Risotto na wywarze z krewetek/ smażone krewetki z mango
Składniki:
800 g krewetek tygrysich surowych i całych (z głowami i pancerzami) mogą być mrożone
ryz arborio
2 marchewki
3 średnie cebule
Kawałek selera
1 korzeń pietruszki
Kawałek pora, biała część
Listek laurowy
Ziele angielskie
Śmietanka 30%
Tarty parmezan
1 kieliszek białego wytrawnego wina
1 dojrzale mango
2 ząbki czosnku
Pol ostrej papryczki „chili”
1 łyżka brązowego cukru
1 limonka
Świeża kolendra
Oliwa z oliwek
Masło
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Krewetki dokładnie obrać. Marchewkę, selera, pietruszkę, pora oraz cebulę obrać i pokroić w drobne kawałki. W dobrze rozgrzanym garnku roztopić łyżkę masła z odrobiną oliwy i smażyć pancerze, i główki z krewetek (bez miąższu) wraz z warzywami około 5 do 7 minut na średnim ogniu. Zalać całość wrzątkiem (1l/1,25l). Dodać listek i ziele, podgotować na małym ogniu około 25 minut doprawić solą i pieprzem. Wywar jest gotowy, najlepiej odcedzić go przez drobne sitko, by mieć sam płyn.
W drugim garnku zeszklić cebulę po w kostkę na maśle z odrobina oliwy, dodać drobno pokrojony czosnek i po 1minucie dodać surowy ryz. Smażyć mieszając przez 2-3 minuty.
Wlać kieliszek białego wina i smażyć przez kolejne 2 minuty mieszając. Następnie wlać 1 chochlę wywaru z krewetek i podgotować całość na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dolewać wywaru (by płyn było do tylko do poziomu ryżu, nie wyżej). Doprawić solą i pieprzem. Gotować przez 18-21 minut. Dodać śmietankę i parmezan doprawić, risotto gotowe!
Dla wegan: na początku dodać drobno pokrojone warzywa np. marchew, por i zeszklić je wraz z cebulą. Nie dodawać śmietany i parmezanu. Można używać bulionu warzywnego zamiast wywaru z krewetek.
Smażone Krewetki z mango Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać, mango obierać i pokroić w kostkę, kolendrę drobno posiekać, chilli pokroić w bardzo drobna kosteczkę. Mocno rozgrzać patelnię, roztopić masło z oliwą, zeszklić cebulę, dodać czosnek i smażyć minutę. Dodać krewetki i smażyć aż wszystkie będą różowe (około 2 minut), dodać mango, cukier brązowy i chilli i sok z limonki. Smażyć ok. 2 minut (można również dodać trochę świeżego imbiru). Ściągnąć z ognia i dodać kolendrę. Gotowe krewetki podać natychmiast.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN