przepisy

    przepisy

    W kuchni Dzień Dobry TVN gościmy uczestników programu "Azja Express" Darka Kuźniaka i Przemka Saletę. Łączą ich nie tylko tatuaże, ale też przyjaźń. Panowie przygotowali potrawy kuchni azjatyckiej, którą lubi Darek. Macie ochotę na mule w sosie kokosowym ze świeżą kolendrą, chrupiące kalmary lub mango z ryżem jaśminowym? Zobaczcie, czy bokser Przemek Saleta potrafi gotować.

    Jedzenie uliczne podbija serca i podniebienia ludzi na całym świecie. Naszymi dzisiejszymi gośćmi byli, mistrzowie burgerów, Piotr Staszczyński i Dawid Bojarojć. Poznajcie ich przepisy na pyszne, domowe burgery. Jadacie w food truckach?

    W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Piotra Kucharskiego. Jak zbierać grzyby? Ukręcać czy wyrywać? Jak je czyścić, a potem konserwować? Piotr podzielił się z nami swoimi sprawdzonymi metodami.

    Czy w Warszawie, czy w Kołobrzegu zawsze zapraszamy do naszej kuchni najlepszych kucharzy i serwujemy Wam najsmaczniejsze potrawy. Tym razem do kuchni, na statku, zaprosiliśmy kucharzy: Roberta Bochenko i Ryszarda Pileckiego. Panowie przygotowują dla Was potrawy ze świeżych ryb: ceviche z troci z guacamole, turbota z patelni z karmelizowanymi świeżymi warzywami, sałatkę z dorsza oraz zupę rybną z nutą trawy cytrynowej i mleka kokosowego. Smacznego!

    Już wiemy dlaczego tak dobrze poszło nam na Euro 2016. Naszym gościem był dziś Szef Kuchni Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej - Tomasz Leśniak. Zobaczcie jakie były ulubione dania naszych piłkarzy!

    Najpopularniejszy DJ w Polsce, kończy muzyczną karierę! Postanowił postawić na swoje dwie pasje – podróże i gotowanie. Jak będzie wyglądało teraz jego życie? Czy będzie musiał zmienić pseudonim? O tym wszystkim opowiedział nam … oczywiście w kuchni, gdzie zademonstrował swoje kulinarne umiejętności.

    W kuchni Dzień Dobry Wakacje, zwyciężczyni MasterChefa - Beata Śniechowska zaprezentowała kilka przepisów na dania, które można przygotować w dwóch wariantach - dla mamy i dziecka! Wypróbujecie?

    Na ciepłe dni Daria Ładocha poleca swoje przepisy na dania na bazie jogurtu. Dziś w naszej kuchni przygotowała: chłodnik z botwinki z jogurtem i wiśniami, ciasto jogurtowe z truskawkami i kurczaka marynowanego w jogurcie. Pycha!

    Blogerka kulinarna Agata Jędraszczak przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy "na wynos". Skorzystajcie z jej przepisów na: hummus, pastę z groszu i marchewki, sałatkę słoikową oraz serniczek bez pieczenia. A pragnienie, w upale, możecie ugasić domową lemoniadą...

    Gośćmi w kuchni Dzień Dobry TVN były dziś trzy panie: Leyla Elsanova z Czeczenii, Betelehem "Bety" Wdneh z Etiopii i Jarmiła Rybicka – koordynatorka projektu "Kuchnia Konfliktu". Zobaczcie na czym ma polegać ten innowatorski projekt. Jak myślicie, uda im się dotrzeć przez żołądek do serc Polaków? :)

    Rok temu weszła w życie nowelizacja kodeksu drogowego, która wprowadziła surowsze kary dla kierowców łamiących przepisy. Czy od tego momentu jest bezpieczniej na drogach? O tym w Dzień Dobry TVN insp. Marek Konkolewski z Biura Ruchu Drogowego Komendy Głównej Policji i prezes Stowarzyszenia Pomocy Poszkodowanym w Wypadkach Drogowych Janusz Popiel. Dyskusja była gorąca.

    W kuchni Dzień Dobry TVN królowali najmłodsi szefowie kuchni w Polsce: Agata Gawrońska i Igor Świerczyński. Przygotowali dla nas: szaszłyk jagnięcy, szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej z sosem holenderskim, chłodnik z truskawek i pomarańczy oraz tagliatelle z krewetkami w sosie maślano-winnym. Smacznego!

    Dłuuuuugie weekendy sprzyjają rodzinnym spotkaniom, podczas których, bardzo często, najlepsze imprezy odbywają się w kuchni. Adam Kozanecki, uczestnik programu „Masterchef”, postanowił takie spotkanie do kuchni Dzień Dobry TVN. Wspólnie z bratem - Tomaszem i siostrą - Martą przygotowali dziś: kotlety wołowe z koperkiem, duszonego królika w winnym cytrynowo-śmietanowym sosie i kompot z rabarbaru z aronią i wanilią. A co zagości dziś na waszym, "majówkowym" stole?

    Majówka, nie bez kozery, nazywana jest "świętem grilla". Miliony Polaków ruszają w tym czasie w plener, by oddać się kuchennej pasji! Dlatego też, w Dzień Dobry TVN, swoje grillowe propozycje zaprezentowali: Jakub Kuroń, Tomasz Oświeciński i Maja Oświecińska. Może przetestujecie ich dzisiejsze przepisy: szparagi w boczku, sałatka orientalna z wołowiną oraz deser z tapioką i musem z mango. Smacznego

    W Dzień Dobry TVN gościliśmy Natalię Paździor, pierwszego polskiego MasterChefa Juniora. 11-latania Natalia, która w przyszłości chce zostać kucharzem i, której popisowym daniem jest kaczka, zwyciężyła w kulinarnym show. W naszej kuchni towarzyszyła jej jurorka programu Anna Starmach, która opowiadziala o finale programu.

    W kuchni Dzień Dobry TVN: Małgorzata Majewska i jej przepisy na dania dla biegaczy! Lubicie biegać? Zobaczcie co, zdaniem autorki książki "Przepis na bieganie", warto jeść, by dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników.

    Zgodnie z obowiązującymi przepisami wiek emerytalny dla kobiet i mężczyzn wynosi 67 lat. W czasie kampani wyborczej Andrzej Duda zapowiadał zmianę tych uregulowań. Według jego projektu wiek przechodzenia na emeryturę będzie zróżnicowany ze względu na płeć i będzie wynosił - 60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn. Z raportu ZUS wynika, że zmiany te spowodują znaczne obniżenie wysokości świadczeń. O komentarz poprosiliśmy gościa Dzień Dobry TVN dziennikarkę TVN24 Biznes i Świat Katarzynę Karpę-Świderek. Zobaczcie, jakie słowa naszego gościa przestraszyły Jarka Kuźniara.

    Dziś gośćmi w naszej kuchni byli: Andrzej Polan i ... śmietanka! Poznajcie i wypróbujcie koniecznie przepisy na: dorsza w śmietance z chrzanem i grzybami, ciasto czekoladowe z jabłkami i śmietanką oraz babeczki cytrynowe. Pyyyycha!

    Jola Słoma i Mirek Trymbulak to projektanci mody, których drugą pasją jest kuchnia wegańska. Dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotowali różowe dania! Poznajcie ich przepisy na: danie à la kaczka z jabłkami, kotlety soczewicowo-ryżowe z sosem chrznowo-żurawinowym, mus truskawkowy z bitą śmietaną i placki z musem malinowym.

    Wiadomo, że czas o poranku zazwyczaj biegnie znacznie szybciej niż wieczorem. Dlatego też Katarzyna Bukowska postanowiła dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, pokazać kilka przepisów na śniadania, które można przygotować dzień wcześniej i nazajutrz oszczędzić trochę cennego, porannego czasu.

    Dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, Piotr Kucharski postanowił przekonać nas do roślin strączkowych. Jedliście kiedyś czekoladowe ciasto z fasoli? Może czas spróbować? :) Poznaliśmy też inne przepisy Piotra: puree z grochu z kotlecikami, puree z grochu z kotlecikami i sałatka z czarnej soczewicy! Pycha!

    Daria Ładocha zamieniła kuchnię Dzień Dobry TVN na kuchnię Moniki. Wspólnie przygotowały zupę z wędzonym łososiem, sałatkę z fasolą i kozim serem oraz placki z ciecierzycy. Wygląda pysznie.

    W kuchni Dzień Dobry TVN: pieczeń cielęca, kluski kładzione oraz marchew duszona z imbirem i gruszką. Swoje ulubione danie, przygotował dziś Mateusz Gessler. Już wkrótce zobaczymy go w roli jurora w programie "MasterChef Junior". Jak podoba mu się praca z młodymi talentami kulinarnymi i jak układa się współpraca z Michelem Moranem i Anną Starmach? :)

    Podobno na chorobę Hashimoto choruje co trzecia Polka. Jak objawia się choroba Hashimoto i jaką dietę powinny stosować osoby, które cierpią na przewlekłe zapalenie tarczycy? Skorzystajcie z przepisów Ann Dec, która sama choruje na Hashimoto i prowadzi też bloga o tej chorobie.

    Karnawałowe, kuchenne szaleństwo rozpętał dziś w naszej kuchni, uczestnik MasterChefa, Adam Kozanecki. Próbowaliście kiedyś: pomarańczowego kremu z marchwią, sakiewek z drobiowym udkiem i pigwą lub ponczu z gruszkami, suszoną śliwką i pomarańczą? Nie? To przetestujcie nasze dzisiejsze przepisy!

    16 stycznia obchodzimy Dzień Pikantnych Potraw! Z tej okazji, w kuchni Dzień Dobry TVN, potrawy z krajów całego świata przygotował Pascal Brodnicki. Jeśli lubicie jeść "na ostro" to koniecznie przetestujcie jego przepisy na: mus czekoladowy z solą morską i chili, chili con carne, zupę mulligatawny i lap wołowy. Smacznego!

    Orkiszowe wariacje na temat kuchni św. Hildegardy zaproponował nam dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, Marek Zaremba, dyplomowany dietoterapeuta. Zapraszamy na pożywną terapię przy użyciu: kaszy orkiszowej z prażonym jabłkiem, muffinów orkiszowych i orkiszotto z pieczoną dynią! Zobaczcie też, co łączy Magdę Mołek ze św. Hildegardą! :)

    Program Dzień Dobry TVN od dekady gości w polskich domach. Pojawiły się w nim tysiące kulinarnych receptur. Książka "Pysznie i zdrowo od rana do wieczora" – to kilkadziesiąt przepisów na dania skomponowane z troską o zdrowie, przez znakomitych kreatorów smaków, m.in.: mistrza Andrzeja Polana i Piotra Kucharskiego oraz Beatę Śniechowską i Dominikę Wójciak – zwyciężczynie programu „MasterChef Polska”. Energetyczne śniadania, pożywne obiady, lekkostrawne kolacje i pyszne przekąski – w tej książce znajdziecie przepisy na wszystkie te dania. Polecamy ją Wam!