Według nowego badania spożywanie takich pączków może powodować raka

Pączki przemysłowe
Pączki przemysłowe
Źródło: iStockphoto / Getty Images
Spożywanie przemysłowych pączków oraz innych produktów wysoko przetworzonych może znacząco wpłynąć na ryzyko wystąpienia raka i przedwczesnego zgonu. Do takich wniosków doszli naukowcy po analizie nawyków żywieniowych ponad 197 tysięcy osób z Wielkiej Brytanii. W tym kontekście maksyma "jesteś tym, co jesz", nabiera zupełnie nowego wymiaru.

Niezdrowa dieta a zagrożenie nowotworem

Jak podkreślili autorzy badania opublikowanego 31 stycznia na łamach czasopisma akademickiego "eClinicalMedicine", co najmniej połowie przypadków raka można zapobiec, a niezdrowa dieta jest jednym z tych czynników, które warto modyfikować.

- Żywność ultraprzetworzona jest produkowana ze składników pochodzenia przemysłowego. Do jej produkcji często wykorzystywane są dodatki, mające na celu poprawę koloru, smaku, konsystencji, tekstury lub przedłużenie okresu przydatności do spożycia - poinformowała w CNN współautorka badania dr Kiara Chang.

Zdrowie

DD_20240108_Fit_rep_REP_napisy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Styczeń - zdrowy i silny brzuch (napisy)
Styczeń - zdrowy i silny brzuch (napisy)
Co wydłuża, a co skraca nam życie?
Co wydłuża, a co skraca nam życie?
Choroby, które dostajemy w spadku
Choroby, które dostajemy w spadku
Wynalazek Polaków ratuje życie i zdrowie dzieci
Wynalazek Polaków ratuje życie i zdrowie dzieci
Całoroczne wyzwanie Raczków: styczeń – zdrowy i silny brzuch
Całoroczne wyzwanie Raczków: styczeń – zdrowy i silny brzuch
Czy Polacy dbają o zdrowie swojej wątroby?
Czy Polacy dbają o zdrowie swojej wątroby?
Jak wiatr wpływa na zdrowie człowieka?
Jak wiatr wpływa na zdrowie człowieka?
Oleje i octy do picia – moda czy przepis na zdrowie?
Oleje i octy do picia – moda czy przepis na zdrowie?
Zdrowie zaczyna się na talerzu
Zdrowie zaczyna się na talerzu
Owoce czarnego bzu na zdrowie
Owoce czarnego bzu na zdrowie
Turbo miody na turbo zdrowie!
Turbo miody na turbo zdrowie!
Zdrowie rodziny na talerzu
Zdrowie rodziny na talerzu
Pozytywny wpływ śmiechu na zdrowie
Pozytywny wpływ śmiechu na zdrowie
Jak wiatr wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie?
Jak wiatr wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie?
Chodzenie na zdrowie
Chodzenie na zdrowie
Naturalne syropy na zdrowie
Naturalne syropy na zdrowie
Zespół Marfana – choroba wysokich ludzi
Zespół Marfana – choroba wysokich ludzi
Protonoterpia w leczeniu dzieci w Polsce
Protonoterpia w leczeniu dzieci w Polsce
Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego
Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego

Jak wskazała specjalistka, przykładami takich produktów są: zupy w puszkach, sosy, mrożona pizza i inne dania gotowe do spożycia, a także hot dogi, kiełbaski, frytki, napoje gazowane, kupowane w sklepie ciasteczka, ciasta, cukierki, pączki, lody i wiele innych słodyczy.

Wzrost ryzyka zachorowania na raka i zgonu

W ramach badania, naukowcy porównali nawyki żywieniowe 197 426 Brytyjczyków z informacjami na temat ich zachorowalności na 34 rodzaje nowotworów. Na początku zbadali udział żywności wysoko przetworzonej w diecie poszczególnych osób - wahał się on od 9,1 do 41,4 procent. 

Następnie akademicy porównali te informacje z danymi na temat zachorowalności uczestników na nowotwory oraz odnotowanych wśród nich zgonów spowodowanych rakiem. Na tej podstawie oszacowali, że 10-procentowy wzrost udziału żywności przetworzonej w diecie skutkował dwuprocentowym wzrostem ryzyka zachorowania na jakikolwiek typ raka oraz aż 19-procentowym wzrostem zachorowalności na raka jajnika. 

Wzrost stosunku przetworzonego jedzenia do wszystkich spożywanych pokarmów o 10 procent powodował sześcioprocentowy wzrost ryzyka zgonu z powodu jakiegokolwiek rodzaju nowotworu oraz 30-procentowy wzrost ryzyka śmierci na raka jajnika. - Badanie to zapewnia dodatkowe dowody na poparcie tezy, że żywność ultraprzetworzona może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie, w tym na ryzyko zachorowania na raka - podkreślił w rozmowie z CNN jeden ze współautorów badania, dr Eszter Vamos.

Opublikowane na łamach "eClinicalMedicine" studium nie wykazuje związku przyczynowo-skutkowego, a jedynie zależność. Jak zaznaczyli w rozmowie z CNN niezwiązani z badaniem eksperci, przyczyną tej zależności może być nie tyle sama żywność wysoko przetworzona, co ogół złych nawyków żywieniowych towarzyszących zwykle spożywaniu przetworzonego jedzenia.

Więcej na ten temat przeczytasz na stronie tvn24.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości