Stir fry to popularna w krajach Dalekiego Wschodu technika krótkiego, ale intensywnego smażenia. W ten sposób przygotowuje się dania z makaronem, ryżem, mięsem i warzywami. W technice stir fry ich składniki powinny być poddane lekkiej obróbce termicznej, by zachowały swoje wartości i świeży smak.
Gruszka - cudowny owoc jesieni króluje w kuchni Dzień Dobry TVN. Przepisy z owocami, na wytrawnie i na słodko, proponuje finalistka 8. edycji MasterChefa - Magdalena Waś. Smacznego!
W twoim domu szykuje się wizyta wyjątkowych gości i nie wiesz czym ich zachwycić? Przychodzimy z pomocą! Warto zainspirować się przepisami z najnowszego MasterChefa. Choć to już 9. edycja, kucharze nadal potrafią zaskoczyć.
Czy wiesz, że swoją odporność budujesz każdego dnia? Droga do zdrowia prowadzi przez kuchnię! Dania na wynos, zwane pieszczotliwe "nawynosami", to nieodłączny element menu Iwony Zasuwy, autorki książki "Smakoterapia" i bloga smakoterapia.pl.
Królową kwiatów jest róża, a przypraw – kurkuma. To nie tylko ceniona przyprawa, ale także lek, znany i z powodzeniem stosowany od wieków w medycynie tradycyjnej jako naturalny antybiotyk. Wzmocnić odporność warto szczególnie jesienią, w okresie wzmożonych przeziębień. Jak przyrządzić smaczne szoty odpornościowe dla dzieci i dorosłych? Kilka przepisów zdradziła nam Kornelia Westergaard, biotechnolog i psychodietetyk.
Rafał i Grzegorz Zawieruchowie zdradzą widzom przepisy na potrawy z kultowych filmów, takich jak "Chłopcy z ferajny", "Lepiej późno niż później" i "Notting Hill".
Matteo Brunetti w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował potrawy na bazie sosu sojowego. Zobacz, jak przygotować łososia z sosem kokosowo-sojowym, polędwicę, zupę oraz miks warzywny z sosem sojowym.
Sezon na grzyby w pełni. Skorzystajmy więc z pięknej pogody i wybierzmy się na grzybobranie. Las ma przecież tyle do zaoferowania! Zresztą, przyjemniej zbiera się grzyby, wiedząc, co później możemy z nich wyczarować. Poznaj przepisy Darii Ładochy.
Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Wypiek składa się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta, a także nadzienia, które może być zarówno słodkie, jak i wytrawne. to wypiek, za którym przepada wiele osób. Swoje pomysły na tartę przedstawił w kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma. Na naszym stole pojawiły się: tarta grzybowa, mini tarty z kolorowymi warzywami i sosem serowym, a także tarta figowa z musem waniliowym, daktylami i imbirem.
Leczo to danie pochodzące z Węgier. Tradycyjne zawiera paprykę, cebulę, kiełbasę oraz pomidory. Tymczasem w kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Kasprzak przygotował inne wariacje tego dania. Na naszym stole pojawiło się więc leczo z dynią, kurkami i pieczoną papryką, leczo z chorizo, kuminem i karmelizowaną cebulą oraz wegańskie leczo z patisonem, boczniakiem i tofu z pesto pietruszkowym.
Kawa z żołędzi staje się obecnie coraz popularniejsza, nie tylko wśród miłośników żywności ekologicznej. Jednak kawa żołędziówka znana była już w XIX wieku. Mówi się nawet, że kawę z żołędzi pijał sam Fryderyk Chopin.
Trochę diabelska, a trochę anielska - można powiedzieć o papryce. Nie dość, że jest bogata w witaminy, to jeszcze ma wiele odmian, dzięki czemu każdy z łatwością znajdzie swoją ulubioną. Piekielne habanero, jalapeno dla tych, którzy dopiero zaczynają przygodę z ostrością, a może papryka bell znana z polskich stołów? Mikołaj Rey zgłębił wiedzę na temat wszystkich tych gatunków.
Damian Kordas swoje umiejętności kulinarne miał okazję zaprezentować w programie MasterChef, gdzie ujął jurorów przygotowanymi przez siebie potrawami. W ostatnim czasie wydał e-booka "Niski Indeks Glikemiczny". O swojej ostatniej publikacji i cukrzycy opowiedział nam w wywiadzie. Zdradził nam też jeden z przepisów ze swojej najnowszej książki.
Sake to popularne w Japonii wino ryżowe. W Kraju Kwitnącej Wiśni picie tego napoju związane jest z całym rytuałem. Poznaj sake i zobacz, jak samodzielnie zrobić je domu.
Zastanawiasz się, co przygotować na obiad? Zrób pierogi, a wszyscy domownicy będą zachwyceni. Skorzystaj z doskonałych przepisów Sebastiana Olmy na podsmażane pierogi z jagodami, pieczone pierogi z prażonym jabłkiem czy bezglutenowe pierogi z kurkami.
Masala, a właściwie garam masala, to jedna z najpopularniejszych mieszanek przyprawowych. Pochodzi z Indii, a jej nazwa oznacza "gorące przyprawy". Nie oznacza to jednak, że jest bardzo pikantna. Składają się na nią przyprawy aromatyczne i rozgrzewające, które nie charakteryzują się dużą pikantnością.
Czy można zrobić coś do jedzenia z niczego? Okazuje się, że jak najbardziej. Wykorzystując zaledwie kilka składników i resztki z lodówki po całym tygodniu, możesz zrobić naprawdę kilka ciekawych dań. Czasem wystarczy tylko odrobina kreatywności i kilka minut pracy, żeby zjeść pożywny posiłek.
Na skutek nowych przepisów dotyczących hulajnóg elektrycznych, nawet kilka tysięcy użytkowników tych pojazdów nie będzie mogło z nich legalnie korzystać. Powód? Będą o kilka centymetrów za długie. Jakie jeszcze regulacje szykowane są w projektowanej przez Ministerstwo Sprawiedliwości ustawie?
Caffè corretto to włoski sposób na espresso. W dosłownym tłumaczeniu oznacza skorygowaną kawę, którą „poprawia się” dodatkiem alkoholu. W zależności od regionu Włoch espresso uzupełnia się kilkoma mililitrami grappy, likieru anyżowego lub brandy. Jak przygotować kawę corretto w domu?
Sałatka, ciasto ucierane na palonym maśle z kremem mascarpone i owocami oraz buły. Na bazie orkiszu można stworzyć wiele smacznych dań. Piotr Kucharski pokazuje kilka prostych przepisów – ku zdrowotności!
Często nie wiadomo, do którego pojemnika wrzucić konkretny odpad. Na opakowaniu powinno być więc jasno określone, do jakiego kontenera powinno ono trafić. Warto, aby informacja taka dotyczyła także samego produktu, który się w nim znajduje. Nad przepisami w tej sprawie pracuje Ministerstwo Klimatu.
Papaja to egzotyczny owoc pochodzący ze strefy międzyzwrotnikowej, jednak bez większego problemu można ją kupić w wielu polskich sklepach. Owoc papai jest bardzo odżywczy, dość ciekawy w smaku, a przy tym ma właściwości, dzięki którym świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu dań lub przekąska.
Przepisy dotyczące noszenia maseczek ochronnych zamierza w trybie pilnym doprecyzować Ministerstwo Zdrowia. Dzięki temu osoby prowadzące sklepy, będą miały prawo odmówić obsługi klientów, którzy się do tego nie stosują. Resort przypomina, że w związku z pandemią koronawirusa zasłanianie nosa i ust to obowiązek, a dla jego nieprzestrzegania nie ma wytłumaczenia.
Od wybuchu pandemii koronawirusa wielu pracowników wykonuje swoje obowiązki z domu. Część firm stwierdziła, że taki system się sprawdza, dlatego planuje wykorzystywanie go także w przyszłości. Ministerstwo Rodziny przygotowuje właśnie zmiany przepisów, które na stałe uregulują zasady pracy zdalnej. Na czym będzie polegać nowelizacja kodeksu pracy?
Przed wyjazdem na zagraniczne wakacje warto sprawdzić obowiązujące na danym terenie przepisy. W większości krajów Europy obowiązuje nakaz noszenia maseczek w przestrzeni publicznej. Zakrywanie ust i nosa wymagane jest najczęściej w sklepach i transporcie zbiorowym. Co ważne, zasady mogą się różnić nawet na terenie jednego kraju, a za ich lekceważenie grożą grzywny.
Jak z łatwo dostępnych w domu produktów i ryby wyczarować doskonałe grillowane danie? Z pomocą rusza szybki i banalnie prosty przepis na lucjana czerwonego, inaczej red snappera. Jeśli nie uda się go dostać, to równie doskonale sprawdzi się okoń. Zobacz, w jaki sposób urozmaicić spotkanie przy grillu.
Dawniej domowe przetwory były obowiązkowym elementem w każdej kuchni. Konfitury, dżemy, czy powidła wykonane z sezonowych owoców i warzyw to przecież samo zdrowie. Ponadto aromaty lata zamknięte w słoiku to najlepszy sposób na zatrzymanie wakacyjnych wspomnień i smaków. Nasi kucharze zdradzili nam swoje sposoby na pyszne przetwory z wiśni i truskawek.