Lekkie dania rodem z Włoch

Po Wielkanocy trzeba pozwolić odpocząć swojemu żołądkowi od tłustego jedzenia. Dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała lekkostrawne dania rodem z Włoch: ciocco-pera, sałatkę wiejską, sałatkę dziadka i giardiniera alla romana. Skorzystajcie z przepisów!

CIOCCO-PERA

Składniki:

200 g czekolady 

700 g gruszek (około 7 sztuk)

100g cukru 

170 g masła

200 g mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g amaretti

4 jajka 

350 ml słodkiego wina

Przygotowanie:

Po pierwsze, obrać gruszki, pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona i twarde części centralnej i marynować w białym winie przez co najmniej 20 minut, lub umieścić je w dużym garnku bez przykrycia, wlać białego wina Moscato i gotować, aż do całkowitego odparowania cieczy grzewczej

Ciasto z gruszki i czekolada, tradycyjnie wytwarza się dojrzałe gruszki i wystarczająco soczyste używać możliwie najmniejszą ilość mąki.

Tymczasem pokroić czekolady i topi się w kąpieli wodnej i dodając 100 g masła na kawałki; mieszać do rozpuszczenia wszystkiego i ostudzić.

W mieszalniku, pokonać resztę masła, 50 g cukru i żółtek jaj, aż pojawi się gładką i lekki krem, do którego dodać związek teraz ciepłą rozpuszczoną czekoladę.

Wlać do dużej miski i dodaj rozdrobnionych amaretti, przesianej mąki i proszek do pieczenia.

Ubić białka aż sztywny i raz gotowe, wymieszać z resztą cukru zatrzaskując za parę sekund więcej. 

Ciasto podzielić na dwie części i wlać pierwszą część w natłuszczonej i mąką ciasto cyny 22-23 cm średnicy, następnie przykryć gruszki, która z kolei pokrywa z resztą preparatu.

Umieścić ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez co najmniej 40 minut.

Raz gotowe, pozostawić na około 10 minut, ciasto na patelni do ostygnięcia, tak że nie zawaleniem, a następnie posypać cukrem pudrem; podawać na ciepło lub, jeszcze lepiej, zimno.

SAŁATKA WIEJSKA

Składniki:

Mieszanka sałat 

Ocet balsamiczny

1 gałązka rozmarynu 

2 anchois 

1 ząbek czosnku oliwa z oliwek

Sól 

Pieprz

Przygotowanie:

Przemyć sałatę i przygotować vinaigrette.

Drobno posiekać czosnek, rozmaryn i anchois.

Dodać sól, pieprz, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i dodać pokrojone wcześniej składniki.

Dodać sos na sałatkę i podawać z możliwie małym bruschetta

SAŁATKA DZIADKA

Składniki:

2 duże kopry włoskie

2 pomarańcze

Garść czarnych oliwek

2 łyżki cebuli

1 łyżka soku pomarańczowego

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

4 łyżki świeżej mięty

Sól do smaku

Przygotowanie:

Wziąć cebulę, drobno cięte, jak to możliwe i przenieść ją do miski pełnej zimnej wody.

Pokrojć koper cienko i pokroić w plasterki pomarańczy.

Umieścić w misce kopru włoskiego, pomarańcze i cebula. 

Przygotowujemy sos sałatkowy: W misce razem z oliwek, kilka kropel soku pomarańczowego, , sok z cytryny i sól.

Emulsujemy składników wbić je widelcem.

Następnie dodać liści mięty w kopru vinaigrette i mieszać.

Dodaj dwie garść czarnych oliwek i wymieszać.

GIARDINIERA ALLA ROMANA

Składniki:

8 dojrzałych pomidorów i mniej więcej tego samego rozmiaru

8 łyżek ryżu Arborio 

3 duże ziemniaki 

Oliwa z oliwek

Duży ząbek czosnku

Pietruszka

Bazylia

Sól

2 cukinie

2 duże białe cebule

2 łyżki mąki 

2 łyżki bułki tartej 

Gałązka rozmarynu

Przygotowanie:

Umyć i przetrzeć pomidory. Odkroić "kapelusz", którym będziemy je przykrywać.

Wydrążyć pomidory łyżką, a miąższ przełożyć do miski.

Drobno posiekać: pietruszkę, bazylię 7-8 liści i zbierać się w misce z wiórkami czosnkiem, ryż i pomidory zawartości przekazywana do młyna.

Łączę 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczkę soli oraz obfite mielenia pieprzu i dobrze wymieszać.

Przełożyć farsz do pomidorów, a następnie przykryć je "kapeluszami". Lekko przetrzeć oliwą.

Ziemniaki obrać i pokroić w kliny, następnie płukanie, chusteczki i wlać do miski.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!