Na co zwracać uwagę podczas przedświątecznych zakupów? GIS przypomina

Źródło: Dzień Dobry TVN
Jak nie dać się oszukać przed świętami?
Jak nie dać się oszukać przed świętami?
Jak zaplanować tanie zakupy?
Jak zaplanować tanie zakupy?
Uwaga na zakupy z odroczoną płatnością
Uwaga na zakupy z odroczoną płatnością
 „Koszyk Dudy” – ile dziś kosztują te same zakupy?
„Koszyk Dudy” – ile dziś kosztują te same zakupy?
Przed świętami wiele osób robi duże zakupy. Część osób przygotowuje wykwintne kolacje, inni korzystają ze świątecznych promocji. W tym czasie warto przyjrzeć się opakowaniom i datom ważności, aby nie doprowadzić do marnowania żywności. Na co dobrze jest zwrócić uwagę?

Świąteczne zakupy a daty na opakowaniach

W trakcie zakupów przedświątecznych warto zwracać uwagę na daty na opakowaniach. Część produktów, takich jak mąki, tłuszcze czy przetwory w słoikach i puszkach mają długą datę ważności. To oznacza, że jeśli wybierzemy możliwie długą, a przy tym nie zużyjemy danej rzeczy, to będzie można z niej skorzystać w kolejnych miesiącach. Ważne jest też właściwie rozumienie terminów, jakimi oznaczone są produkty.

- Po zakupie przechowuj żywność zgodnie z zaleceniami producenta. Pamiętaj o różnicy między „najlepiej spożyć przed” a „należy spożyć do” - to pomoże zapobiec marnowaniu żywności - przypomina Główny Inspektorat Sanitarny. 

Warto pamiętać, że przeciwdziałanie marnowaniu żywności we własnym domu to również sposób na oszczędności. Dzięki wiedzy, które produkty mogą być długo przetrzymywane, nie wyrzucimy dobrego jedzenia, a to może się jeszcze przydać. Do takich produktów można zaliczyć kasze, mąki, ryż, ale też mak w puszce, przetwory w słoikach, niewykorzystane przyprawy itd.

Oznaczenia na opakowaniach - co oznaczają?

Warto przypomnieć co oznaczają poszczególne informacje na opakowaniach. "Należy spożyć do" oznacza, że po upływie podanej daty żywność może zaszkodzić. Nie należy jej spożywać, nawet jeśli zapach i wygląd się nie zmienił. Deklarowana przez producenta data jest gwarancją bezpieczeństwa produktu. Najczęściej takim oznaczeniem opatrzone są produkty świeże, takie jak: produkty mleczne, wyroby garmażeryjne, soki niepasteryzowane, mięso (w tym ryby).

Inaczej jest w przypadku informacji "najlepiej spożyć przed". Jest to tzw. data minimalnej trwałości, co oznacza, że po jej upływie produkt wciąż może być bezpieczny do spożycia. Zaleca się ocenienie wyglądu, zapachu oraz sposobu przechowywania. Do tej grupy produktów zaliczają się: przyprawy, produkty wysoko przetworzone jak słodycze czy napoje, ale również mrożonki, sery, konserwy i przetwory.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Więcej na ten temat dowiesz się z innych naszych artykułów:

Autor: Teofila Siewko

Źródło: GIS

Źródło zdjęcia głównego: d3sign/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości