Zupa z zielonej soczewicy - prosty przepis

Kuchnia w dobrej formie
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dużo ćwiczysz i szukasz inspiracji na posiłki, które nie zaburzą efektów? Kuchnia Dzień Dobry TVN to idealne miejsce. Sprawdź przepis na zupę z zielonej soczewicy od Kasi Bukowskiej.

Zupa z zielonej soczewicy - przepis

Składniki:

  • 2 łyżki masła
    • 2 cebule
      • 3 ząbki czosnku
        • 1/2 łyżeczki płatków chilli
          • 1 1/2 szklanki zielonej soczewicy
            • 4-6 szklanek rosołu
              • 1 szklanka mleka kokosowego
                • 3-4 łyżki oleju kokosowego
                  • 1 łyżka curry
                    • sól, pieprz, cytryna, ewentualnie odrobina zamiennika cukru
                      • do podania - szczypiorek, pistacje, pełnoziarniste pieczywo chrupkie

                        Jak zrobić zupę z zielonej soczewicy?

                        1. W garnku rozgrzewamy masło, a na nim przesmażamy posiekaną cebulę. Gdy zacznie się robić złota dodajemy również przesiekane ząbki czosnku i smażymy jeszcze 1-2 minuty.
                          1. Dodajemy płatki chilli oraz zieloną soczewicę. Smażymy, mieszając, jeszcze chwilę po czym wlewamy 4 szklanki bulionu (drobiowego lub warzywnego). Gotujemy całość pod przykryciem na wolnym ogniu przez około pół godziny.
                            1. Gdy soczewica wyraźnie zmięknie całość blendujemy na gładki krem.
                              1. Następnie dolewamy mleko kokosowe, mieszamy i sprawdzamy gęstość oraz smak zupy. Doprawiamy ją solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny i wybranym zamiennikiem cukru.
                                1. Jeżeli uważamy, że zupa jest zbyt gęsta dolewamy więcej bulionu i jeszcze raz krótko blendujemy.
                                  1. Teraz na patelni lub w małym garnuszku rozgrzewamy olej kokosowy, wsypujemy curry, szczyptę soli i smażymy chwilę na niewielkim ogniu, aż curry uwolni swój aromat.
                                    1. Do miski wlewamy porcję zupy, lekko skrapiamy olejem curry, posypujemy szczypiorkiem, posiekanymi pistacjami i podajemy z chrupkim pieczywem.

                                      Zobacz także:

                                      Autor: Diana Ryściuk

                                      Źródło: Kasia Bukowska

                                      Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości