Niezdrowa dieta a zagrożenie nowotworem
Jak podkreślili autorzy badania opublikowanego 31 stycznia na łamach czasopisma akademickiego "eClinicalMedicine", co najmniej połowie przypadków raka można zapobiec, a niezdrowa dieta jest jednym z tych czynników, które warto modyfikować.
- Żywność ultraprzetworzona jest produkowana ze składników pochodzenia przemysłowego. Do jej produkcji często wykorzystywane są dodatki, mające na celu poprawę koloru, smaku, konsystencji, tekstury lub przedłużenie okresu przydatności do spożycia - poinformowała w CNN współautorka badania dr Kiara Chang.
Zdrowie
Jak wskazała specjalistka, przykładami takich produktów są: zupy w puszkach, sosy, mrożona pizza i inne dania gotowe do spożycia, a także hot dogi, kiełbaski, frytki, napoje gazowane, kupowane w sklepie ciasteczka, ciasta, cukierki, pączki, lody i wiele innych słodyczy.
Wzrost ryzyka zachorowania na raka i zgonu
W ramach badania, naukowcy porównali nawyki żywieniowe 197 426 Brytyjczyków z informacjami na temat ich zachorowalności na 34 rodzaje nowotworów. Na początku zbadali udział żywności wysoko przetworzonej w diecie poszczególnych osób - wahał się on od 9,1 do 41,4 procent.
Następnie akademicy porównali te informacje z danymi na temat zachorowalności uczestników na nowotwory oraz odnotowanych wśród nich zgonów spowodowanych rakiem. Na tej podstawie oszacowali, że 10-procentowy wzrost udziału żywności przetworzonej w diecie skutkował dwuprocentowym wzrostem ryzyka zachorowania na jakikolwiek typ raka oraz aż 19-procentowym wzrostem zachorowalności na raka jajnika.
Wzrost stosunku przetworzonego jedzenia do wszystkich spożywanych pokarmów o 10 procent powodował sześcioprocentowy wzrost ryzyka zgonu z powodu jakiegokolwiek rodzaju nowotworu oraz 30-procentowy wzrost ryzyka śmierci na raka jajnika. - Badanie to zapewnia dodatkowe dowody na poparcie tezy, że żywność ultraprzetworzona może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie, w tym na ryzyko zachorowania na raka - podkreślił w rozmowie z CNN jeden ze współautorów badania, dr Eszter Vamos.
Opublikowane na łamach "eClinicalMedicine" studium nie wykazuje związku przyczynowo-skutkowego, a jedynie zależność. Jak zaznaczyli w rozmowie z CNN niezwiązani z badaniem eksperci, przyczyną tej zależności może być nie tyle sama żywność wysoko przetworzona, co ogół złych nawyków żywieniowych towarzyszących zwykle spożywaniu przetworzonego jedzenia.
Więcej na ten temat przeczytasz na stronie tvn24.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Nowy niebezpieczny dodatek do żywności. "Należy do substancji prawdopodobnie rakotwórczych"
- Żywność przetworzona może "zepsuć" metabolizm
- Mikroalgi - nowa "superżywność", która może wykarmić miliony ludzi
Autor: Agnieszka Mrozińska
Źródło: tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto / Getty Images