Jarzynowa na ciepło. Z młodej marchewki i brzoskwiń z różanym jogurtem. Z głąba kapusty ze skwarkami. Pierożkowa z truskawkami i arbuzem. To nietypowe, ale atrakcyjne sałatki, jakie proponuje Andrzej Polan. Zobacz, jak to robi.
Polska burakiem stoi - to warzywo tanie, dostępne, smaczne i bardzo zdrowe. Można z niego zrobić risotto z tymiankiem, wegański barszcz, ekspresową sałatkę z kozim serem i hummus. Zobacz, jak przyrządza je Daria Ładocha.
Światowy Dzień Pszczół obchodzimy 20 maja, ale nie tylko w tym dniu warto pamiętać o tych pożytecznych owadach i o drogocennym miodzie. Jak go wykorzystać w kuchni i z czym łączyć? Poznaj przepisy Jaśka Kuronia.
Przygotuj naturalny zakwas dla swojego zdrowia. Magdalena i Mikołaj Bator wiedzą najlepiej, jakie wyjątkowe właściwości posiadają kiszonki. Swoimi doświadczeniami podzielili się w Dzień Dobry TVN. Jak przygotować zdrowy zakwas z buraków i na żur? Dowiedz się tego od najlepszych. To już ostatni moment na przygotowanie, jeśli chcemy zdążyć przed Wielkanocą.
Przekąski na Halloween - przepisy i ciekawe pomysły. Skoro Halloween to i dynia. W kuchni Dzień Dobry TVN Maciej Szaciłło przygotował: zupę dyniową, papiloty z dyni z rukolą, tagine z dyni oraz spaghetti z dynią i rozmarynem. A jak wygląda Wasze menu na dziady? Co, oprócz prowadzących Dzień Dobry TVN, można zrobić z dyni? :)
Ciasto na rurki z kremem można przygotować samodzielnie w domu, nawet nie posiadając odpowiednich foremek do pieczenia. Słodki wypiek na pewno spodoba się wszystkim domownikom i będzie smaczną niespodzianką dla gości. Jaki krem wybrać do wypełnienia upieczonych rurek? Poznaj przepisy na rurki z kremem budyniowym, czekoladowym i mascarpone oraz na wersję z bitą śmietaną.
Jak zrobić suszone grzyby i je później przyrządzić? Jak długo je moczyć i gotować? Jak dobrze przygotować i przechowywać suszone grzyby? Które gatunki nadają się do suszenia, a które lepiej zamarynować lub zjeść od razu?
Lekkie kolacje to nie tylko kanapki czy serek z lodówki. Jeśli szukasz inspiracji na coś lekkiego na kolację – przepisy poniżej na pewno Cię nie zawiodą. Tego wieczora zjesz coś pysznego bez wyrzutów sumienia!
W naszej kuchni urzędowała dziś Cristina Catese. Przygotowała pyszne i proste w przygotowaniu ciasteczka wg przepisu swojej mamy, gnocchi i kurczaka w pomidorach.
W kuchni Dzień Dobry TVN przepisy na fondant czekoladowy, najprostsze ciasto czekoladowe na świecie oraz kolorowy deser z czekoladowymi ciasteczkami. Darii asystowały w kuchni Gabrysia i Marysia, czyli mała bohaterka z Szydłowca i jej młodsza siostra. Zobaczcie jak sobie poradziły.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Ewę Szczęsną, która odpadła we wczorajszym odcinku "Master Chefa". Jak wspomina udział w programie? Pani Ewa przygotowała potrawy jak: policzki wołowe z puree ziemniaczanym oraz raviolo z grzybami.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN gratka dla wielbicieli ziemniaków. Daria Ładocha zaprezentowała nam przepisy na: krem z ziemniaków z oliwą truflową, różyczki z ziemniaka, chipsy, sałatkę ziemniaczaną z suszonymi pomidorami i krokiety ziemniaczane ze szpinakiem. Pycha!
Cristina Catese postanowiła zabrać nas dziś an wyprawę do Ligurii. Poznajcie proste przepisy na liguryjskie specjały: minestrone, tartę grzybowo-ziemniaczaną i anchois z orzeszkami pinii. Smacznego!
Przyznacie chyba, że trudno nie zgodzić się z Magdą. Dlatego też, dziś w kuchni Dzień Dobry TVN - Kasia i Zosia Pilitowskie, które o jajecznych potrawach wiedzą wszystko, zabrały nas w jajeczną podróż dookoła świata. Smacznego!
