Światowy Dzień Hamburgera powstał właśnie po to, by "oddać hołd" temu uwielbianemu przez ludzi na całym świecie fast foodowi. Zrobiony samodzielnie w domu już taki fast nie jest, ale coś za coś - zdecydowanie zyskuje wtedy na jakości. Sprawdź nasze przepisy na domowe hamburgery krok po kroku.
Bułki na hamburgery - przepis
- 420 g mąki
- 10 g suchych drożdży
- 40 g cukru
- 5 g soli
- 170 ml maślanki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 25 g masła w temperaturze pokojowej
- białko 1 jaja
Przygotowanie:
Mąkę, drożdże i cukier mieszamy razem w misce, dodajemy maślankę, jajko i żółtko, mieszamy przez 5 minut, następnie dodajemy masło i miksujemy na wolnych obrotach przez 15 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1,5h az ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto zbijamy ręką i formujemy 8 równych bułek, przykrywamy ściereczką i garujemy 1h. po tym czasie bułki smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy w temperaturze 190 stopni około 15 minut.
Burger klasyczny przepis
Składniki:
- bułka
- 200 g mielonej wołowiny np. z karku wołowego
- 2 plastry sera cheddar
- 1 plaster sera provolone
- sałata lodowa
sos pomidorowy:
- 1 kg pomidorów
- 2 posiekane cebule
- 1 ząbek czosnku
- szczypta ostrej papryki
- łyżeczka soli i pieprzu
- 200g cukru
- 200ml octu winnego białego
Pomidory, cebule, czosnek, paprykę, sól i pieprze wrzucamy do garnka i dusimy na małym ogniu około 1,5h. Po tym czasie dodajemy ocet i cukier i gotujemy kolejną godzinę. Po tym czasie sos miksujemy.
- majonez czosnkowy
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- szczypta soli
- 200ml oleju
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
Żółtko mieszamy z sola i musztardą, dodajemy czosnek przeciśnięty przez prasę. Cały czas mieszając dodajemy olej do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodajemy łyżkę stołowa soku z cytryny.
- 60 g boczek
- 15 ml syropu klonowego
- plastry pomidora
- plastry cebuli
- plastry zielonego ogórka zapiklowane
Marynata:
- 1 część wody
- 1 część octu winnego białego
- 1 część cukru
Bułki smarujemy masłem klarowany i opiekamy w piekarniku, mięso formujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni lub na grillu. Pod koniec smażenia układamy ser na mięsie. Czekamy aż się roztopi. Posiekana sałatę lodową mieszamy z majonezem czosnkowym. Na spodzie bułki układamy sałatę z majonezem, następnie mięso z serem, boczek smażymy na patelni i podlewamy syropem klonowym i również układamy na mięsie, następnie plastry pomidora, cebuli i piklowanego ogórka, górną bułkę smarujemy sosem pomidorowym i składamy całość.
Burger z krewetkami - przepis
- bułka
- 200g mielonej wołowiny z karku
sos:
- 200 g crem fraiche
- 2 łyżeczki wasabi
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 100 g surowych krewetek
- kilka liści kolendry
- 60 g ser halumi
- łyżka miodu
- czarny sezam szczypta
- marchew pocięta w julien (zapiklowana)
Bułki smarujemy masłem klarowany i opiekamy w piekarniku, mięso formujemy i doprawiamy sola i pieprzem. Smażymy na patelni lub na grillu. Krewetki smażymy z chili na rozgrzanej patelni. Ser halumi smażymy na patelni na końcu polewamy miodem i posypujemy czarnym sezamem. Bułkę smarujemy sosem, obie połówki. Układamy mięso, krewetki, ser halumi i piklowaną marchew.
Burger z krążkami cebulowymi - przepis
- bułka
- 200 g mielonej wołowiny np. z karku wołowego
- cebula pocięta w krązki
- 330 ml piwa
- 180 g mąki
- sól i ostra papryka
- boczek posiekany drobno 300g
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 100 ml octu winnego białego
- 5 ml sosu worchester
- 50g brązowego cukru
- 2 plastry sera cheddar
- 300 g posiekanej czerwonej cebuli
- 50 ml octu jabłkowego
- 50g cukru brązowego
- plastry pomidorów
- kilka listków rukoli
Przygotowanie:
Bułki smarujemy masłem klarowany i opiekamy w piekarniku, mięso formujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni lub na grillu. Składniki ciasta do krążków mieszamy razem i zanurzamy krążki najpierw w mące a następnie w cieście, smażymy na głębokim tłuszczu. Boczek posiekany smażymy na patelni dodajemy cukier, ocet i resztę składników, dusimy tak długo aż uzyskamy gęstą konsystencję dżemu. Posiekaną czerwoną cebulę dusimy z octem i cukrem na małym ogniu przez około 45 minut. Na bułce układamy karmelizowana cebulę, mięso z serem cheddar, dżem z boczku, kilka plastrów pomidorów z oliwą, krążki cebulowe i kilka liści rukoli.
Zobacz także:
- Hamburgery mięsne i wege. Łatwe przepisy finalistki programu "Masterchef"
- Wegeburgery z przepisów Sebastiana Olmy. Sprawdź, jak przygotować zdrowy i pyszny fast food dla wegan i wegetarian
- Nowy-stary trend, czyli hamburger niespodzianka. Jak go zrobić?
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN