Przepisy kulinarne

W wiosennej kuchni ciasto marchewkowe z figami

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
Tofu w sezamie z orientalnym sosem

Wiosna za oknem i wiosna w kuchni Dzień Dobry TVN! Blogerka kulinarna Joanna Prus przygotowała dzisiaj: ciasto marchewkowe z figami na oleju, tofu w sezamie z orientalnym sosem, owsiankowe placuszki na śniadanie. Na stole pojawił się również miodowy kurczak podany na smażonej gruszce, rukoli i gorgonzoli.

Miodowy kurczak podany na smażonej gruszce, rukoli i gorgonzoli.

Wszystko posypane pistacjami.

Składniki:

Marynata do kurczaka:

podwójna pierś kurczaka

2 łyżki miodu

1/3 szklanki oleju

2 ząbki czosnku

1 łyżka sosu Worcestershire

sól

pieprz cayenne do smaku

Sos:

5 łyżek oleju

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżka płynnego miodu

1 łyżeczka octu winnego białego

1 ząbek czosnku

pieprz do smaku

1/2 łyżeczki bardzo drobno startego imbiru

Dodatkowo:

1/2 opakowania rukoli

1/2 opakowania mieszanki sałat

2 małe gruszki (bardzo dojrzałe)

1/2 opakowania gorgonzoli (ok. 100 g)

garść suszonej żurawiny

2 garście delikatnie posiekanych orzechów włoskich (uprażonych wcześniej na suchej patelni) oraz obranych pistacji

gęste balsamico

Przygotowanie:

Kurczaka dokładnie myjemy i kroimy na paski lub w kostkę. Łączymy z marynatą i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Składniki do sosu mieszamy w szklaneczce lub innym naczyniu. Odstawiamy na min. 30 min., żeby połączyły się smaki. W głębokim naczyniu (najlepiej przezroczystym) układamy sałatę, rukolę, połowę orzechów, żurawinę. Gruszki obieramy ze skóry i kroimy na grubsze plastry. Marynatę z kurczaka wlewamy na patelnię, a kiedy się rozgrzeje, wrzucamy mięso. Smażymy, aż mięso będzie złociste. Oddzielnie na suchą patelnię wrzucamy gruszki i zarumieniamy je. Owoce wraz z kurczakiem układamy na sałacie. Całość posypujemy serem i polewamy sosem. Posypujemy pistacjami.

Włoskie pomarańcze z intensywnym vinegretem

Składniki:

2 słodkie pomarańcze (bardzo dojrzałe)

świeżo mielony czarny pieprz

1/3 opakowania roszponki

listki bazylii

Aromatyczny Vinegret:

1/3 szklanki oleju

1 łyżeczka owocowego sosu Balcamico (np. o smaku wiśni)

szczypta soli

szczypta suszonego rozmarynu

Przygotowanie:

Łączymy składniki na sos i odstawiamy. Pomarańcze obieramy ze skórki (usuwając także białe cząstki). Kroimy na grubsze plastry. Na talerzu układamy roszponkę oraz listki bazylii. Następnie kładziemy plastry pomarańczy. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i polewamy sosem Vinegret.

Owsiankowe placuszki na śniadanie

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych/orkiszowych

1/2 szklanki półtłustego mleka

1/2 szklanki wrzątku

1/2 jabłka (obrane i starte na mniejszych oczkach)

2 łyżki mąki

2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)

2 łyżki wiórków kokosowych

garść suszonej żurawiny

2 łyżki cukru waniliowego (może być także cukier brązowy)

1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Do płatków owsianych wlewamy mleko oraz wrzątek. Gotujemy na małym ogniu i pod przykryciem, aż masa będzie gęsta i kleista. Studzimy. W tym czasie białka wraz z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Do płatków dodajemy żółtka, wiórki, cynamon, mąkę oraz starte jabłko. Na końcu dodajemy pianę oraz żurawinę. Delikatnie mieszamy. Smażymy na oleju. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy syropem klonowym.

Ciasto marchewkowe z figami na oleju

Składniki:

2 szklanki marchewki startej na dużych oczkach

2 szklanki przesianej mąki

4 jajka

1 szklanka oleju

100 g suszonych fig

150 ml soku jabłkowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cynamonu

2 łyżki miodu gryczanego

1/4 szklanki cukru (opcjonalnie)

plasterek gruszki z ogonkiem do dekoracji

duża garść orzechów laskowych (przekrojonych na pół) i suszonej żurawiny lub rodzynek

Przygotowanie:

Figi gotujemy w soku jabłkowym ok.30 min. Studzimy i miksujemy na purée. Jajka ubijamy z cukrem na parze. Dodajemy do nich resztę składników. Wlewamy do natłuszczonej tortownicy. Na środek nakładamy plasterek gruszki. Pieczemy 1 godzinę w 180 st. C (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy w środku jest gotowe). Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Tofu w sezamie z orientalnym sosem

Składniki:

sos sojowy

kostka twardego tofu

opakowanie sezamu białego i czarnego (wcześniej uprażonego na suchej patelni)

jajko

sałata

Sos:

kawałek imbiru starty na najdrobniejszych oczkach

sól

pieprz do smaku

1/4 szklanki oleju

1 łyżeczka octu balsamico

1 łyżeczka soku z limonki

ząbek czosnku

Przygotowanie:

Tofu marynujemy w sosie sojowym. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Łączymy wszystkie składniki na sos. Po tym czasie maczamy w jajku i w sezamie. Smażymy na oleju, aż obie strony się zarumienią. Układamy na liściach sałaty i polewamy sosem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości