Chlebki wielkanocne z białą kiełbasą
Składniki:
- Kiełbasa biała - 6 sztuk
- Cebula - 4 sztuki
- Olej słonecznikowy - 50 ml
- Bulion warzywny - 1 szklanka
- Pieprz, sól,
- Natka pietruszki
Więcej:
Kiełbasę surową pozbawiamy skórki, na patelni przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Do cebuli dodajemy kiełbaski, wszystko razem chwilę smażymy podlewając delikatnie bulionem warzywnym. Po odparowaniu zdejmujemy patelnię z ognia i studzimy farsz.
- Mąka - 900 g
- Woda - 500 ml
- Drożdże - 15 g
- Sól - 25 g
- Kminek
Zobacz także: Czas na wielkanocne mazurki
Kiełbasa biała pieczona
Składniki:
- Biała kiełbasa 6 sztuk
- Olej słonecznikowy 60 ml
- Papryczka peperoni 2 sztuki
- Czosnek 2 ząbki
- Wino białe 100 ml
Kiełbaski wstawiamy do patelni, zalewamy szklanką wody. Dodajemy czosnek, papryczki peperoni i kiełbaski doprowadzamy do wrzenia. W trakcie gotowania nakłuwamy kiełbaski widelcem, dzięki czemu pozbywamy je nadmiaru niepotrzebnego tłuszczu i dziwnego soku. Czynność nakłuwania stosujemy parokrotnie z każdej strony kiełbaski. Pod koniec kiedy woda odparuje, utworzy się sos dodajemy białe wino, które odparowujemy. Podrumieniamy kiełbaski na złoty kolor. Idealna na ciepło i na zimno, świetnie pasuje do filiżanki żurku.
Zobacz także: Biała kiełbasa. Z pyzą ziemniaczaną i w cieście
Kiełbasa w ciemnym piwie
Składniki:
- Kiełbasa biała 6 sztuk
- Piwo ciemne 1 szklanka
- Woda 1 szklanka
- Cebula 2 sztuki
- Ziele angielskie, majeranek, goździki,
- Masło 1 łyżka
- Mąka 1 łyżka
Zobacz także: Jak oryginalnie przystroić wielkanocny koszyczek?
Przygotowanie:
Przygotowanie:Z w/w składników przygotowujemy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dzielimy na porcje, z każdej robimy cienki wałeczek i zwijamy jak obwarzanek. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, środek każdej obciążamy jajkiem. Jajka wyjmujemy, na ich miejsce wkładamy po łyżce farszu. Wstawiamy do piekarnika, temp. 200 stopni około 15 minut.Kiełbasę zalewamy wodą i piwem, dodajemy cebulę, przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, podobnie jak kiełbasę pieczoną nakłuwamy w kilku miejscach. Ugotowaną wyjmujemy z garnka. Masło rozpuszczamy i łączymy z mąką robiąc w ten sposób zasmażkę. Rozprowadzamy ją następnie wywarem z kiełbasy. Doprawiamy wszystko pieprzem, solą, lekko zakwaszamy sokiem z cytryny.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN