Materiał promocyjny

W kuchni Dzień Dobry TVN obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Poznaj dania makaronowe na każdą kieszeń

Światowy dzień makaronu. Niech żyje pasta
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha pokazał, jak uczcić Światowy Dzień Makaronu. Poznaj jego przepisy na makaron spaghetti w sosie śmietanowym z dynią, sałatkę z kurczakiem, makaronem i pastą z suszonych pomidorów oraz makaron penne w sosie Boscaiola. Te dania idealnie sprawdzą się jako codzienny i szybki rodzinny obiad, który będzie pełnowartościowym posiłkiem.

Makaron spaghetti w sosie śmietanowym z dynią - przepis

Składniki:

  • 400 g makaronu Lubella spaghetti,
    • 600 g dyni piżmowej,
      • 100 ml słodkiej śmietany 30%,
        • cebula,
          • 2 ząbki czosnku,
            • łyżka oliwy z oliwek,
              • łyżka natki pietruszki,
                • 30 g startego parmezanu,
                  • szczypta gałki muszkatołowej,
                    • sól i pieprz.

                      Sposób przygotowania:

                      Cebulę oraz dynię obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy, smażymy cebulę, czosnek i dynię. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Warzywa przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu przez około 15 minut. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Pod koniec dolewamy śmietanę. Ugotowany makaron al dente dorzucamy do sosu. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i parmezanem.

                      Sałatka z kurczakiem, makaronem i pastą z suszonych pomidorów - przepis

                      Składniki:

                      • opakowanie makaron Lubella świderki Express 2 minuty,
                        • podwójna pierś z kurczaka,
                          • 2 szklanki rukoli,
                            • mała czerwona papryka,
                              • 1/3 szklanki orzechów włoskich,
                                • oliwa z oliwek do smażenia,

                                  Składniki pasty pomidorowej

                                  • 1/2 szklanki pomidorów suszonych z zalewy,
                                    • mały ząbek czosnku,
                                      • łyżka kaparów,
                                        • łyżka soku z cytryny,
                                          • 4 łyżki oliwy z oliwek,
                                            • szczypta czarnego pieprzu,
                                              • filecik anchois.

                                                Sposób przygotowania:

                                                Składniki do pasty pomidorowej miksujemy w blenderze. Piersi z kurczaka marynujemy 1/3 ilości pasty. Pozostawiamy na jakąś godzinę w lodówce. Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy następnie mięso. Zdejmujemy z patelni. W między czasie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu. Na tej samej patelni co smażyliśmy mięso dolewamy oliwę, pokrojoną w kosteczkę paprykę, ugotowany makaron, orzechy i rukolę. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy makaron z dodatkami na talerzach. Na wierzchu układamy pokrojoną w plastry pierś.

                                                Penne w sosie Boscaiola - przepis

                                                Składniki:

                                                • opakowanie makaronu Lubella Penne,
                                                  • łyżka oliwy z oliwek,
                                                    • cebula,
                                                      • 175 g parzonego boczku w plastrach,
                                                        • 200 g pieczarek,
                                                          • 300 ml gęstej śmietanki 30 %,
                                                            • 1/3 szklanki natki pietruszki.

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i boczek. Smażymy mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut lub do momentu, aż cebula będzie miękka. Dodajemy pieczarki i smażymy jeszcze przez około 3 minuty. Wlewamy śmietanę razem z posiekaną natką pietruszki. Doprowadzamy do delikatnego wrzenia a następnie zmniejszamy ogień. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut lub do momentu, aż sos lekko się zredukuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy do sosu ugotowany makaron.

                                                              Zobacz także:

                                                              Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                              Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                              Materiał promocyjny
                                                              podziel się:

                                                              Pozostałe wiadomości

                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                              Materiał promocyjny

                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana