 4 kiełbaski białe koktajlowe JBB Bałdyga,
    • 10 pieczarek „grillowych” o większej średnicy, 
      • 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 
        • 300 g białego sera, 
          • pęczek szczypiorku drobno posiekany, 
            • sól,  
              • pieprz.  

                Przygotowanie: 

                1. Wrzuć na ruszt kiełbaski białe koktajlowe JBB Bałdyga. Grilluj je po 3 minuty z każdej strony.  

                2. Umieść w misce elementy potrzebne do farszu, w tym odkrojone wcześniej nóżki pieczarek. Dodaj też zgrillowaną wcześniej kiełbaskę.  

                3. Możesz też dolać odrobinę mleka, by lepiej rozdrobnić farsz. 

                4. Faszerujemy pieczarki i grillujemy je przez około 10-15 minut.  

                O czym warto pamiętać, czyli tipy Jaśka Kuronia: 

                Ekspert zaznacza, by nie myć pieczarek pod wodą. W ten sposób wchłoną za dużo wilgoci. Lepiej przetrzeć je papierowym ręcznikiem. Do tego dania najlepiej sprawdzą się „pieczarki grillowe”, ponieważ mają większą średnicę.  

                Grillowane pieczarki
                Grillowane pieczarki
                Źródło: Piotr Mizerski

                Quesadilla z pomidorkami i kiełbaskami koktajlowymi JBB Bałdyga 

                >>Pobierz bezpłatny e-book

                Marieta na ucztę pod namiotem poleciła coś równie pysznego i prostego w przygotowaniu, czyli quesadillę z pomidorkami i kiełbaskami koktajlowymi JBB Bałdyga. Przepis jest prosty, a składniki potrzebne do wykonania tego dania dostępne są w każdym sklepie.  

                Składniki: 

                • 1 opakowanie kiełbasek białych koktajlowych JBB Bałdyga, 
                  • garść pomidorków koktajlowych, kolorowych, 
                    • szczypiorek, 
                      • 4 placki tortilla, 
                        • 2-3 łyżki marynowanych papryczek jalapeno, krojonych, 
                          • 1 awokado, 
                            • świeża kolendra, 
                              • 150-200 g Startego, żółtego ser lub mozzarelli.  

                                 Do podania: 

                                • gęsty jogurt,
                                  • oliwa, 
                                    • sól,  
                                      • pieprz, 
                                        • skórka starta z cytryny.  

                                          Przygotowanie: 

                                          1. Wrzuć kiełbaski na rozgrzany ruszt. Pokrój pomidorki na pół, awokado w plasterki, poszatkuj szczypiorek.  

                                          2. Placek tortilla posyp serem oraz papryczkami jalapeno i złóż go na pół. Placki należy ułożyć jeden na drugim i zawinąć ściśle 2 arkuszami foli aluminiowej. 

                                          3. Ułóż je koło kiełbasek, obracaj aż ser w tortillach się rozpuści.  

                                          4. Zdejmij je z grilla, otwórz placek, dodaj pomidorki, zgrillowaną kiełbaskę, awokado, kolendrę i szczypiorek. Złóż i zjedz z jogurtem wymieszanym ze skórką cytryny, kroplami oliwy solą pieprzem lub innym ulubionym sosem.  

                                          Quesadilla z pomidorkami i kiełbaskami koktajlowymi
                                          Quesadilla z pomidorkami i kiełbaskami koktajlowymi
                                          Źródło: Piotr Mizerski

                                          O czym warto pamiętać, czyli tipy Mariety Mareckiej: 

                                          Marieta zaznacza, że placki powinny być zabezpieczone folią aluminiową. Dzięki temu nie spalą się na gorącym ruszcie. Nie należy owijać więcej niż 3-4 sztuki naraz, inaczej te zewnętrzne wyschną w trakcie grillowania, a w wewnętrznych ser wciąż nie będzie rozpuszczony. Osobne grillowanie kiełbasek sprawi, że będą one ciepłe i rumiane. Jeżeli zrobimy większą ilość quesadilli naraz, nie otwierajmy folii zbyt szybko. Ser może zastygnąć, placki podeschnąć a całość po prostu wystygnie.   

                                          Aktualnie czytasz: Uczta pod gołym niebem? To ma klimat. Poznaj szybkie i proste przepisy Jaśka Kuronia i Mariety Mareckiej  
                                          Aktualnie czytasz: Uczta pod gołym niebem? To ma klimat. Poznaj szybkie i proste przepisy Jaśka Kuronia i Mariety Mareckiej  

                                          Zobacz także:

                                          Źródło zdjęcia głównego: Piotr Mizerski

                                          Materiał promocyjny
                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości

                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                          Materiał promocyjny

                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana