Mochi jedzone jest na co dzień i bez problemu można zrobić lub kupić je o dowolnej porze roku. Najwięcej osób przyrządza je jednak w okresie Sylwestra i Nowego Roku, aby móc podzielić się nim ze swoimi bliskimi i sąsiadami. Chcesz wiedzieć, czym jest mochi? Poznaj przepis na przygotowanie azjatyckiego przysmaku oraz zobacz, jakie mniej tradycyjne sposoby na jego wykorzystanie w kuchni wymyślili przez lata Japończycy. Inne kraje, w których przyrządzane jest mochi to Tajwan, Korea Południowa, Tajlandia oraz Kambodża.
Co to jest mochi?
Mochi to rodzaj słodyczy, przyrządzany z kleistego ryżu lub mąki ryżowej, znanej jako mochiko. To tradycyjny deser japoński, który przygotowywany jest już od wielu pokoleń na terenie Kraju Kwitnącej Wiśni. Mimo to jego popularność wcale nie maleje, a przyjeżdżający turyści starają się odtworzyć smak mochi w domu. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić mochi i potrzebujesz inspiracji dla modyfikowania przepisu na słodkie kulki, zapoznaj się z poniższymi poradami oraz przepisami i spróbuj je odtworzyć.
Zastosowanie mochi – co można z niego przygotować? Porady
Tradycyjnie mochi występuje pod postacią małych klusek, jednak Japończycy wykorzystują je również podczas przygotowywania innych potraw. Co można przygotować z mochi, czym je wypełnić oraz jak podawać?
Słodycze z mochi
Najczęstszą formą mochi, jaką można spotkać w japońskich restauracjach są wyroby cukiernicze, czyli kulki ulepione z ryżu. Zazwyczaj posiadają one nadzienie, które może być zarówno owocowe, jak i warzywne. Mochi można przygotowywać z pastą z czerwonej lub białej fasoli, a także z truskawkami lub malinami w środku. Każdy z wyrobów ma inną nazwę w języku japońskim. W zależności od dodatków, mochi może mieć również inny kolor.
Lody z mochi
Lody z mochi to druga popularna forma podawania japońskiego przysmaku. Produkowane są głównie lody na patyku, składające się z kilku połączonych ze sobą różnokolorowych kulek. Przygotowuje się je w następujący sposób: niewielkie ilości lodów o dowolnym smaku zawija się w przygotowane wcześniej ciasto z mąki ryżowej, a następnie całość zamraża. Można kupić lody-mochi o różnych smakach, m.in. czekoladowym, kokosowym, kawowym oraz waniliowym.
Mochi jako składnik zup
Mochi z ryżu świetnie sprawdza się również jako dodatek do zup. Co ciekawe, nie muszą to być wcale zupy słodkie, często wykorzystuje się je także do przygotowania zup warzywnych. Mochi może stanowić zarówno dekorację dania, jak i jedną z jego głównych części. Japończycy komponują je głównie z marchewką, makaronem, fasolą lub bobem.
Jak zrobić mochi? Przepisy
Mochi przygotowuje się ze specjalnej odmiany kleistego ryżu lub mąki ryżowej mochiko. Wybór uwarunkowany jest właściwościami obu składników, które podczas obróbki termicznej zwiększają swoją objętość, a poszczególne ziarnka zaczynają się do siebie lepić. Według japońskiej tradycji, przepis w całości musi zostać przygotowany własnoręcznie. W domowych przepisach najlepiej wykorzystać klejący ryż biały.
Sara Pretelli/Getty Images
Tradycyjny przepis na mochi
Składniki na 2 porcje:
- 50 g ryżu
- 50 g cukru
- 20 ml wody
Przygotowanie:
- Ryż zamocz na noc lub przygotuj go na parze, aż będzie całkowicie miękki. Przesyp go do miski i rozgnieć za pomocą moździerza.
- Do odcedzonego ryżu dodaj cukier i wodę, wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw do rozpuszczenia się cukru. W razie potrzeby dodaj jeszcze odrobinę wody.
- Całość ponownie rozgnieć, a z gotowej masy uformuj niewielkie kulki lub prostokąty.
- Przygotowane w ten sposób ciasto ryżowe podsmaż na patelni grillowej, obgotuj lub włóż do piekarnika na około 7–10 minut.
Przepis na mochi z zieloną herbatą
Mochi z zieloną herbatą przygotowuje się w podobny sposób jak mochi klasyczne. W podanym powyżej przepisie wystarczy zamienić 20 ml wody na 20 ml zielonej herbaty. Dla wzmocnienia smaku można użyć również matchy, czyli zielonej sproszkowanej herbaty, którą dodaje się bezpośrednio do ciasta. Przygotowując mochi dla dwóch osób, wystarczy użyć 1 łyżeczki matchy.
Przepis na mochi z truskawkami
Składniki na 6 porcji:
- 100 g mąki ryżowej
- 100 g cukru
- 150 ml wody
- 200 g truskawek
- 100 g krochmalu z mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
- Umyj i oczyść truskawki, odłóż je na talerz.
- Do dużej miski przesiej mąkę ryżową, dodaj cukier i wodę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Płynną masę przykryj folią spożywczą i włóż do kuchenki mikrofalowej na 3 minuty. Wyciągnij miskę z ciastem, dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby włóż na kolejną minutę do mikrofalówki. Ciasto powinno być gęste i klejące się, konsystencją musi przypominać pastę.
- Deskę do krojenia obficie obsyp krochmalem i rozwałkuj. Podziel ciasto na niewielkie kwadraty, do środka każdego z nich włóż truskawkę i uformuj kulkę.
- Uformowane kulki z mochi ugotuj w garnku lub podsmaż na patelni.
Zobacz też inne przepisy na dania kuchni japońskiej:
Kuchnia japońska – w czym tkwi sekret jej fenomenu?
Japoński makaron udon - jak zrobić i z czym podawać?
Curry w japońskim stylu, gulasz, polenta, zupa rybna i chleb. Oto przepisy Piotra Kucharskiego
Zobacz video: Kaszi, czyli sushi z kaszą zamiast ryżu
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF