Zupa z zielonej soczewicy - przepis
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- 1 1/2 szklanki zielonej soczewicy
- 4-6 szklanek rosołu
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 3-4 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka curry
- sól, pieprz, cytryna, ewentualnie odrobina zamiennika cukru
- do podania - szczypiorek, pistacje, pełnoziarniste pieczywo chrupkie
Jak zrobić zupę z zielonej soczewicy?
- W garnku rozgrzewamy masło, a na nim przesmażamy posiekaną cebulę. Gdy zacznie się robić złota dodajemy również przesiekane ząbki czosnku i smażymy jeszcze 1-2 minuty.
- Dodajemy płatki chilli oraz zieloną soczewicę. Smażymy, mieszając, jeszcze chwilę po czym wlewamy 4 szklanki bulionu (drobiowego lub warzywnego). Gotujemy całość pod przykryciem na wolnym ogniu przez około pół godziny.
- Gdy soczewica wyraźnie zmięknie całość blendujemy na gładki krem.
- Następnie dolewamy mleko kokosowe, mieszamy i sprawdzamy gęstość oraz smak zupy. Doprawiamy ją solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny i wybranym zamiennikiem cukru.
- Jeżeli uważamy, że zupa jest zbyt gęsta dolewamy więcej bulionu i jeszcze raz krótko blendujemy.
- Teraz na patelni lub w małym garnuszku rozgrzewamy olej kokosowy, wsypujemy curry, szczyptę soli i smażymy chwilę na niewielkim ogniu, aż curry uwolni swój aromat.
- Do miski wlewamy porcję zupy, lekko skrapiamy olejem curry, posypujemy szczypiorkiem, posiekanymi pistacjami i podajemy z chrupkim pieczywem.
Zobacz także:
- Zupa z soczewicy czerwonej, zielonej, zupa krem z soczewicy - przepisy na pyszne dania jednogarnkowe
- Dania z pomidorowym akcentem według przepisów Sebastiana Olmy
- Soczewica na talerzu - przepisy Piotra Kucharskiego
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Kasia Bukowska
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News
podziel się: