Materiał promocyjny

W kuchni Dzień Dobry TVN obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Poznaj dania makaronowe na każdą kieszeń

Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN
Światowy dzień makaronu. Niech żyje pasta
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha pokazał, jak uczcić Światowy Dzień Makaronu. Poznaj jego przepisy na makaron spaghetti w sosie śmietanowym z dynią, sałatkę z kurczakiem, makaronem i pastą z suszonych pomidorów oraz makaron penne w sosie Boscaiola. Te dania idealnie sprawdzą się jako codzienny i szybki rodzinny obiad, który będzie pełnowartościowym posiłkiem.

Makaron spaghetti w sosie śmietanowym z dynią - przepis

Składniki:

  • 400 g makaronu Lubella spaghetti,
  • 600 g dyni piżmowej,
  • 100 ml słodkiej śmietany 30%,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • łyżka natki pietruszki,
  • 30 g startego parmezanu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Cebulę oraz dynię obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy, smażymy cebulę, czosnek i dynię. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Warzywa przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu przez około 15 minut. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Pod koniec dolewamy śmietanę. Ugotowany makaron al dente dorzucamy do sosu. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i parmezanem.

Sałatka z kurczakiem, makaronem i pastą z suszonych pomidorów - przepis

Składniki:

  • opakowanie makaron Lubella świderki Express 2 minuty,
  • podwójna pierś z kurczaka,
  • 2 szklanki rukoli,
  • mała czerwona papryka,
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich,
  • oliwa z oliwek do smażenia,

Składniki pasty pomidorowej

  • 1/2 szklanki pomidorów suszonych z zalewy,
  • mały ząbek czosnku,
  • łyżka kaparów,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta czarnego pieprzu,
  • filecik anchois.

Sposób przygotowania:

Składniki do pasty pomidorowej miksujemy w blenderze. Piersi z kurczaka marynujemy 1/3 ilości pasty. Pozostawiamy na jakąś godzinę w lodówce. Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy następnie mięso. Zdejmujemy z patelni. W między czasie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu. Na tej samej patelni co smażyliśmy mięso dolewamy oliwę, pokrojoną w kosteczkę paprykę, ugotowany makaron, orzechy i rukolę. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy makaron z dodatkami na talerzach. Na wierzchu układamy pokrojoną w plastry pierś.

Penne w sosie Boscaiola - przepis

Składniki:

  • opakowanie makaronu Lubella Penne,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • cebula,
  • 175 g parzonego boczku w plastrach,
  • 200 g pieczarek,
  • 300 ml gęstej śmietanki 30 %,
  • 1/3 szklanki natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i boczek. Smażymy mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut lub do momentu, aż cebula będzie miękka. Dodajemy pieczarki i smażymy jeszcze przez około 3 minuty. Wlewamy śmietanę razem z posiekaną natką pietruszki. Doprowadzamy do delikatnego wrzenia a następnie zmniejszamy ogień. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut lub do momentu, aż sos lekko się zredukuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy do sosu ugotowany makaron.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości