Mikołaj Rey i jego urodzinowa niespodzianka dla Karoliny

Didżej Bumi Phillips chciał przygotować urodzinową niespodziankę dla swojej dziewczyny Karoliny. Dlatego o pomoc poprosił Mikołaja Reya. Co zainspirowało Mikołaja do stworzenia urodzinowego menu? Gdzie gotowali? I jak na niespodziankę zareagowała dziewczyna Bumiego?

Risotto na wywarze z krewetek/ smażone krewetki z mango

Składniki:

800 g krewetek tygrysich surowych i całych (z głowami i pancerzami) mogą być mrożone

ryz arborio

2 marchewki

3 średnie cebule

Kawałek selera

1 korzeń pietruszki

Kawałek pora, biała część

Listek laurowy

Ziele angielskie

Śmietanka 30%

Tarty parmezan

1 kieliszek białego wytrawnego wina

1 dojrzale mango

2 ząbki czosnku

Pol ostrej papryczki „chili”

1 łyżka brązowego cukru

1 limonka

Świeża kolendra

Oliwa z oliwek

Masło

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Krewetki dokładnie obrać. Marchewkę, selera, pietruszkę, pora oraz cebulę obrać i pokroić w drobne kawałki. W dobrze rozgrzanym garnku roztopić łyżkę masła z odrobiną oliwy i smażyć pancerze, i główki z krewetek (bez miąższu) wraz z warzywami około 5 do 7 minut na średnim ogniu. Zalać całość wrzątkiem (1l/1,25l). Dodać listek i ziele, podgotować na małym ogniu około 25 minut doprawić solą i pieprzem. Wywar jest gotowy, najlepiej odcedzić go przez drobne sitko, by mieć sam płyn.

W drugim garnku zeszklić cebulę po w kostkę na maśle z odrobina oliwy, dodać drobno pokrojony czosnek i po 1minucie dodać surowy ryz. Smażyć mieszając przez 2-3 minuty.

Wlać kieliszek białego wina i smażyć przez kolejne 2 minuty mieszając. Następnie wlać 1 chochlę wywaru z krewetek i podgotować całość na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dolewać wywaru (by płyn było do tylko do poziomu ryżu, nie wyżej). Doprawić solą i pieprzem. Gotować przez 18-21 minut. Dodać śmietankę i parmezan doprawić, risotto gotowe!

Dla wegan: na początku dodać drobno pokrojone warzywa np. marchew, por i zeszklić je wraz z cebulą. Nie dodawać śmietany i parmezanu. Można używać bulionu warzywnego zamiast wywaru z krewetek.

Smażone Krewetki z mango Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać, mango obierać i pokroić w kostkę, kolendrę drobno posiekać, chilli pokroić w bardzo drobna kosteczkę. Mocno rozgrzać patelnię, roztopić masło z oliwą, zeszklić cebulę, dodać czosnek i smażyć minutę. Dodać krewetki i smażyć aż wszystkie będą różowe (około 2 minut), dodać mango, cukier brązowy i chilli i sok z limonki. Smażyć ok. 2 minut (można również dodać trochę świeżego imbiru). Ściągnąć z ognia i dodać kolendrę. Gotowe krewetki podać natychmiast.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Wojtek Łozowski chciałby zagrać w "Diunie"? Wyznał, jakie jest jego aktorskie marzenie

Wojtek Łozowski chciałby zagrać w "Diunie"? Wyznał, jakie jest jego aktorskie marzenie

W sieci pokazują swoje ciało bez filtra. "Na hejt nie można się przygotować"

W sieci pokazują swoje ciało bez filtra. "Na hejt nie można się przygotować"

"Przełomowe show dla Polski". Sandra Hajduk-Popińska zapowiada nowości w TVN

"Przełomowe show dla Polski". Sandra Hajduk-Popińska zapowiada nowości w TVN

Marcin Prokop o programie "Niezwykłe Stany Prokopa". "Zrobiłem go po swojemu"

Marcin Prokop o programie "Niezwykłe Stany Prokopa". "Zrobiłem go po swojemu"

Nie żyje gwiazda kulinarnego show. Urodziny Olgi Bołądź. Muzyk Kultu zatrzymany

Nie żyje gwiazda kulinarnego show. Urodziny Olgi Bołądź. Muzyk Kultu zatrzymany

Oferował pomoc w zbiórkach charytatywnych. Rodzice chorych dzieci czują się oszukani

Oferował pomoc w zbiórkach charytatywnych. Rodzice chorych dzieci czują się oszukani

"Jazda konno, strzelanie z łuku". Gwiazda serialu "Odwilż" ujawnia swoje zawodowe marzenie

"Jazda konno, strzelanie z łuku". Gwiazda serialu "Odwilż" ujawnia swoje zawodowe marzenie

Agnieszka Woźniak-Starak o roli prowadzącej "Mam Talent!". "Lubię się tak na coś rzucić"

Agnieszka Woźniak-Starak o roli prowadzącej "Mam Talent!". "Lubię się tak na coś rzucić"

Ryszard Cebula o ryzyku podejmowanym przez ekipę "Uwagi! TVN". " To taki trochę amerykański serial, thriller"

Ryszard Cebula o ryzyku podejmowanym przez ekipę "Uwagi! TVN". " To taki trochę amerykański serial, thriller"

Zadziorne charaktery i niezwykłe emocje w "The Traitors. Zdrajcy". "Mamy świeżą krew na wizji"

Zadziorne charaktery i niezwykłe emocje w "The Traitors. Zdrajcy". "Mamy świeżą krew na wizji"