Naszą kulinarną misją jest zupa grochowa z boczkiem lub kiełbasą? Do jej przygotowania użyjmy żółtego, łuskanego grochu, który musimy wcześniej namoczyć, najlepiej przez całą noc poprzedzającą gotowanie (groch cały). Najczęściej grochówka gotowana jest na boczku, kiełbasie albo żeberkach. Przyprawami, które stosuje się podczas gotowania zupy grochowej, jest głównie majeranek, ale także czosnek i pietruszka.
- Zupa grochowa – przepis
- Zupa grochowa – wojskowa
- Zupa grochowa – krem
- Zupa grochowa z ziemniakami, boczkiem, kiełbasą
- Zupa grochowa – dlaczego warto?
Zupa grochowa – przepis
Przed rozpoczęciem gotowania zupy grochowej należy namoczyć groch, chyba że zdecydujemy się na groch w połówkach. W przypadku grochu w całości, najlepiej moczyć go całą noc przed planowanym gotowaniem zupy. Następnego dnia groch należy odcedzić, zalać świeżą wodą, posolić i gotować do miękkości. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem. W tym samym czasie, w osobnym garnku, szklimy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę, ziemniaki i kiełbasę. Dodajemy kminek, ziele angielski, sól, pieprz. Całość podsmażamy zaledwie kilka minut. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy, dodając ugotowany groch. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku i gotujemy, aż zmiękną wszystkie warzywa. Taką zupę najlepiej podawać z pieczywem. Zupa grochowa z ziemniakami i kiełbasą bardzo dobrze rozgrzewa i syci.
Zobacz też: Zupa czosnkowa – na rosole, z grzankami i serem.
Zupa grochowa – wojskowa
Grochówka to doskonale wszystkim znana zupa wojskowa. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Groch namaczamy, jak zwykle. Nie musimy jednak czekać całej nocy, aby przystąpić do gotowania zupy. Wystarczy, że zalejemy go na 2–3 godziny. Do sporządzenia zupy możemy użyć mięsnych kostek lub żeberek wieprzowych, koniecznie chudej kiełbasy i wędzonego, surowego boczku. Pamiętajmy, że grochówka w tej wersji ma być zupą pożywną, dostarczającą energii. Zaczynamy od zagotowania kostek lub mięsa. Następnie dodajemy warzywa (marchewkę, pietruszkę, por, seler), groch wraz z wodą, w której się moczył, oraz przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie). Gdy wszystkie warzywa zmiękną, wyjmujemy je z zupy. Usuwamy z garnka także kości, a dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupa grochowa wojskowa nie może obyć się bez boczku i kiełbasy, dlatego należy pokroić je drobno, podsmażyć na tłuszczu, a następnie dodać do zupy. Można także pokroić marchewkę i dodać do grochówki. Na koniec podsmażamy na patelni cebulę, zaprawiamy mąką i przekładamy do grochówki. W wersji zupy grochowej wojskowej często pojawia się także podsmażona słonina. Warto także przyprawiać grochówkę dużą ilością majeranku.
Zobacz też:
Zupa cebulowa – doskonałe remedium na pluchę i zimno
Zupa grochowa – krem
Zupy krem cieszą się dużą sympatią, choć nie każdy wie, jak je przygotować. Także zupa grochowa krem może zdobyć nasze uznanie, jeśli damy jej szansę. Do przygotowania zupy kremowej potrzebujemy następujących składników:
· 1 kg żeberek wieprzowych,
· ½ kg żółtego grochu łupanego w połówkach,
· kawałka wędzonego boczku,
· 1 pietruszka, 1 marchewka,
· 4 ziemniaki,
· 1 cebulę,
· przyprawy (majeranek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie),
· natkę pietruszki lub grzanki do podania zupy.
Gotujemy żeberka, dodajemy pietruszkę, cebulę, boczek i opłukany groch (bez namaczania). Gotujemy około 15 minut, następnie dodajemy ziemniaki, marchewkę, przyprawy. Całość gotujemy, aż warzywa zmiękną. Wyjmujemy mięso i miksujemy zupę, aż do osiągnięcia kremowej konsystencji. Posypujemy suszonym majerankiem i natką pietruszki. Potrawę możemy podać z grzankami.
Zobacz też: Zupa kalafiorowa z makaronem i koperkiem
Zupa grochowa z ziemniakami, boczkiem, kiełbasą
Jeśli wybieramy groch w połówkach, nie musimy go wcześniej namaczać. Ugotowanie zupy grochowej zajmie nam wtedy około pół godziny, dlatego warto od czasu do czasu, zwłaszcza w zimne i pochmurne dni, spróbować podać na obiad zupę grochową z boczkiem, kiełbasą i ziemniakami. Szybka zupa grochowa nie musi być gotowana na mięsie czy kościach, co zdecydowanie przyspiesza czas jej sporządzania. Niezbędnym dodatkiem do grochówki jest majeranek, który wzbogaca smak zupy, a także wspomaga układ trawienny, kiedy spożywamy warzywa strączkowe. Przyprawę dodajemy pod koniec gotowania. Zupa zyskuje na atrakcyjności, gdy podamy ją w chlebowych miseczkach, choć równie dobrze sprawdzi się zwykła kromka chleba. Boczek możemy gotować przez 10 minut, a następnie wraz z plasterkami kiełbasy podsmażyć i dopiero dodawać do zupy. Gotując grochówkę, pamiętajmy o sporządzeniu wywaru warzywnego lub mięsnego. Zawsze przyrządzajmy zupę na jego bazie.
Zupa grochowa – dlaczego warto?
Groch to cenne warzywo strączkowe, które powinno wzbogacić dietę osób cierpiących na nadciśnienie, cukrzycę czy zaparcia. Zawiera wiele witamin, potas, sód, magnez, kwasu foliowy. Jeśli tradycyjna grochówka wydaje się zbyt “ciężka”, można pokusić się o wersję lżejszą, bez boczku i mięsa, z odrobiną chudej kiełbasy. Taką zupę przyrządzamy w podobny sposób, gotując wywar warzywny, dodając groch i dużą ilość majeranku. Zupa grochowa smakuje zawsze doskonale, czy to odchudzona, czy w wersji wojskowej. Zupa grochowa z boczkiem lub z kiełbasą i obowiązkowo z ziemniakami powinna znaleźć się w każdym domowy menu.
Zobacz też: Tradycyjna kuchnia polska
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN