Smak kiszonych ogórków jest niepowtarzalny. Dodane do jakiejkolwiek potrawy mogą zmienić jej charakter. Świetnie się odnajdują w wielu zupach, sałatkach czy na kanapkach. Wspaniałe właściwości i walory smakowe posiada również woda po kiszonych ogórkach, która często jest marnowana i wylewana. Sprawdź, jak można ją wykorzystać.
Wielka Sobota w tradycji kościoła katolickiego jest dniem przeznaczonym na święcenie pokarmów wielkanocnych. Co powinno znaleźć się w święconce? Czy skład wielkanocnego koszyczka ewoluuje wraz ze zmieniającym się światem? O tym w studiu Dzień Dobry TVN opowiedziała etnograf, kustosz Państwowego Muzeum Etnograficznego w Warszawie Małgorzata Kunecka.
Naturalne barwniki do kolorowania jajek są doskonałą alternatywą dla barwników chemicznych. Warto po nie sięgać, ponieważ są zdrowsze - nie zmieniają smaku jajka i pomagają uniknąć ewentualnych alergii. Z czego zatem wykonuje się naturalne barwniki do jajek? O tym w Dzień Dobry TVN mówiła dziennikarka i autorka poradników Małgorzata Świgoń.
Jajka uznawane są za jeden z najzdrowszych artykułów spożywczych. Jak rozpoznać, że jajo, które trafi do świątecznej sałatki jarzynowej czy ciasta jest świeże? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała zwyciężczyni 9. edycji programu "MasterChef" Aleksandra Juszkiewicz.
Nastała wiosna, a wraz z nią piękne kwiaty. Krokusy, hiacynty, szafirki, żonkile, narcyzy oraz tulipany - wybór jest naprawdę duży. Jak przygotować z nich proste bukiety i dekoracje na wielkanocny stół? Swoje propozycje przedstawił w Dzień Dobry TVN florysta Piotr Sekunda.
Śnieżnobiałe firanki to coś, co zdobi dom i wiele osób lubi się nimi szczycić. Aby uzyskać ten kolor, nie potrzeba jednak wybielaczy. Jak to zrobić domowymi sposobami? Przedstawiamy trzy triki, dzięki którym firanki i obrusy na święta będą idealnie białe.
Najzdrowsze garnki to te, które posiadają atesty i nie wydzielają szkodliwych substancji, a do tego są wyprodukowane z tworzyw bezpiecznych dla organizmu, cechują się wytrzymałością na uszkodzenia, są odporne na wysokie temperatury i nie wchodzą w reakcje z żywnością.