Spożywanie przemysłowych pączków oraz innych produktów wysoko przetworzonych może znacząco wpłynąć na ryzyko wystąpienia raka i przedwczesnego zgonu. Do takich wniosków doszli naukowcy po analizie nawyków żywieniowych ponad 197 tysięcy osób z Wielkiej Brytanii. W tym kontekście maksyma "jesteś tym, co jesz", nabiera zupełnie nowego wymiaru.
Ceny żywności z miesiąca na miesiąc są coraz wyższe, a prognozy nie napawają optymizmem. Z raportu Polskiego Instytutu Ekonomicznego wynika, że jesienią br. te kwoty wzrosną o ok. 20 proc.
Marnowanie żywności to wielki problem dzisiejszych czasów. Z uwagi na to powstał projekt "Lodówka na medal", który ma przeciwdziałać negatywnemu wpływowi tego zjawiska na klimat. W jaki sposób?
Rząd zapowiadał, że powstanie Krajowa Grupa Spożywcza. Państwowy gigant ma zostać utworzony z 15 ważnych producentów żywności. Ma to służyć wzmocnieniu bezpieczeństwa Polski na rynkach rolno-spożywczych i jest odpowiedzią na rosnące ceny żywności. Czy grozi nam ubóstwo żywnościowe?
Już teraz widoczne są podwyżki cen ropy i benzyny spowodowane wojną w Ukrainie. Jak zapowiada brytyjski dziennik "Financial Times", konsumenci na całym świecie odczują wpływ wojny poprzez wzrost cen żywności i zakłócenia w łańcuchach dostaw rolnych. "Spichlerz świata" jest niszczony przez trwający konflikt zbrojny.
Polacy włączyli się w pomoc obywatelom Ukrainy. Oddają krew, odbierają z granicy, zapewniają schronie pod swoim dachem. Inni z kolei przygotowują paczki z żywnością i lekami dla potrzebujących. Szczeciński oddział Związku Ukraińców w Polsce poinformował, co jest naprawdę potrzebne naszym sąsiadom.
Wolontariusze ze stolicy przez dwa dni będą przyjmować dary w postaci produktów z długim terminem przydatności do spożycia. Oto miejsce i termin akcji.
Są takie produkty, które zna i kupuje absolutnie każdy. W prawie każdym sklepowym koszyku ląduje król polskich stołów – ser żółty. Jego odmian jest naprawdę sporo, ale czy wiemy, który wybrać? Czy tańszy oznacza gorszy? O tym opowiedziała nam Wanda Baltaza, dietetyk kliniczny.
V-label jest symbolem zarezerwowanym dla produktów wegańskich i wegetariańskich. Co więcej, aby można było umieścić go na produktach żywnościowych, kosmetykach i innych, konieczne jest przejście odpowiedniej procedury, dzięki której weryfikowany jest produkt. Gdzie można znaleźć ten symbol? Jakie produkty nie mogą znaleźć się w towarach oznakowanych tych symbolem?
Mięso oddzielone mechaniczne budzi wiele kontrowersji. Wiele osób zastanawia się, co tak naprawdę można znaleźć w niektórych produktach i jak dużo ma to wspólnego z prawdziwym mięsem. Sprawdź, w jaki sposób powstaje MOM i w jakich artykułach spożywczych występuje.
Brytyjski rząd zapowiedział złagodzenie regulacji dotyczących roślin genetycznie edytowanych. Mają zostać wyraźnie odróżnione od roślin genetycznie modyfikowanych. Dzięki temu będzie możliwa komercyjna uprawa edytowanych. Jakie są ich zalety?
Ostatnio jedna z sieci supermarketów zwolniła pracownicę za to, że "freeganizowała", czyli zjadła truskawki, które były przeznaczone do wyrzucenia. W Dzień Dobry TVN porozmawialiśmy z polskimi freeganami o tym, skąd biorą produkty i czym dla nich jest freeganizm.
Nie od dziś wiadomo, że wygląd posiłku ma ogromny wpływ na nasz apetyt. Im bardziej jest kolorowy i estetyczny, tym lepiej nam smakuje. Wiele osób idzie jednak o krok dalej – w dobie mediów społecznościowych chętnie dzielimy się wyglądem naszych kulinarnych dzieł lub żywieniowych szaleństw w restauracjach. Poznaj tajniki fotografii żywności i spraw, żeby Twoje zdjecie skutecznie rozbudziło apetyt!