Według nowego badania spożywanie takich pączków może powodować raka
Spożywanie przemysłowych pączków oraz innych produktów wysoko przetworzonych może znacząco wpłynąć na ryzyko wystąpienia raka i przedwczesnego zgonu. Do takich wniosków doszli naukowcy po analizie nawyków żywieniowych ponad 197 tysięcy osób z Wielkiej Brytanii. W tym kontekście maksyma "jesteś tym, co jesz", nabiera zupełnie nowego wymiaru.
Nowy niebezpieczny dodatek do żywności. "Należy do substancji prawdopodobnie rakotwórczych"
E171 to jeden z częściej wykorzystywanych w przemyśle spożywczym barwników. W ocenie Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dwutlenek tytanu (E117) może być niebezpieczny dla zdrowia. W których produktach można go znaleźć? O tym w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z Mileną Nosek, dietetykiem klinicznym.
Przetworzone jedzenie przyczynia się do wzrostu liczby otyłych ludzi i rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych. Dlaczego sięgamy po taką żywność? Co tak naprawdę znajduje się w niej? Czy przestawiając się na "śmieciowe" jedzenie możemy zmienić nasz metabolizm? Rozmawialiśmy o tym z profesor Małgorzatą Kozłowską-Wojciechowską z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.