Mikołaj Rey i jego urodzinowa niespodzianka dla Karoliny

Didżej Bumi Phillips chciał przygotować urodzinową niespodziankę dla swojej dziewczyny Karoliny. Dlatego o pomoc poprosił Mikołaja Reya. Co zainspirowało Mikołaja do stworzenia urodzinowego menu? Gdzie gotowali? I jak na niespodziankę zareagowała dziewczyna Bumiego?

Risotto na wywarze z krewetek/ smażone krewetki z mango

Składniki:

800 g krewetek tygrysich surowych i całych (z głowami i pancerzami) mogą być mrożone

ryz arborio

2 marchewki

3 średnie cebule

Kawałek selera

1 korzeń pietruszki

Kawałek pora, biała część

Listek laurowy

Ziele angielskie

Śmietanka 30%

Tarty parmezan

1 kieliszek białego wytrawnego wina

1 dojrzale mango

2 ząbki czosnku

Pol ostrej papryczki „chili”

1 łyżka brązowego cukru

1 limonka

Świeża kolendra

Oliwa z oliwek

Masło

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Krewetki dokładnie obrać. Marchewkę, selera, pietruszkę, pora oraz cebulę obrać i pokroić w drobne kawałki. W dobrze rozgrzanym garnku roztopić łyżkę masła z odrobiną oliwy i smażyć pancerze, i główki z krewetek (bez miąższu) wraz z warzywami około 5 do 7 minut na średnim ogniu. Zalać całość wrzątkiem (1l/1,25l). Dodać listek i ziele, podgotować na małym ogniu około 25 minut doprawić solą i pieprzem. Wywar jest gotowy, najlepiej odcedzić go przez drobne sitko, by mieć sam płyn.

W drugim garnku zeszklić cebulę po w kostkę na maśle z odrobina oliwy, dodać drobno pokrojony czosnek i po 1minucie dodać surowy ryz. Smażyć mieszając przez 2-3 minuty.

Wlać kieliszek białego wina i smażyć przez kolejne 2 minuty mieszając. Następnie wlać 1 chochlę wywaru z krewetek i podgotować całość na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dolewać wywaru (by płyn było do tylko do poziomu ryżu, nie wyżej). Doprawić solą i pieprzem. Gotować przez 18-21 minut. Dodać śmietankę i parmezan doprawić, risotto gotowe!

Dla wegan: na początku dodać drobno pokrojone warzywa np. marchew, por i zeszklić je wraz z cebulą. Nie dodawać śmietany i parmezanu. Można używać bulionu warzywnego zamiast wywaru z krewetek.

Smażone Krewetki z mango Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać, mango obierać i pokroić w kostkę, kolendrę drobno posiekać, chilli pokroić w bardzo drobna kosteczkę. Mocno rozgrzać patelnię, roztopić masło z oliwą, zeszklić cebulę, dodać czosnek i smażyć minutę. Dodać krewetki i smażyć aż wszystkie będą różowe (około 2 minut), dodać mango, cukier brązowy i chilli i sok z limonki. Smażyć ok. 2 minut (można również dodać trochę świeżego imbiru). Ściągnąć z ognia i dodać kolendrę. Gotowe krewetki podać natychmiast.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości