Marchewka w przepisach Cristiny Catese. Sprawdź, jak przygotować sałatkę, marmoladę, tartę i ciasto marchewkowe

Marchewkowe pole
W kuchni Dzień Dobry TVN świętujemy Dzień Ciasta Marchewkowego. Z tej okazji Cristina Catese przygotowała dla nas kilka pyszności. Na naszym stole pojawiły się: sałatka z kolorowych marchewek, tarta marchewkowa, ciasto marchewkowe i marmolada marchewkowa.

Sałatka z kolorowych marchewek

Składniki na sałatkę z marchewek:

  • 8 dużych marchewek w różnych kolorach
    • 200 g sera feta
      • 80 g płatków migdałów
        • 2 łyżeczki kuminu
          • 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra vergine
            • ząbek czosnku
              • pietruszka i kolendra
                • sól i pieprz

                  Dodatkowo:

                  • 2 paczki lodu

                    Jak przygotować sałatkę z marchewek:

                    Marchewki myjemy i obieramy ze skórki. Używając obieraczki do warzyw, kroimy marchewkę w cienkie plasterki. Następnie wkładamy je do zimnej wody z lodem, każdy kolor do oddzielnej miseczki. Na patelni podprażamy migdały. W miseczce przygotowujemy winegret: mieszamy olej, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i kumin. Siekamy pietruszkę i kolendrę. Fetę rozdrabniamy na małe kawałeczki.

                    Marchewki osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i przekładamy do miski. Dodajemy winegret, rozdrobniony ser feta, podprażone migdały, a na koniec całość oprószamy pietruszką i kolendrą.

                    Tarta marchewkowa - przepis Cristiny Catese

                    Składniki na tartę marchewkową:

                    • opakowanie ciasta francuskiego
                      • 250 g ugotowanej marchewki
                        • 280 g sera provolone
                          • jajko
                            • łyżeczka rodzynek sułtańskich
                              • łyżka orzeszków pinii
                                • szklanka białego słodkiego wina
                                  • kilka gałązek tymianku
                                    • kilka liści szałwii
                                      • sól i pieprz
                                        • 4 łyżki mleka

                                          Jak przygotować tartę marchewkową:

                                          Rodzynki namaczamy w winie, orzeszki pinii tostujemy na patelni. Marchewki obieramy i blendujemy. Łączymy je z pokrojonymi kawałkami sera provolone, jajkami, liśćmi szałwii, liśćmi tymianku, orzeszkami pinii i rodzynkami. W zależności od potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Tortownicę wykładamy ciastem francuskim, nakłuwamy ją widelcem, wykładamy farsz z marchewki. Nadmiar ciasta składamy do środka i rozprowadzamy na nim mleko. Tartę pieczemy przez 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

                                          Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

                                          Ciasto marchewkowe - przepis Cristiny Catese

                                          Składniki na ciasto marchewkowe:

                                          • 290 g mąki 750
                                            • 80 g mąki migdałowej
                                              • 230 g cukru
                                                • 300 g marchewki
                                                  • 1 szklanka oleju z nasion słonecznika
                                                    • 3 jajka M
                                                      • 1/2 skórki z pomarańczy
                                                        • 1/2 laski wanilii
                                                          • opakowanie (16 g) proszku do pieczenia
                                                            • szczypta soli

                                                              Dodatkowo:

                                                              • cukier puder

                                                                Jak przygotować ciasto marchewkowe:

                                                                Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Następnie przekładamy do miksera i rozdrabniamy. W misce łączymy przesiane mąki, proszek do pieczenia i posiekaną marchewkę, dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. W misce ubijamy jajka z cukrem, solą, ziarnami wanilii i tartą skórką z pomarańczy. Robimy to do momentu, aż uzyskamy jednolitą pulchną konsystencję. Ubite jajka mieszamy z ciastem i dodajemy oliwą. Formę do pieczenia o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i pieczemy przez ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Za pomocą wykałaczki sprawdzamy, czy ciasto jest już dobrze upieczone. Po wystudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.

                                                                Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

                                                                Marmolada marchewkowa

                                                                Składniki na marmoladę marchewkową:

                                                                • 800 g marchewki
                                                                  • 500 g cukru
                                                                    • cytryna
                                                                      • 2 laski wanilii
                                                                        • szklanka wody

                                                                          Jak przygotować marmoladę marchewkową:

                                                                          Marchewki myjemy i obieramy ze skórki. Ucieramy je na tarce i przekładamy do miski z cukrem i sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy laski wanilii i gotujemy przez ok. godzinę. Po tym czasie dodajemy tartą skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy, a następnie blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Marmoladę z marchewki przekładamy do małych wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i czekamy, aż wystygną.

                                                                          Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

                                                                          Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                          >>> Zobacz także:

                                                                          Tłusty czwartek. Przepis na pączki, łatwy i przyjemny!

                                                                          Pyszne desery na każdą okazję. Przepisy Beaty Kartowicz na faworki, babeczki, sernik i ciasto czekoladowe

                                                                          Drożdżówki, kajzerki i chleb żytni – pyszne wypieki Piotra Kucharskiego

                                                                          Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                          Autor: Iza Dorf

                                                                          Źródło: Cristina Catese

                                                                          podziel się:

                                                                          Pozostałe wiadomości