Trudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że sezon jesienno-zimowy nieszczególnie sprzyja zdrowym nawykom żywieniowym. Kiedy za oknami zamiast słońca widzimy deszcz, zachmurzone niebo i nieznośną szarugę, zdecydowanie śmielej sięgamy tuczące przekąski. Wielu z nas niemal codziennie poprawia sobie nastrój słodyczami czy innymi, równie kuszącymi smakołykami. Jak poradzić sobie ze słabością, która przybiera na sile podczas chłodniejszych miesięcy?
"Jej stosowanie jest niemożliwe, bo nie ma w niej słodyczy"
Cykoria to warzywo zdrowe, będące idealnym dodatkiem zarówno do sałatek, jak i do potraw podawanych na ciepło. Jest nie tylko smaczna, ale i niskokaloryczna. Z tych powodów jest jedną z ulubionych potraw osób dbających o linię. Korzyści zdrowotnych płynących z jej spożywania jest więcej – poznaj je wszystkie.
"Wychodzimy z diety, suplementów, mówimy też o emocjach i zarządzaniu stresem"
Świadomość społeczna dotycząca produktów spożywczych stale się zwiększa. Klienci coraz częściej czytają etykiety i wybierają wyłącznie te produkty, które w swoim składzie nie zawierają sztucznych barwników oraz substancji konserwujących. Czym jest zdrowe odżywianie? To nic innego, jak dostarczanie do organizmu wszystkich niezbędnych składników, witamin i mikroelementów, które zapewniają jego prawidłowe funkcjonowanie i rozwój.
Olej z nasion winogron najlepiej stosować przede wszystkim zewnętrznie, jako składnik pielęgnacyjny. Można stosować go na twarz i włosy. Czytaj dalej i dowiedz się, czy olej z pestek winogron nadaje się do smażenia, jakie ma właściwości, jak działa na cerę i włosy i gdzie go kupić.
Aronia to jeden z najzdrowszych owoców i mimo że mamy ją na wyciągniecie ręki, to zupełnie jej nie doceniamy. Dlaczego warto po nią sięgnąć? Jakie ma wartości odżywcze? Na ten temat w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z Agnieszką Cegielską, dziennikarką i propagatorką zdrowego stylu życia.
Po produkty bezglutenowe sięgają najczęściej osoby, które zmusza do tego stan zdrowia. Są to przede wszystkim chorzy na celiakię, czyli tzw. chorobę trzewną, a także osoby, które zmagają się z nietolerancją glutenu. Dietę bezglutenową wybiera również sporo osób, które poszukują sposobów na zdrowsze odżywianie. Produkty bez glutenu oznaczone są znakiem przekreślonego kłosa, niektóre zawierają napis potwierdzający brak glutenu w składzie.
Dojrzewają w tropikalnych lasach Amazonii, ale jakie profity dla zdrowia przynoszą orzechy brazylijskie? Selen w nich zawarty korzystnie oddziałuje na tarczycę, a także pozytywnie wpływa na płodność mężczyzn. Ale to nie wszystko. Znacznie więcej dowiesz się z tego artykułu.
Wakacyjne urlopy skupiają się głównie na relaksie i odpoczynku. Wiele osób na czas wyjazdu odpuszcza sobie również trzymanie diety. W efekcie, po podróży wracają z dodatkowymi kilogramami. Jak temu zapobiec? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała dietetyczka kliniczna, dr Wanda Baltaza.
Nie trzeba od razu rezygnować ze wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, by zrobić coś dobrego dla siebie i planety. Małe kroki są najważniejsze i często po prostu łatwiejsze. Przejście na dietę fleksitariańską przynosi wiele korzyści, nie tylko zdrowotnych, a przy tym nie wymaga przestrzegania restrykcyjnych zasad.
Naukowcy z Amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób i Prewencji opublikowali listę 20 najzdrowszych warzyw na świecie. W klasyfikacji wzięto pod uwagę zawartość 17 witamin i składników mineralnych, które WHO uważa za najważniejsze dla zachowania zdrowia. Dlaczego warto włączyć do diety warzywa, które są w tym rankingu? W Dzień Dobry TVN wyjaśniła to dietetyk, Urszula Somow.
Kiełki to młode pędy roślin. Choć wyglądają bardzo niepozornie, to są doskonałym źródłem witamin oraz substancji odżywczych. Dlaczego jeszcze warto wprowadzić je do codziennej diety? W Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy na ten temat z Urszulą Somow, dietetyczką.
Polacy kochają suplementy zdrowia. Dla odporności, pięknych włosów i paznokci coraz chętniej sięgamy po kolagen, cynk oraz selen. Czy faktycznie musimy je łykać w formie syntetycznej? Kiedy zażywanie "tabletek dla urody" naprawdę na sens? W Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy o tym z dr. Wandą Baltazą, dietetykiem klinicznym.
Staroindyjska metoda leczenia Ajurweda zaleca, abyśmy zimą spożywali jak najwięcej ciepłych, gotowanych posiłków. Napoje powinniśmy zaś pić przynajmniej w temperaturze pokojowej. Mówi się, że temperatura posiłku wpływa znacząco na jego smak. To obróbka termiczna wydobywa z dania aromat i sprawia, że żołądek wydziela soki trawienne. Jaka jest najlepsza temperatura dań i napojów na zimę? Z odpowiedziami spieszy Agnieszka Cegielska.
Małgorzata Rozenek cudnie chudnie - po ciąży prezenterka przeszła niesamowitą metamorfozę i szybko wróciła do formy. W czym tkwi jej sekret? Odpowiedzi na to pytanie udzieliła nam Ludmiła Podgórska, dietetyczka gwiazdy.
