W kuchni DDTVN: Joanna Jędrzejczyk i Jan Paszkowski serwują swoje popisowe dania

Joanny Jędrzejczyk nikomu przedstawiać nie trzeba. U boku polskiej mistrzyni występuje dziś Janek Paszkowski, najmłodszy uczestnik i wielkie odkrycie pierwszej edycji telewizyjnego programu „MasterChef”. Joanna i Jan napisali razem książkę „Jedz, śmiej się i walcz!”. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN serwują swoje ulubione potrawy.

Bananowe omleciki:

Składniki:

  • 1 dojrzały banan
    • 2 jajka od kury z wolnego wybiegu lub 1 jajko
      • + jedna porcja odżywki białkowej FORMOTIVA
        • 50 g błyskawicznych płatków owsianych
          • 1–2 łyżki masła klarowanego
            • spora garść drobno pokrojonych malin, truskawek lub borówek

              Sposób przygotowania:

              Banana rozgnieć widelcem, a następnie połącz z jajkami lub jajkiem i odżywką. Cały czas mieszając, dodawaj płatki owsiane i owoce. Smaż na maśle klarowanym. Bananowe omleciki podawaj z ulubionymi dodatkami.

              Supersałatka z pieczonych ziemniaków i brukselek z dressingiem orzechowym i jarmużem

              Składniki:

              • sałata
                • 6 niedużych młodych ziemniaków
                  • 1 dojrzałe awokado Hass
                    • owoce z ½ granatu
                      • 1 długi ogórek
                        • ½ małej czerwonej cebuli
                          • garść rukoli i młodego szpinaku
                            • 2 jajka od kur z wolnego wybiegu
                              • garść mieszanki pestek dyni, nasion słonecznika i sezamu
                                • zielony dressing:
                                  • 1 dojrzałe awokado Hass
                                    • odrobina soku z cytryny
                                      • ½ łyżki delikatnego miodu
                                        • 2 ząbki czosnku
                                          • 4 łyżki oleju rzepakowego
                                            • sól i pieprz do smaku
                                              • dodatkowo:
                                                • świeże zioła: koperek, rzeżucha i kolendra
                                                  • oliwa z oliwek
                                                    • odrobina soku z cytryny
                                                      • sól

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        Ziemniaczki dobrze umyj i przełóż do garnka z wodą. Posól i ugotuj do miękkości. Następnie odcedź, osusz i jeszcze ciepłe przełóż do dużej miski. Jajko wrzuć do zimnej wody i doprowadź do wrzenia. Od momentu zagotowania gotuj 6 min i od razu zalej zimną wodą. Do miski z ziemniakami dodaj ogórek pokrojony we wstążki, cebulę pokrojoną w drobniutką kostkę, mieszankę szpinaku i rukoli oraz podprażone na suchej patelni nasiona. W kielichu ręcznego blendera przygotuj sos. Zmiksuj obrane awokado z olejem, miodem, czosnkiem, odrobiną soku z cytryny, solą i pieprzem. Jego smak powinien być lekko słodki czosnkowy i kwaskowy. Teraz dodaj niewielką jego część do miski z sałatką. Do miski dodaj też trochę oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu, wymieszaj. Reszta sosu będzie smaczną dekoracją. Na każdy talerz wylej po łyżce sosu i przeciągnij go na kształt łezki. Awokado przekrój na pół, obierz i połóż po połówce na talerzu. Na to wyłóż porcję sałatki i jajko, posyp z wierzchu pestkami granatu, odrobiną prażonych nasion i świeżych ziół.

                                                        Jajeczny makaron z brzoskwiniami prosciutto i masłem

                                                        Składniki:

                                                        • 120 g jajecznego makaronu taglierini (najlepiej świeżego)
                                                          • 4 plastry dobrej szynki prosciutto crudo
                                                            • 2 białe brzoskwinie „ufo”
                                                              • garstka świeżego tymianku
                                                                • 1 czubata łyżka masła
                                                                  • garść świeżo tartego parmezanu
                                                                    • 2 łyżki delikatnej oliwy z oliwek
                                                                      • ½ kieliszka dobrego wytrawnego białego wina
                                                                        • sól do smaku
                                                                          • świeżo mielony pieprz

                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                            Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć na nią szynkę pokrojoną w paski o grubości 1 cm. Podsmaż ją na złoto, a pod koniec dodaj pokrojone na średnie kawałki brzoskwinie. Podlej odrobiną wina i pozwól mu odparować. W trakcie podsmażania szynki ugotuj makaron w dobrze osolonej wodzie. Po odcedzeniu taglierini zachowaj ¼ szklanki wody z gotowania. Na patelnię ze skwierczącą szynką i brzoskwiniami przełóż ugotowany makaron, dolej wodę z gotowania, dodaj masło, parmezan i tymianek. Dokładnie wymieszaj i spraw, aby na patelni powstał maślany i kremowy sos. Spróbuj go i ewentualnie dopraw do smaku. Taglierini z sosem przełóż szybko do głębokich talerzy, posyp listkami świeżego tymianku i świeżo mielonym pieprzem.

                                                                            Zobacz też:

                                                                            Rodzinna kuchnia Mellerów: domowy chłodnik na upały!

                                                                            Zupy dla ochłody. Serwuje Andrzej Polan.

                                                                            Desery z truskawkami według przepisów Darii Ładochy.

                                                                            Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości