20 najzdrowszych warzyw świata. Co znalazło się na szczycie listy? "To przypomina trochę rzodkiewkę"

Dzień Dobry TVN
Naukowcy z Amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób i Prewencji opublikowali listę 20 najzdrowszych warzyw na świecie. W klasyfikacji wzięto pod uwagę zawartość 17 witamin i składników mineralnych, które WHO uważa za najważniejsze dla zachowania zdrowia. Dlaczego warto włączyć do diety warzywa, które są w tym rankingu? W Dzień Dobry TVN wyjaśniła to dietetyk, Urszula Somow.

Zielone warzywa prowadzą w rankingu

W rankingu pojawiły się głównie zielone warzywa i to ich w diecie powinniśmy mieć najwięcej. – To nie jest pierwsza tego typu lista. W innych też zielone warzywa wybijały się na pierwszy plan. Wygrywały jarmuż i szpinak – powiedziała ekspertka. Tym razem na szczycie rankingu jest rukiew wodna, która jest lekko pikantna i - zdaniem Gosi Ohme - można w niej wyczuć goryczkę rzodkiewki. To ostatnie skojarzenie jest słuszne, ponieważ oba warzywa są spokrewnione. - Zarówno rukiew, jak i wszystkie rodzaje kapusty, boćwina, jarmuż, brukselka, brokuły, kalafior, rzepa czy właśnie rzodkiew należą do roślin krzyżowych, czyli zielonych z rzędu kapustowców - powiedziała Urszula Somow.

Prozdrowotne właściwości warzyw

– Wszystkie te rośliny mają działanie prewencyjne. Przeciwdziałają chorobom cywilizacyjnym – wyjaśniła dietetyczka. Jest jednak warunek, należy je spożywać regularnie, co najmniej 5 razy w tygodniu, po dwie szklanki dziennie.

Prozdrowotne działanie składników zawartych w warzywach to m.in.:

  • zmniejszenie ryzyka chorób nowotworowych,,
  • zmniejszenie ryzyka chorób serca,
  • zmniejszenie ryzyka nadciśnienia,
  • poprawienie wrażliwości na insulinę i spadek glukozy we krwi,
  • zmniejszenie poziomu złego cholesterolu.

Rukiew zawiera izotiocyjaniany chroniące przed powstawaniem i proliferacją komórek nowotworowych. Dowiedziono, że palacze spożywający przez 8 tygodni porcję ok. 85 g rukwi mieli o 20 proc. mniej uszkodzeń DNA białych krwinek i o 10 proc. większą zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu, czyli wolnych rodników. Zawiera sporo witaminy C oraz prowitaminy A, dlatego działa korzystnie na skórę i paznokcie. Rukiew wodna może pomóc obniżać poziom cholesterolu i trójglicerydów.

Kapustowce są wyjątkowo bogatym źródłem kwasu foliowego, witamin K, E, C oraz błonnika. W kapuście pak choi, brokułach oraz kapuście występuje bardzo dużo sulforafanu – substancji o działaniu przeciwnowotworowym. Sluforafan występuję w roślinach w nieaktywnej formie glukorafaniny. W aktywną przekształca się pod wpływem krojenia, siekania czy przeżuwania, ponieważ wtedy jest uwalniany enzymu mirozynaza.

Kapustne warzywa najlepiej spożywać na surowo, bo wtedy sulforafan nie ulega destrukcji – radziła ekspertka. Z młodych listków rukwi czy rzodkiewki najlepiej robić sałatki, zupy krem, pesto, dodawać je do past jajecznych.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki zobaczysz player.pl.

Zobacz także:

Dieta, która wspomaga rozwój dziecka. "Żywność dla najmłodszych powinna być bogata w składniki odżywcze"

Szparagi - z czym podawać? Jak gotować, a jak nie?

Kiedy ceny warzyw i owoców zaczną spadać? Katarzyna Bosacka zdradza sposób na tańsze zakupy

Autor: Magdalena Zamkutowicz

podziel się:

Pozostałe wiadomości