Kiełki to młode pędy roślin. Choć wyglądają bardzo niepozornie, to są doskonałym źródłem witamin oraz substancji odżywczych. Dlaczego jeszcze warto wprowadzić je do codziennej diety? W Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy na ten temat z Urszulą Somow, dietetyczką.
Posiłki dla psów powinny być wzbogacone o owoce i warzywa. Podając je pupilom, należy jednak zwrócić uwagę na to, że nie wszystkie są dozwolone. Przed wprowadzeniem ich do psiej diety trzeba sprawdzić, które są bezpieczne, a które należy bezwzględnie wyeliminować. Rozważne komponowanie jadłospisu pomaga utrzymać psa w dobrej formie.
Awokado jest bardzo specyficzne. Nie jest tak słodkie jak inne owoce, ale ma za to mnóstwo witamin i mikroelementów. Wyjątkowy jest także jego miąższ – można go przyrządzać na różne sposoby. Jak jeść awokado? Najlepiej wykorzystywać je jako dodatek do zdrowej diety.
Dodatki do żywności to substancje naturalne lub chemiczne, które same w sobie nie są konsumowane – dodaje się je do żywności w celu „polepszenia” jej. Dzięki temu produkty mają dłuższą datę do spożycia oraz oddziałują na zmysły konsumenta.
Pandemia zmieniła nawyki żywieniowe wielu ludzi. Kupowanie jedzenia na zapas sprawiło, że zaczęliśmy je marnować. Jakimi zasadami powinniśmy się kierować, jeżeli chcemy, aby nasze zakupy jak najdłużej były świeże i by nie trafiały do kosza? Monika Hoffmann zdradziła w Dzień Dobry TVN, co robić, by marnować mniej żywności.
Rynek oferuje nam wiele różnych pojemników do przechowywania żywności. Które z z nich sprawdzają się najlepiej? A może w ogóle nie są nam potrzebne i świetnie zastąpi je folia spożywcza lub papierowy ręcznik? W Dzień Dobry TVN o sprytnych sposobach na przechowywanie żywności rozmawiamy z Agnieszką Kałużą, autorką bloga "Aga pomaga".
Słynna dieta dr Dąbrowskiej - to właśnie dzięki niej celebryci, światowe gwiazdy i zwykli śmiertelnicy zrzucają szybko nadprogramowe kilogramy. Owocowo-warzywny post przynosi natychmiastowe efekty, a także poprawia nasze zdrowie i samopoczucie. To o czym trzeba jednak pamiętać to rozsądek, a także konsekwencja. Doktor Ewa Dąbrowska dała nam kilka złotych rad.
W ramach akcji TVN "Pomagajmy sobie" specjalną pomoc otrzymują osoby potrzebujące oraz restauracje, które najbardziej ucierpiały finansowo w trakcie pandemii koronawirusa. Jak to wygląda w praktyce? W Dzień Dobry TVN zrelacjonował to Piotrek Wojtasik.
Olej z pachnotki to jeden z najbardziej niedocenianych olejów. Niesłusznie, ponieważ stanowi prawdziwe bogactwo kwasów omega-3 i nadaje się do pielęgnacji każdego rodzaju cery. W dodatku wyróżnia się pięknym korzennym zapachem.
Stajemy się coraz bardziej świadomymi konsumentami. Zwracamy większą uwagę na to, co wkładamy do koszyka i chętniej sięgamy po żywność ekologiczną czy z oznaczeniem BIO. Czy faktycznie na tym korzystamy?
BIO, EKO, ORGANIC – sklepowe półki uginają się od produktów, które mają w nazwach takie określenia. Co oznaczają? Na co zwracać uwagę podczas zakupów? Praktyczne wskazówki przekazała nam Katarzyna Bosacka, autorka programu „MądrzeJEMY”.
Dlaczego tak ważne jest, aby być świadomym konsumentem? Okazuje się, że w sklepach czyha na nas mnóstwo podrabianych produktów - jak je rozpoznać? O tym opowiedziała nam Katarzyna Bosacka, prowadząca program "MądrzeJEMY".
Substancje wzmacniające smak, poprawiające kolor oraz konserwujące dodawane są niemal do każdego produkty. Choć same w sobie nie są szkodliwe, to podczas zakupów lepiej wypierać te produkty, które ich nie zawierają. Dlaczego?
330 dodatków do żywności jest dopuszczalnych w Polsce. Nie wszystkie są szkodliwe i nie wszystkich powinniśmy unikać. Czym więc kierować się przy wyborze produktu? To wyjaśniała nam Katarzyna Bosacka, dziennikarka zajmująca się tematyką zdrowego odżywiania, prowadząca program "MądrzeJEMY".
Światowy Program Żywnościowy (WFP) został tegorocznym laureatem Pokojowej Nagrody Nobla - tak zdecydował Norweski Komitet Noblowski. Agencję ONZ wyróżniono za zwalczanie głodu. Tegoroczna uroczystość ogłoszenia nagrody - z powodu restrykcji epidemicznych - odbywała się przy niemal pustej sali Instytutu Nobla w Oslo. Czym zajmuje się uhonorowana organizacja?
Od prawidłowego karmienia dzieci zależy wiele – ich rozwój oraz odporność na różne choroby. Zdrowa, zbilansowana dieta przekłada się na wszystkie aspekty życia. Maluchy mają jeszcze więcej energii, a ich układ odpornościowy cały czas pracuje i buduje odporność. W przypadku zdrowej diety organizm ma też dostęp do witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego rozwoju.
Ważne informacja dla wszystkich konsumentów. Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o Salmonelli wykrytej na powierzchni skorupek jajek. Bakteria wystąpiła w trzech z pięciu przebadanych próbek.
Najnowszy raport przedstawiony przez analityków przedstawia pokrzepiające dane - wartość produkcji żywności w Polsce wzrosła od 2010 roku o 57 proc. To daje bezpieczeństwo rodakom, ale i zapewnia wzrost salda w handlu zagranicznym.
Podgrzewanie jedzenia w kuchence mikrofalowej jest bardzo wygodne, są jednak produkty, które nie powinny w niej lądować. To m.in. mleko matki i surowe mięso. Dlaczego nie powinniśmy podgrzewać ich w mikrofalówce? Jakich zasad się trzymać, kiedy korzystamy z tego urządzenia? O tym w Dzień Dobry TVN mówiła dziennikarka naukowa i blogerka Aleksandra Stanisławska.
W 2017 roku 2 miliony ton nawozów trafiło na polskie pola i do polskich sadów. Jak wpływają one na rośliny? Powinniśmy się bać nawozów? Sprawdził to Michał Piróg. Natomiast w studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy prof. dr hab. Janinę Gajc-Wolską z Katedry Roślin Warzywnych i Leczniczych SGGW. Zapytaliśmy ją, które warzywa mają najmniej niepożądanych składników, a które najwięcej.
Marnowanie żywności to już powszechny problem. Wśród produktów, które najczęściej wyrzucamy jest chleb. Jak zatem go przechowywać, aby jak najdłużej utrzymał świeżość? Co można zrobić z suchym chlebem, aby go nie wyrzucać? Zapytaliśmy o to w Dzień Dobry TVN piekarza i cukiernika Tomasza Dekera. Który chlebak według naszego gościa jest najlepszy dla pieczywa?
Przed świętami wiele produktów zdrożało: masło o 24 proc., jajka - o ponad 30 proc., a wędliny - o 4,4, proc. O przyczyny wzrostu cen zapytaliśmy w Dzień Dobry TVN ekonomistę Ignacego Morawskiego. Co - według naszego gościa - stanieje w najbliższym czasie?
Pan Jan Piontek codziennie od 3:00 do 13:00 jest motorniczym. Po pracy rusza na pomoc innym. "Cieszę się, że mam co do garnka wrzucić, ale dużo ludzi nie ma" - wyznał. Dlatego swoją energię postanowił spożytkować na pomoc ludziom w trudnej sytuacji, którzy nie spełniają wymogów aby otrzymać pomoc od państwa.
Powszechnie uważa się, że konserwanty mogą szkodzić i lepiej ich unikać. Innego zdania jest jednak prof. Krzysztof Krygier z Wydziału Nauk Żywności SGGW. Dlaczego według niego konserwanty to nie samo zło? Swoje racje przedstawił w Dzień Dobry TVN.
Według danych Głównego Urzędu Statystycznego żywność zdrożała, w porównaniu do roku ubiegłego, o 4,5 proc. Dlaczego tak się dzieje? Czy czeka nas kolejny wzrost cen? Zapytaliśmy o to w Dzień Dobry TVN dziennikarkę TVN24 BIS Katarzynę Karpę-Świderek.
Dr inż. Adam Kuzdraliński jest pomysłodawcą urządzenia, które "zmieni świat rolnictwa i tym samym każdego z nas". Aktualnie w produkcji rolniczej nadużywa się pestycydów... profilaktycznie. Nie wiadomo bowiem co może roślinie zaszkodzić. Urządzenie, które zaprezentował nam nasz gość, pozwala dobrać konkretne środki do jej ochrony. Pozwala to ograniczyć ilość stosowanych środków ochronnych co przełoży się na oszczędności i sprawi, że konsumenci otrzymają produkty rolne ze znacznie mniejszą zawartością szkodliwych substancji.
Wydawałoby się, że lodówka może przedłużyć życie każdemu produktowi. Okazuje się jednak, że nie jest to prawda i wielu produktom lodówka nie służy. Jakim? Zapytaliśmy o to gościa Dzień Dobry TVN dietetyk Anetę Łańcuchowską. A Marcin Prokop wytłumaczył, dlaczego warto trzymać w lodówce... jeansy :)
Dyrektor Europejskiego Instytutu Żywienia i dietetyk Udo Pollmer - wraz z Juttą Muth, Moniką Niehaus, Andreą Fock - postanowił przyjrzeć się informacjom na temat m.in. produkcji żywności, bio-certyfikatom i szczepionkom. Następnie, na podstawie wyników badań, grupa wydała książkę, w której wyjaśnia, w jaki sposób wielkie koncerny wykorzystują naszą niewiedzę. W Dzień Dobry TVN Pollmer powiedział, dlaczego - jego zdaniem - surowe warzywa wcale nie są takie zdrowe, jak się uważa. Dowiedzieliśmy się również, z jakich powodów powinniśmy podawać dzieciom frytki, a nie ziemniaki w mundurkach.
Marnowanie jedzenia to obecnie jeden z powszechniejszych ekologicznych problemów. Statystycznie wyrzucamy aż 1/4 żywności. Jak temu zapobiec? Robiąc zakupy warto je odpowiednio wcześniej zaplanować, ale to nie wszystko. Swoimi sposobami podzieliła się z nami Katarzyna Dulko-Gaszyna, ekspert IKEA.
Na świecie marnuje się bardzo wiele jedzenia. Francja postanowiła poradzić sobie z tą sytuacją i zabroniła supermarketom wyrzucania jedzenia. Do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy wiceprezes Federacji Polskich Banków Żywności Magdalenę Krajewską i restauratorkę Agnieszkę Kręglicką, by porozmawiać o problemie marnowania żywności w Polsce. Zastanawialiśmy się, dlaczego sieci handlowe, mimo deklarowania chęci przekazywania jedzenia organizacjom charytatywnym, nie robią tego i co sami możemy zrobić, by nie marnować pożywienia. Zobaczcie, co najczęściej wyrzucamy do śmieci.