Obecnie kawę z żołędzi pije się głównie ze względu na jej właściwości. A jest ich wiele, w tym pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego oraz zawartość wielu cennych witamin i minerałów. Jak przyrządzić kawę z żołędzi i dlaczego warto ją pić?
Właściwości kawy z żołędzi
Kawa z żołędzi nie zastąpi zwykłej kawy. Brakuje w niej składnika niezwykle ważnego dla wielu kawoszy – kofeiny. Jednak to właśnie dzięki temu kawa żołędziówka będzie idealna dla osób cierpiących na choroby serca i układu krążenia, w tym nadciśnienie. Mogą ją też pić osoby, które powinny eliminować sód z diety, ponieważ w przeciwieństwie do zwykłej kawy żołędziówka nie zawiera tego pierwiastka. Dzięki temu, że nie ma w niej glutenu, będzie odpowiednia także dla chorujących na celiakię bądź alergię czy nietolerancję tego składnika.
Kawa z żołędzi zawiera węglowodany, które z samego rana dodadzą mnóstwo energii. Dzięki temu jest polecana osobom na diecie redukcyjnej, daje bowiem uczucie sytości na dłuższy czas. Kawa żołędziowa doskonale sprawdza się też u osób cierpiących na problemy trawienne, w tym wzdęcia, zaparcia, biegunki czy niestrawność, a nawet chorobę wrzodową lub zaburzenia wchłaniania. Kawa żołędziówka doskonale koi też nerwy, poprawia nastrój i wspomaga koncentrację.
Nie bez znaczenia jest również bogactwo zawartych w niej witamin i minerałów. Swoje niezwykłe właściwości kawa żołędziówka zawdzięcza między innymi składnikom takim, jak:
- witamina B1 – ważna dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, serca oraz układu nerwowego, jej niedobór może skutkować problemami z układem pokarmowym,
- witamina B2 – ma wpływ na procesy przemiany materii, wspomaga układ odpornościowy, bierze udział w procesie wytwarzania czerwonych krwinek,
- witamina B5 – odpowiada za regulowanie poziomu cholesterolu we krwi, bierze udział w syntezie neurotransmiterów odpowiadających między innymi za dobry nastrój, ma wpływ na właściwe gojenie się ran,
- witamina B6 – bardzo ważna dla właściwej pracy mięśni i układu nerwowego, bierze udział w syntezie hemoglobiny,
- magnez – wspiera pracę serca oraz mięśni. Uważa się nawet, że jego niedobór może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu II,
- miedź – odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu oddechowego, wzmacnia kości, poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego,
- mangan – zapewnia prawidłowe wchłanianie białek, tłuszczów i białek, wykazuje działanie przeciwutleniające, wspiera pracę serca,
- fosfor – niezbędny dla prawidłowych procesów metabolicznych we wszystkich komórkach ciała, utrzymuje właściwe pH w organizmie, odpowiada za mocne kości,
- wapń – podstawowy budulec kości i zębów, wspiera procesy krzepnięcia krwi, zapewnia właściwą kurczliwość mięśni,
- potas – wspomaga prawidłową pracę serca i mięśni szkieletowych, wspiera zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,
- żelazo – uczestniczy w powstawaniu czerwonych krwinek, transportuje tlen oraz wspomaga naturalną odporność.
Jak zrobić i gdzie kupić kawę z żołędzi?
Kawę z żołędzi można zarówno kupić, jak i przygotować samodzielnie w domu. Dostępna jest ona np. w sklepach ze zdrową i ekologiczną żywnością. Warto wcześniej sprawdzić skład takiej kawy. Wiele z nich zawiera dodatek przypraw. Poszczególne typy kawy z żołędzi mogą również różnić się zawartością witamin, co wynika między innymi z różnic w jakości użytych do jej wyprodukowania żołędzi.
Istnieją również sposoby na to, jak samodzielnie wykonać kawę z żołędzi. Najpierw żołędzie należy umyć i obrać z łupinek. Przydatny może tu być niewielki młotek bądź dziadek do orzechów. Następnie, po pęknięciu skorupki, należy wyłuskać jej zawartość. Do tego celu można użyć niewielkiego nożyka. Potem powinno się pokruszyć żołędzie na mniejsze kawałki. Następnym etapem będzie ługowanie, czyli pozbawianie występującej w żołędziach goryczki wynikającej z obecności taniny. Można to zrobić na kilka sposobów, w tym:
- włożyć żołędzie do wysokiego naczynia, np. słoika, i zalać 1–2 litrami gorącej wody, następnie wsypać łyżkę popiołu i pozostawić na 24 godziny; procedurę należy powtórzyć 2 razy;
- zagotować żołędzie w garnku, po czym odcedzić je i ponownie zagotować; czynność trzeba powtórzyć ok. 6 razy.
Za każdym razem przyszła kawa żołędziowa będzie barwić wodę na rdzawy kolor, co oznacza uwalnianie taniny. Następnie żołędzie należy przepłukać czystą wodą, osuszyć i zemleć na małe kawałki. Potem trzeba jeszcze raz dokładnie je osuszyć, np. na patelni. Można pozostawić je na niej do uprażenia lub jeżeli istnieje taka potrzeba, ponownie zemleć, a dopiero potem przejść do prażenia.
Kawę żołędziową parzy się bardzo podobnie do tej zwykłej. Wystarczy zalać 1–2 łyżeczki wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem na kilka minut. Można podawać ją z różnymi dodatkami, np. mlekiem czy miodem.
7 powodów, dla których zaczniesz codziennie pić kawę. Obejrzyj wideo:
Zobacz też:
Cebula - czy jej resztki rzeczywiście mogą być trujące?
Caffè corretto – co to jest? Jak zrobić kawę corretto w domu? Przepis
Barista - co zrobić, żeby móc wykonywać ten zawód?
Autor: Adrianna Kowalczyk