Wegańskie "mleko" z bazi - oryginalny przepis na wielkanocny napój

bazie kotki w słoiku
Wegańskie "mleko" z bazi
Źródło: Olga Zheltonogova/Getty Images
Bazie zwane również bazimi kotkami to puchate pąki wierzb. Zazwyczaj stanowią element dekoracyjny w okresie świąt wielkanocnych, będąc częścią stroików czy palm. Niewiele osób wie, że mają również właściwości spożywcze i można z nich zrobić np. wegańskie mleko baziowe. Sprawdź prosty przepis.

Mleko z bazi - przepis

Bazie pojawiają się wiosną na gałęziach pospolitej w całej Polsce iwy, która łatwo tworzy mieszańce z innymi gatunkami wierzb. Zawierają salicylany, które działają przeciwbólowo, przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Dawniej ludzie znali ich prozdrowotne właściwości i połykali same bazie jak tabletki. Jak zrobić wegańskie "mleko" z bazi?

Wielkanoc

Marzena Rogalska w Teatrze Kamienica
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? (napisy)
Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? (napisy)
W świecie kur wielkanocnych (napisy)
W świecie kur wielkanocnych (napisy)
Dekorujemy koszyczek wielkanocny
Dekorujemy koszyczek wielkanocny
Pyszne pasty jajeczne na Wielkanoc
Pyszne pasty jajeczne na Wielkanoc
 Upiększamy dom na święta - napisy
Upiększamy dom na święta - napisy
Upiększamy dom na święta
Upiększamy dom na święta
Wielkanocne przysmaki
Wielkanocne przysmaki
Palmy wielkanocne sięgają nieba
Palmy wielkanocne sięgają nieba
Wyjątkowy zając wielkanocny
Wyjątkowy zając wielkanocny
Dobre choć wielkopostne
Dobre choć wielkopostne
Kiełki i mikrolistki - zdrowie z parapetu
Kiełki i mikrolistki - zdrowie z parapetu
Staropolskie sekrety wielkopostnych olejów
Staropolskie sekrety wielkopostnych olejów
Przepisy na dania z kiełbasą
Przepisy na dania z kiełbasą

Składniki:

  • 5 łyżek bazich kotków
  • litr dowolnego napoju roślinnego, najlepiej tłustego, np. migdałowego – je też można zrobić samodzielnie (przepis poniżej).

Sposób przygotowania mleka z bazi:

  1. Bazie kotki opłukać na sitku i wrzucić do garnka.
  2. Zalać bazie napojem roślinnym i wstawić na średni ogień.
  3. Gdy całość zacznie wrzeć, od razu zdjąć garnek z palnika. Odstawić na bok, dać przykrywkę i odczekać 10 min.
  4. Tak przygotowane mleko baziowe przecedzić i pić po przestygnięciu.
  5. Można podawać posypane świeżymi, opłukanymi baziami.

Więcej o "mlekach" roślinnych

podziel się:

Pozostałe wiadomości