Makaron spaghetti w sosie śmietanowym z dynią - przepis
Składniki:
- 400 g makaronu Lubella spaghetti,
- 600 g dyni piżmowej,
- 100 ml słodkiej śmietany 30%,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżka natki pietruszki,
- 30 g startego parmezanu,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Cebulę oraz dynię obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy, smażymy cebulę, czosnek i dynię. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Warzywa przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu przez około 15 minut. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Pod koniec dolewamy śmietanę. Ugotowany makaron al dente dorzucamy do sosu. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i parmezanem.
Sałatka z kurczakiem, makaronem i pastą z suszonych pomidorów - przepis
Składniki:
- opakowanie makaron Lubella świderki Express 2 minuty,
- podwójna pierś z kurczaka,
- 2 szklanki rukoli,
- mała czerwona papryka,
- 1/3 szklanki orzechów włoskich,
- oliwa z oliwek do smażenia,
Składniki pasty pomidorowej
- 1/2 szklanki pomidorów suszonych z zalewy,
- mały ząbek czosnku,
- łyżka kaparów,
- łyżka soku z cytryny,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta czarnego pieprzu,
- filecik anchois.
Sposób przygotowania:
Składniki do pasty pomidorowej miksujemy w blenderze. Piersi z kurczaka marynujemy 1/3 ilości pasty. Pozostawiamy na jakąś godzinę w lodówce. Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy następnie mięso. Zdejmujemy z patelni. W między czasie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu. Na tej samej patelni co smażyliśmy mięso dolewamy oliwę, pokrojoną w kosteczkę paprykę, ugotowany makaron, orzechy i rukolę. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy makaron z dodatkami na talerzach. Na wierzchu układamy pokrojoną w plastry pierś.
Penne w sosie Boscaiola - przepis
Składniki:
- opakowanie makaronu Lubella Penne,
- łyżka oliwy z oliwek,
- cebula,
- 175 g parzonego boczku w plastrach,
- 200 g pieczarek,
- 300 ml gęstej śmietanki 30 %,
- 1/3 szklanki natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i boczek. Smażymy mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut lub do momentu, aż cebula będzie miękka. Dodajemy pieczarki i smażymy jeszcze przez około 3 minuty. Wlewamy śmietanę razem z posiekaną natką pietruszki. Doprowadzamy do delikatnego wrzenia a następnie zmniejszamy ogień. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut lub do momentu, aż sos lekko się zredukuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy do sosu ugotowany makaron.
Zobacz także:
- Przepisy "MasterChef": Makarony w smakowitym wydaniu, zaskocz swoich bliskich
- Idealny makaron przy wyłączonym gazie? Włoski noblista radzi, jak oszczędzać
- Jak przygotować pyszny makaron z sosem serowym?
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN