Woda z ogórków kiszonych przez wielu jest bardzo ceniona. Ma sporo witamin i świetnie nawadnia, przez co niektórzy sięgają po nią profilaktycznie, dla zdrowia. Innym pomaga zwalczyć kaca. Kolejnym jej zastosowaniem jest użycie do upieczenia pysznego, domowego chleba. Sprawdź nasz prosty przepis krok po kroku.
Jarosław Pokojski pysznymi kiszonkami i swojskimi chlebami obdarowuje rodzinę oraz przyjaciół. Wysyła partie ekologicznych wypieków do Berlina. A smakosze z Włoch, Norwegii, Madrytu i Szwajcarii chwalą jego ekologiczny zakwas, kiszonki, smalec z przyprawami i aromatyczne bochenki.
Dla wielu osób pieczywo to podstawa śniadania lub innych posiłków i po prostu musi być ono w domu. Niestety często, nawet dobrze przechowywane, szybko traci swoje właściwości. Co zrobić, aby pieczywo dłużej zachowało swoją świeżość?
Niedola, ubóstwo, niepowodzenie. Słowo bieda ma kilkanaście synonimów. Reporterzy Uwagi! TVN przyjrzeli się bliżej społecznemu tematowi, który przybiera na sile. Dlaczego w ostatnim czasie wydłużyły się kolejki po żywność, rozdawaną przez wolontariuszy Fundacji "Weź, pomóż"?
Jean Paul Veziano jest właścicielem piekarni Boulangerie Veziano w Antibes, która ma już blisko 100-letnią historię. To właśnie w niej wypiekany jest chleb w charakterystycznym kształcie. Jak go wykonać? Piekarz pokazał to w Dzień Dobry TVN.
Zastanawiasz się, czy mąka kukurydziana jest bezglutenowa? Nie wiesz, który przepis na chleb kukurydziany bezglutenowy jest najlepszy? Poznaj nasze przepisy na chleb bezglutenowy kukurydziany, a nie pożałujesz!
O pieczywie w codziennej diecie krąży wiele mitów. Wiele osób uważa, że jego biały rodzaj jest niezdrowy. Jak jest naprawdę? W Dzień Dobry TVN opowiedziała o tym dietetyczka i psychodietetyczka kliniczna oraz autorka książek, Katarzyna Błażejewska-Stuhr.
Chlebek kokosowy to rodzaj słodkiego pieczywa, które idealnie nadaje się zarówno do słodkiego śniadania, jak i na deser. Można go robić w wersji fit, zamieniając cukier na różnego rodzaju niskokaloryczne słodziki. Sprawdź, z czym go można podawać i jak prosto zrobić według naszego przepisu.
Pieczenie własnego pieczywa, poza tym, że jest bardzo zdrowe i ekonomiczne, może okazać się też świetnym sposobem na spędzenie wolnego czasu. Dodatkowo twój wypiek na pewno docenią domownicy. Jak upiec chleb orzechowy?
Fioletowy chleb podbija media społecznościowe. Nic dziwnego. Nie tylko pyszne, ale dodatkowo zdrowe i piękne jedzenie zawsze znajdzie miłośników. Sprawdź i wypróbuj przepis na ten wyjątkowy wypiek krok po kroku.
Pieczywo należy do czołówki marnowanych produktów spożywczych - alarmuje prezes Federacji Polskich Banków Żywności. Dlaczego tak się dzieje? Podstawą jest złe przechowywanie. Powszechnie stosowana folia przyśpiesza bowiem rozwój pleśni. Dowiedz się, jak przedłużyć świeżość chleba.
W ostatnim czasie w naszym kraju powstaje coraz więcej gruzińskich restauracji i piekarni. Polacy pokochali te oryginalne smaki, które cieszą się teraz ogromną popularnością. Z tego powodu w Dzień Dobry TVN rodowici Gruzini, Zurab Shamugia i Otari Rekwashili, opowiedzieli o swoich wypiekach.
Pieczenie chleba w domu nie musi być skomplikowane i czasochłonne, jeśli zaopatrzysz się w odpowiednie urządzenie, czyli specjalny automat do wypieku. Chleb z maszyny smakuje przepysznie, a podczas przygotowywania w całym domu unosi się przyjemny zapach. Poniżej znajdziesz propozycje zupełnie podstawowe, jak i takie, którymi możesz zaskoczyć rodzinę i gości. Poznaj przepisy na chleb na zakwasie, na świeżych drożdżach, z różnymi rodzajami mąki oraz bezglutenowy.
Najdroższy bochenek świata wypiekany jest w Hiszpanii. By posmakować niezwykłego chleba, trzeba zapłacić niemałą fortunę. Kosztuje bowiem 1480 euro, czyli ponad 6700 złotych. Piekarz wyjaśnił, skąd taka wygórowana cena.
Karolina Gorczyca przyznała, że przez pandemię przestała chodzić do piekarni i postanowiła sama piec chleb w domowych warunkach. Do czego jeszcze skłoniła ją sytuacja epidemiczna w kraju?
Chleb świętojański to brązowe, wypełnione nasionami strąki szarańczynu strąkowego, czyli wiecznie zielonego drzewa uprawianego w regionie śródziemnomorskim. Charakteryzują się one słodkim smakiem, dlatego wykorzystywane są często w przemyśle cukierniczym.
W Bartoszycach znajduje się budynek starego więzienia. To właśnie tam mieści się Więzienna Piekarnia pana Artura Ziemackiego, który zatrudnia osoby po "ciężkich życiowych wojnach". - Wyszli na prostą, mają potencjał - przyznał właściciel.
Joanna Maślukiewicz zajmuje się wypiekaniem pradawnego chleba. Do jej gospodarstwa we wsi Klecin zawitał nasz reporter Piotr Wojtasik, by poznać jej recepturę. Czy z każdej mąki powstanie chleb?
Karob jest znany odbiorcom z Grecji, Włoch, Indii, Australii. Jego zaletą jest słodkawy aromat przypominający kakao. Warto również zwrócić uwagę na to, że nie zawiera on glutenu i kofeiny, przez co może być wykorzystywany w przygotowywaniu smakołyków dla dzieci.
Choć wiele piekarni ma w swojej ofercie chleb kaszubski, to nigdzie nie smakuje on tak dobrze, jak w Lipuszu na Kaszubach. To miejsce jest wypełnione zapachem tradycyjnego pieczywa. I właśnie tam zawitał podróżnik Mikołaj Rey.
Od pracy w telewizji przez kulinarny blog, staż w San Francisco do własnej piekarni, w której pracują same kobiety. Monika Walecka przyznaje, że chce robić jak najlepszy chleb, a cała reszta jest tego konsekwencją. Poznajcie historię jej chlebowej obsesji.
Chleb uważany jest za powszechne pożywnie, znane pod każdą szerokością geograficzną. Dzięki temu ma także głęboką symbolikę. Sen o chlebie można interpretować na wiele sposobów, w zależności od typu pieczywa oraz czynności z nim związanych.
Okolice Peterborough - to własnie tu swoje miejsce na Ziemi znalazł Damian Wawrzyniak. Gotował dla rodziny królewskiej, występował w programach BBC, a także szefował kucharzom podczas olimpiady w Londynie. Teraz, w okresie pandemii, znów pokazał, że Polak potrafi - zaczął wypiekać polskie chleby i roznosić je okolicznym mieszkańcom.