Zobaczcie, jakie dania proponuje na jesienne dni David Gaboriaud.
David Gaboriaud przygotował dziś kilka bezglutenowych deserów idealnych na chłodniejsze dni. Wypróbujcie jego przepisy!
Jak obchodzi się święto zmarłych w Meksyku, a jak w Argentynie? Na czym polega kult czaszek w Ameryce Południowej? Gościem Dzień Dobry TVN był dziś szef kuchni Martin Gimenez Castro! Poznajcie jego przepisy na czaszki, nachosy, tortille i paluszki z dorsza w halloweenowej stylistyce.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Samar Khanafer. Zaprezentowała nam swoje przepisy na dania faszerowane.
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha wytłumaczyła nam, na czym polega dieta ketogeniczna. Przede wszystkim będąc na diecie ketogenicznej należy wyeliminować węglowodany i zastąpić je tłuszczami orz białkiem. Czy dieta ketogeniczna jest dla każdego?
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN, jesienne przysmaki na bazie dyni, przygotowała Natalia Maszkowska, która wczoraj zakończyła swoją przygodę z programem MasterChef. Poznajcie jej przepisy na: gofry z pure z dyni z dodatkiem bitej śmietany zrobionej z tłuszczu kokosowego, karmelizowanych fig, oraz pistacji, gęsty krem z dyni z masłem orzechowym, curry i kurczakiem i tartę z dynią, fetą, oraz suszonymi pomidorami!
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha szukała alternatywy dla chleba. Zobaczcie jakie były jej propozycje.
W kuchni Dzień Dobry TVN Mateusz Zielonka, zwycięzca szóstej edycji programu MasterChef, przygotował menu śniadaniowo-obiadowe. Oczywiście, na końcu pojawił się też deser :) Co powiecie na brioszkę z pastą z awokado, jajkiem i granatem, burgera z kurkami i morelami oraz tartę z sezonowymi owocami?
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN było smacznie i wesoło. Swoje popisowe dania przygotowali komicy: Wojtek Fiedorczuk, Maciej Adamczyk i Karol Kopiec. Lepiej radzą sobie na scenie, czy w kuchni? Zobaczcie.
Kuchenne wariacje na temat śliwek zaproponowała nam dziś, w Dzień Dobry TVN, Samar Khanafer, blogerka kulinarna i finalistka III edycji MasterChefa. Poznajcie jej przepisy na gulasz jagnięcy ze śliwką, konfiturę ze śliwek, brownie ze śliwką i śliwki zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych!
W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese i jej przepisy na dania kuchni toskańskiej. Zapachniało wakacjami! Polecamy.
Dziś Aneta i Janek Kuroniowie zaserwowali nam dania wegańskie i wegetariańskie. Poznajcie ich przepisy na wieniec z nadzieniem szpinakowym, zupę z czerwonego curry i wegańskie naleśniki.
Dziś Daria Ładocha zabrała nas w kulinarną podróż po Indonezji. Zobaczcie jakie dania przygotowała. Wypróbujecie jej przepisy?
Dziś w zupełnie nowej kuchni Dzień Dobry TVN, swoje propozycje na pyszne, zdrowe i pełnowartościowe śniadanie przedstawili nam Pascal Brodnicki i Agnieszka Mielczarek.
Masz zły nastrój, gorszy dzień lub cierpisz na depresję? Dowiedź się, co jeść, by lepiej się poczuć. Do kuchni Dzień Dobry Wakacje zaprosiliśmy ekspertów zdrowego żywienia i autorów książki "Depresja. Jedzenie, które leczy" - Karolinę i Macieja Szaciłło. Skorzystajcie z ich przepisów na: rozgrzewającą wodę ziołową, ciecierzycę w pomidorach, ajurwedyjską czekoladę i sałatę "Ave, Cezar". Smacznego!
By spróbować podkarpackich przysmaków, wybraliśmy się razem z dziennikarką Katarzyną Jaroszyńską do Krosna na festiwal "Karpackie Klimaty". W mieście słynącym z produkcji szkła Kasia spotkała się z kucharzem Pawłem Dobrzańskim, uczestnikiem pierwszej edycji programu "Azja Express", który przygotował potrawy kuchni regionalnej. Skorzystajcie z przepisów Pawła na królika duszonego w podkarpackim winie oraz naleśniki z jogurtem i owocami. I koniecznie spróbujcie podkarpackich chlebów!