Kokosowe kule
Składniki:
- kasza jaglana, ugotowana na sypko . 1½ szklanki
- wiórki kokosowe . 1½ szklanki
- gęsty miód 1–2 łyżki lub do smaku
- migdały blanszowane (opcjonalnie) 1 garść
Sposób przygotowania:
- Kaszę krótko rozdrobnij blenderem.
- Masa ma mieć kleistą, gruboziarnistą konsystencję i łatwo lepić się w dłoniach. Dodaj do niej miód oraz drobnozmielone wiórki kokosowe i wymieszaj.
- Ulep kulki wielkości orzechów włoskich (każdą możesz nadziać migdałem), obtaczaj w wiórkach kokosowych.
- Gotowe!
Placki z owocami
Składniki (na 10 placków):
- kasza jaglana, ugotowana 4 łyżki
- jajko (opcjonalnie; zamiast dodatkowa
- płaska łyżeczka skrobi) 1 szt. • skrobia ziemniaczana . 1 płaska łyżka
- ksylitol (opcjonalnie) . 1 łyżeczka
- woda . 4 łyżki lub do odpowiedniej konsystencji
- masło klarowane lub olej kokosowy (do przetarcia patelni)
- owoce sezonowe: truskawki, maliny, jagody, borówki, brzoskwinie itp.
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj w misce kaszę z jajkiem, skrobią i opcjonalnie ksylitolem.
- Stopniowo dolewaj wodę, do konsystencji średnio gęstej śmietany.
- Na lekko natłuszczoną i rozgrzaną patelnię (najlepiej non stick) kładź po dużej
- łyżce masy, rozprowadzaj koliście.
- Zanim się zetnie, układaj na niej świeże owoce pokrojone w cieniutkie plasterki. Przykryj pokrywką i smaż, aż wierzch placków zastygnie (uważaj, żeby nie przypalić spodu).
- Smaczne na ciepło i na zimno. Dobre do pudełeczka na wynos.
Słodki gruszki w balsamico
Składniki (na 4 porcje ):
- gruszki 4 szt.
- ugotowana ciecierzyca
- (w wersji na szybko może być ze słoika) 4 solidne garści
- orzechy włoskie 4 garści
- zielone liście (sałata, rukola itp.) . 4 garści
- sos czosnkowy z tahini (s. 401)
Glazura balsamico:
- oliwa 2 łyżki
- syrop klonowy . 1 łyżeczka
- sos sojowy tamari . 1 łyżka
- ocet balsamiczny 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- Składniki glazury wlej do miski i połącz trzepaczką.
- Gotową posmaruj przekrojone na pół gruszki, ułóż w naczyniu do zapiekania.
- Piecz w 180°C przez ok. 15 minut.
- W pojemniku rozłóż umyte i rozdrobione liście sałat, na nich ciecierzycę oraz upieczone gruszki.
- Posyp orzechami, zabierz w drogę. Tuż przed podaniem polej sosem, zapakowanym oddzielnie.
Zupy błyskawiczne
Wiosenna zupa instant
Składniki: (na słoik o poj. 900 ml):
- szpinak 2 garści
- posiekane cieniutko pieczarki eko 1 garść
- dymka . 1 szt.
- makaron ryżowy, suchy ok. 70 g
- zielony groszek ze słoika (lub inne
- strączki, np. ugotowana soczewica) . 3–4 łyżki
- dowolne sezonowe warzywa,
- które pasują ci do smakowej kompozycji
- pasta z kiszonej kapusty (s. 397) 2–3 łyżki do smaku
Sposób przygotowania:
- W słoiku, na paście z kiszonej kapusty ułóż cieniutko pokrojone pieczarki, następnie dodaj makaron (jeśli namoczysz go przez chwilę w letniej wodzie, będzie elastyczny, choć nieugotowany), posiekaną dymkę, zielony groszek, a na końcu kilka garści szpinaku.
- Zakręć i zabierz do pracy. Możesz wziąć więcej pasty w osobnym słoiku, żeby dosmakować nią zupę w trakcie przygotowywania.
- Jak to zrobić? Zalej składniki wrzątkiem, zakręć dokładnie słoik i porządnie potrząśnij (uważaj, słoik szybko się nagrzewa!). Odstaw na 10–15 minut i gotowe!
Jesienna zupa instant
Składniki (na słoik o poj. 900 ml):
- makaron z tapioki . 70 g
- pasta miso 1 duża łyżka
- sos sojowy 2 łyżki
- starty imbir (opcjonalnie) 1 łyżeczka
- pieczarka eko 1 szt.
- papryka czerwona eko ½ szt.
- marchew . nieduży kawałek
- zielenina (najlepiej kolendra) 1 garść
- różowa (lub dowolna) kapusta pekińska lub pok choi 2 liście
- ziarna sezamu . 2 łyżki
- olej sezamowy 2 łyżki
- syrop klonowy lub inne słodzidło . ½ łyżeczki
- sól, pieprz (do smaku)
- cytryna, do pokropienia gotowego dania . ¼ szt.
Sposób przygotowania:
- Na dno słoika włóż pastę miso, sos sojowy i starty drobno imbir.
- Na nich umieść cieniutko posiekaną pieczarkę, drobno pokrojoną czerwoną paprykę, nieduży kawałek marchwi pocięty obieraczką w cieniutkie paski.
- Dodaj makaron (bez gotowania; żeby ułatwić sobie włożenie go do słoika, możesz go przelać na sitku wodą).
- Na wierzch dorzuć pokrojone liście kapusty pekińskiej, posyp całość sezamem, zieleniną, dodaj olej i syrop, zakręć.
- Osobno zapakuj ćwiartkę cytryny oraz sól i pieprz.
- Przed jedzeniem zalej zawartość słoika wrzątkiem, zakręć i wymieszaj (ostrożnie – gorące!).
- Po 15–20 minut zupa jest gotowa. Jeśli to możliwe, przelej ją na talerz, dopraw i delektuj się gorącym posiłkiem bez gotowania.
Salsa pomidorowa , kiszona na szybko
Składniki:
- pomidory . ½ kg
- papryka czerwona ½ kg
- cebula, średnia . 1 szt.
- czosnek . 2 ząbki
- sól kłodawska niejodowana 15 gramów (1 łyżka)
Sposób przygotowania:
- Warzywa pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z solą, włóż do słoja i zakręć.
- Trzymaj w ciepłym miejscu (optymalnie 20–22 stopnie) przez ok. 3–5 dni.
- Salsa jest tak dobra, że bywa, iż domownicy wyjadają ją ze słoja, zanim się porządnie ukisi!
- Jeśli chcesz po kilku dniach spowolnić proces kiszenia, wstaw słoik do lodówki lub trzymaj w chłodzie.
- Jak ją podawać? Najlepsza wersja, według moich kubków smakowych, to połączenie w miseczce porcji do spożycia z oliwą z oliwek (odrobiną) miodem (odrobiną) i świeżą zieleniną. Tak serwuję ją jako dodatek do wytrawnych naleśników, okraszam nią zupy czy obiadowe kasze. Niebo w gębie!
Zobacz także:
Najlepsze ciążowe stylizacje Maffashion. Jak blogerka ukrywała brzuszek?
Marcin Tyszka przytył 20 kilogramów: "Można się spasztecić w parę tygodni"
Autor: Anna Mierzejewska
podziel się: