Skromnie czy na bogato? Różne podejścia do organizacji wesela
Kinga Milczarska, choć uwielbia bawić się na weselach swoich bliskich, postanowiła poprzestać jedynie na ślubie cywilnym i nie organizować hucznej imprezy. - Bardzo lubię chodzić na wesela, ale nie chciałam iść na własne. Wolałam sam ślub cywilny, bez wesela - podkreśliła świeżo upieczona mężatka.
W tym wyjątkowym dniu, oprócz ówczesnego narzeczonego, Kindze towarzyszyli jedynie świadkowie. Jak przyznała gościni Dzień Dobry TVN, jej rodzice nie mieli nic przeciwko takiej decyzji. - Jak zadzwoniłam do taty, to powiedział, że się tego spodziewał i już uprzedził babcię - powiedziała.
Kinga podkreśliła również, że decyzja o braku wesela była przez nią dobrze przemyślana. - Jesteśmy z mężem asertywni, mamy inne priorytety. Chcemy budować dom - zaznaczyła.
Inaczej wyglądało natomiast wesele Kai Pomiankiewicz, która postawiła na huczną zabawę. - Zaprosiliśmy około 160 osób, 130 było na sali. Żałowałam, że nie mogliśmy zaprosić więcej gości - przyznała.
Mimo zamieszania, związanego z organizacją wesela, Kaja nie żałowała decyzji o wyprawieniu go. - Każdy ma inne podejście, ale ja nie żałuję tej decyzji, tych wydatków, bo, oczywiście, to było duże przedsięwzięcie - zaznaczyła.
Wesele w hotelu. Jak się do tego zabrać?
Wystawne przyjęcia weselne nierzadko organizowane są w hotelach bądź innego rodzaju obiektach, które pomieszczą dużą liczbę gości. Jak do tego rodzaju wydarzeń przygotowują się ich właściciele? Odpowiedź na to pytanie starała się uzyskać w reportażu Dzień Dobry TVN Marta Klepka, ekspertka ds. hotelarstwa.
Jak podkreśliła Malwina Pikul, manager hotelu w Chobienicach, w organizację wesela zawsze zaangażowana jest większa część hotelowego personelu.
- Jest to około 60 proc. naszych pracowników. To jest dla nas duże wydarzenie, każdy musi wykonać swoją pracę - zaznaczyła.
Wiele przygotowań czeka również kucharzy, którzy odpowiadają za to, co zostanie podane gościom.
- Tydzień wcześniej musimy już wiedzieć, ilu jest gości, jakie jest menu. Wyliczamy, robimy zaopatrzenie i trzy dni przed weselem przyjeżdża cały towar, wpada 10 kucharzy i na szybko musimy to wszystko przerobić - zdradził kolejny bohater reportażu, szef kuchni Maciej Barton.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Wymarzony ślub w rajskiej scenerii. "Wystarczy kilkaset dolarów"
- Rwąca rzeka uwięziła gości weselnych. "Woda zerwała nam drogę"
- Ania z Polski organizuje wymarzone śluby w Hiszpanii. "Ludzie potrzebują zrelaksować się"
Autor: Aleksandra Kokot
Reporter: Marek Zieliński
Źródło: Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Andersen Ross / Getty Images