Materiał promocyjny

Uczta pod gołym niebem? To ma klimat. Poznaj szybkie i proste przepisy Jaśka Kuronia i Mariety Mareckiej  

 Przepisy Jaśka Kuronia
Sposób na ucztę pod namiotem
Źródło: Dzień Dobry Wakacje
Marzysz o odpoczynku na łonie natury? Zaplanuj jednodniowy lub weekendowy wypad pod namiot. Krótka wycieczka pozwoli Ci nacieszyć się naturalnym krajobrazem, z dala od zgiełku miasta kojarzącego się z codziennymi obowiązkami. Miło spędzony czas dopełni smaczne jedzenie z grilla.  

Jak przygotować ucztę pod namiotem? 

>>Pobierz bezpłatny e-book

Świeże powietrze, piękne widoki, odgłosy natury i miłe towarzystwo – czego chcieć więcej? Dopełnieniem tego idealnego czasu będzie przepyszne jedzenie z grilla. Nasi kulinarni eksperci Jasiek Kuroń i Marieta Marecka przygotowali propozycje dań, które bez problemu przygotujesz nawet w iście polowych warunkach. Co możesz przyrządzić?  

Jasiek Kuroń zaproponował grillowane pieczarki faszerowane szczypiorkowym twarożkiem z kiełbaskami koktajlowymi. Brzmi wykwitnie, ale ich przygotowanie to przysłowiowa „bułka z masłem”.

Składniki: 

  • 4 kiełbaski białe koktajlowe JBB Bałdyga,
  • 10 pieczarek „grillowych” o większej średnicy, 
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 
  • 300 g białego sera, 
  • pęczek szczypiorku drobno posiekany, 
  • sól,  
  • pieprz.  

Przygotowanie: 

1. Wrzuć na ruszt kiełbaski białe koktajlowe JBB Bałdyga. Grilluj je po 3 minuty z każdej strony.  

2. Umieść w misce elementy potrzebne do farszu, w tym odkrojone wcześniej nóżki pieczarek. Dodaj też zgrillowaną wcześniej kiełbaskę.  

3. Możesz też dolać odrobinę mleka, by lepiej rozdrobnić farsz. 

4. Faszerujemy pieczarki i grillujemy je przez około 10-15 minut.  

O czym warto pamiętać, czyli tipy Jaśka Kuronia: 

Ekspert zaznacza, by nie myć pieczarek pod wodą. W ten sposób wchłoną za dużo wilgoci. Lepiej przetrzeć je papierowym ręcznikiem. Do tego dania najlepiej sprawdzą się „pieczarki grillowe”, ponieważ mają większą średnicę.  

Grillowane pieczarki
Grillowane pieczarki
Źródło: Piotr Mizerski

Quesadilla z pomidorkami i kiełbaskami koktajlowymi JBB Bałdyga 

>>Pobierz bezpłatny e-book

Marieta na ucztę pod namiotem poleciła coś równie pysznego i prostego w przygotowaniu, czyli quesadillę z pomidorkami i kiełbaskami koktajlowymi JBB Bałdyga. Przepis jest prosty, a składniki potrzebne do wykonania tego dania dostępne są w każdym sklepie.  

Składniki: 

  • 1 opakowanie kiełbasek białych koktajlowych JBB Bałdyga, 
  • garść pomidorków koktajlowych, kolorowych, 
  • szczypiorek, 
  • 4 placki tortilla, 
  • 2-3 łyżki marynowanych papryczek jalapeno, krojonych, 
  • 1 awokado, 
  • świeża kolendra, 
  • 150-200 g Startego, żółtego ser lub mozzarelli.  

 Do podania: 

  • gęsty jogurt,
  • oliwa, 
  • sól,  
  • pieprz, 
  • skórka starta z cytryny.  

Przygotowanie: 

1. Wrzuć kiełbaski na rozgrzany ruszt. Pokrój pomidorki na pół, awokado w plasterki, poszatkuj szczypiorek.  

2. Placek tortilla posyp serem oraz papryczkami jalapeno i złóż go na pół. Placki należy ułożyć jeden na drugim i zawinąć ściśle 2 arkuszami foli aluminiowej. 

3. Ułóż je koło kiełbasek, obracaj aż ser w tortillach się rozpuści.  

4. Zdejmij je z grilla, otwórz placek, dodaj pomidorki, zgrillowaną kiełbaskę, awokado, kolendrę i szczypiorek. Złóż i zjedz z jogurtem wymieszanym ze skórką cytryny, kroplami oliwy solą pieprzem lub innym ulubionym sosem.  

Quesadilla z pomidorkami i kiełbaskami koktajlowymi
Quesadilla z pomidorkami i kiełbaskami koktajlowymi
Źródło: Piotr Mizerski

O czym warto pamiętać, czyli tipy Mariety Mareckiej: 

Marieta zaznacza, że placki powinny być zabezpieczone folią aluminiową. Dzięki temu nie spalą się na gorącym ruszcie. Nie należy owijać więcej niż 3-4 sztuki naraz, inaczej te zewnętrzne wyschną w trakcie grillowania, a w wewnętrznych ser wciąż nie będzie rozpuszczony. Osobne grillowanie kiełbasek sprawi, że będą one ciepłe i rumiane. Jeżeli zrobimy większą ilość quesadilli naraz, nie otwierajmy folii zbyt szybko. Ser może zastygnąć, placki podeschnąć a całość po prostu wystygnie.   

Aktualnie czytasz: Uczta pod gołym niebem? To ma klimat. Poznaj szybkie i proste przepisy Jaśka Kuronia i Mariety Mareckiej  
Aktualnie czytasz: Uczta pod gołym niebem? To ma klimat. Poznaj szybkie i proste przepisy Jaśka Kuronia i Mariety Mareckiej  

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości