W kuchni DDTVN sałata, ale w niecodziennym wydaniu :)

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy bazujące na sałacie masłowej. Co powiecie na kimchi z zielonej sałaty, zupę z zielonej sałaty oraz maślankową pannę cottę z zieloną sałatą i jabłkiem? Oryginalnie, prawda? :)

Kimchi z zielonej sałaty

Składniki:

2-3 główki sałaty masłowej

Pęczek szpinaku

3szt czerwonej papryki

2szt kalarepy

szczypiorek

1 papryka ostra

Ocet jabłkowy

Cukier

Sól

Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Na oleju przesmażamy krótko sałatę i szpinak. Kalarepkę również przesmażamy na oleju krótko. Solimy i odstawiamy do przestudzenia. z papryki, octu jabłkowego, soli, papryki ostrej przygotowujemy coś w rodzaju pasty przesmażając wszystko na patelni i miksując blenderem. Po zmiksowaniu raz jeszcze smażymy, dzięki temu pasta nabierze mocniejszego koloru i smaku. Studzimy i do pasty dodajemy cebulę dymkę, koperek. Sałatę i szpinak odcedzamy z nadmiaru soku, jaki się wytworzył i do zielonych liści dodajemy pastę z papryki. Tak przygotowane kimchi umieszczamy w słoiku i zostawiamy na godzinę . a potem już możemy podawać jako dodatek do ryby, mięsa albo do zupy kremowej z zielonej sałaty.

Zupa z zielonej sałaty z domowym kimchi, polędwicą wieprzową

Składniki:

3 szt. Sałaty masłowej

50g masła

200ml śmietanki kremówki

4 ziemniaki

Bulion warzywny

200g sera mascarpone

Cebula dymka

Koperek

Rzodkiewka

Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy w bulionie i miksujemy na krem. Na maśle przesmażamy cebulkę posiekaną i dodajemy liście sałaty masłowej. Chwilę smażymy, miksujemy na krem. Do zmiksowanych ziemniaków dodajemy sałatę zmiksowaną, śmietanę kremówkę i mascarpone. Zupę wylewamy na talerz, na środek wykładamy łyżkę domowego kimchi, a na wierzch paski przesmażonej polędwiczki wp. Dekorujemy rzodkiewką.

Maślankowa panna cotta z zieloną sałatą, jabłkiem

Składniki:

2szkl maślanki

1/2szkl śmietany 36%

1/2szkl puree z sałaty zielonej

10g żelatyny

60g cukru

8szt jabłek polskich

3 łyżek miodu

Świeża mięta

Sposób przygotowania:

Cz. 1:

Maślankę łączymy ze śmietaną i podgrzewamy na palniku, nie zagotowujemy. Żelatynę zalewamy puree z zielonej sałaty i odstawiamy, po napęcznieniu, dodajemy do podgrzanej maślanki ze śmietaną.

Cz. 2:

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, przesmażamy na miodzie, część wyjmujemy wcześniej a pozostałe jabłko miksujemy na puree. Do małych naczyń wkładamy porcje puree jabłkowego, zalewamy maślankową panna i wstawiamy do lodówki do stężenia. Na gotową pannę cotta wykładamy przesmażone cząstki jabłek, dekorujemy miętą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości