Wracamy do sprawy trujących tacek na mięso. Jak to możliwe, że przedmiot, który zawiera trujące substancje, przenikające do produktów spożywczych, jest dopuszczony do użytku? Czym grozi nam spożycie "zatrutego" mięsa? Gościem Dzień Dobry TVN był prof. Stanisław Zięba.
Co tak naprawdę wiemy o GMO? Czy nasza wiedza jest na tyle obszerna, żeby wypowiedzieć wojnę GMO? Czy żywność modyfikowana genetycznie rzezczywiście powoduje choroby nowotworowe? Na te pytania odpowiedzieli goście Dzień Dobry TVN: dr Sławomir Sowa z Laboratorium Kontroli Genetycznie Modyfikowanych Organizmów oraz Marek Kryda z Instytutu Spraw Obywatelskich. Dlaczego GMO podzieliło naszych gości?
Według najnowszych badań, w Europie wyrzuca się średnio 179 kilogramów jedzenia na osobę rocznie. Polska znajduje się w grupie krajów, w których marnuje się najwięcej żywności. Z dr hab. Krystyną Rejman z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW rozmawialiśmy o tym, jakie produkty najczęściej wyrzucamy, dlaczego kupujemy ponad miarę i jak ograniczyć straty żywności.
Czyli ogólne mówiąc: termogeniki. Do tej grupy produktów zaliczamy m.in.: kawę, zieloną i czerwoną herbatę, truskawki, jogurty i wszelkie biało. Jak to działa na nasze ciała? W studiu Dzień Dobry TVN arkana termogeników objaśniła osoba, która na żywieniu zna się najlepiej - dietetyczka Anna Krotowicz.
Oprócz tradycjonalnego jedzenia, można w nich znaleźć także buty oraz ciuchy. Grupa gimnazjastów z Lęborka założyła blog o... zawartości lodówek. "Lodówka bez tajemnic" to projekt mający zachęcić ludzi do refleksji nad swoim sposobem odżywiania. Młodzi ludzie zajrzeli do lodówek polarników z Antarktydy i Spitsbergenu, mieszkańców Etiopii, Armenii, Gwatemali oraz marynarzy łodzi podwodnych. Wyniki były zaskakujące.