Zdrowa dieta to taka, która jest przede wszystkim różnorodna. Im więcej różnych produktów spożywamy tym mniejsze ryzyko, że któregoś z cennych składników nam zabraknie. Przy komponowaniu posiłków zwracamy głównie uwagę na kaloryczność posiłków, zawartość witamin czy błonnika, ale to nie tylko one odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Co jeszcze jest istotne?
Kokos ostatnimi laty przebojem wdarł się na polski rynek spożywczy. Wyjątkowo dużą popularność zdobył olej kokosowy, ale w ślad za nim poszły: woda kokosowa, mleko kokosowe, i chipsy kokosowe. Dowiedz się, skąd wzięła się ta popularność.
Lekarze często zapominają o tym, że podstawą leczenia jest odpowiednia dieta. W kuchni Dzień Dobry TVN Agnieszka Cegielska, autorka cyklu "Naturalnie!" i dr med. Danuta Myłek, autorka książki "Od lekarza do kucharza" opowiedziały o tym, jak czerpać moc z natury.
Wojciech Błach w rozmowie z dziennikarką Dzień Dobry TVN Agnieszką Jastrzębską przyznał, że toczy regularną wojnę ze swoim starszym synem o jedzenie. Aktor dużą wagę przykłada do zbilansowanej diety i chciałby zdrowe nawyki żywieniowe przekazać swojemu synowi. Jak mu to wychodzi? Czy Wojciech pozwala swojemu dziecku na słodycze?
Czy w momencie, kiedy nie potrafimy odmówić sobie czegoś słodkiego, to jest już uzależnienie? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy psychodietetyk Justynę Markowską. Jak radzić sobie z ciągłą ochotą na coś słodkiego? Dlaczego w momencie głodu zamiast sięgnąć po coś treściwego, wybieramy słodycze? Jak pokonać uzależnienie od cukru?
W diecie wielu Polaków mięso jest produktem dominującym. Tymczasem naukowcy twierdzą, że warto je ograniczyć. Do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy dietetyczkę Justynę Mizerę, by zapytać, jak często jeść mięso. Które jest najzdrowsze?
Zawiera również więcej witaminy C niż cytryna. Znajdziemy w nim także dużą dawkę chlorofilu, mikro- i makroelementów, antyoksydantów oraz indoli napawających uszkodzone łańcuchy DNA. Kto powinien go jeść? Wszyscy! Dlaczego? O tym w cyklu Naturalnie! dziennikarka Dzień Dobry TVN Agnieszka Cegielska.
Cały świat ogarnęło fitnessowe szaleństwo, jednak nie wszyscy mają czas aby codziennie spędzać długie godziny na siłowni. Czy można utrzymać szczupłą sylwetkę mało ćwicząc i nie męcząc się głodówkami? "Mniej tłustego mięsa, więcej warzyw" powiedział w studiu Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey i przedstawił między innymi przekąski, które nie tuczą, a dają uczucie sytości na długi czas.
Gwiazdy muszą wyglądać idealnie niezależnie od pory roku. Czy w sezonie grubych swetrów i ciepłych koców również stosują restrykcyjne diety? Dziennikarka Dzień Dobry TVN Agnieszka Jastrzębska spytała o to miedzy innymi Natalię Siwiec i Larę Gessler.
Michael Greger jest specjalistą od medycyny lifestyle'owej. W swojej książce "Jak nie umrzeć przedwcześnie. Co jeść, aby dłużej cieszyć się zdrowiem" opisuje między innymi naturalne produkty zapobiegające najczęstszym chorobom Ameryki. Czym jego bestseller różni się od innych książek traktujących o zdrowym żywieniu? Na to pytanie odpowiedział dziennikarzowi Dzień Dobry TVN Mateuszowi Hładkiemu.
Japonki nie tyją i się nie starzeją. W czym tkwi ich sekret? Naomi Moriyama w rozmowie z dziennikarką Dzień Dobry TVN Ulą Chincz przyznała, że Japonki jedzą praktycznie to samo, co kobiety na Zachodzie, tyle że w innych proporcjach. Co to znaczy? Do jakich zasad żywieniowych należy się stosować?
Anna Lewandowska przywiązuje ogromne znaczenie do tego, co je. Jakie produkty królują w jej kuchni? Co powinny jeść osoby rozpoczynające swoją drogę ze zdrowym żywieniem i sportem? Czego nie powinno zabraknąć w codziennej diecie? O tym opowiedziała w studiu Dzień Dobry TVN, do którego przyszła ze swoją nową książką. Annę Lewandowską podpytaliśmy też o Euro 2016. Czy wybiera się do Francji? I - pytanie od Marcina Prokopa - jakie warzywo przypomina Robert Lewandowski, gdy jest bez koszulki? :-)
Lara Gessler wykonuje taki zawód, że nieustannie obcuje ze słodkim smakołykami. Czy zdarza jej się przesadzić z jedzeniem? Czy kiedykolwiek musiała się odchudzać? Jak utrzymuje formę? Z Larą, córką Magdy Gessler, rozmawiała dziennikarka Dzień Dobry TVN Agnieszka Jastrzębska.
Po sezonie jesienno-zimowym czas na regenerację organizmu. O skórę warto dbać od wewnątrz. Kondycję włosów i cery można poprawić pijąc codziennie drożdże. Jak przygotować drożdżową miksturę? Czy drożdże są kaloryczne i jakie są przeciwwskazania do stosowania drożdżowego roztworu? Zapytaliśmy o to dietetyczkę Justynę Mizerę.