Światowy Dzień Hamburgera - najlepsze przepisy na hamburgery

Jak upiec idealną bułkę i czym ją wypełnić, żeby smak hamburgera zniewalał nasze zmysły? Zobaczcie jakie przepisy zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Kasprzak z okazji Światowego Dnia Hamburgera.

Światowy Dzień Hamburgera powstał właśnie po to, by "oddać hołd" temu uwielbianemu przez ludzi na całym świecie fast foodowi. Zrobiony samodzielnie w domu już taki fast nie jest, ale coś za coś - zdecydowanie zyskuje wtedy na jakości. Sprawdź nasze przepisy na domowe hamburgery krok po kroku.

Bułki na hamburgery - przepis

  • 420 g mąki
  • 10 g suchych drożdży
  • 40 g cukru
  • 5 g soli
  • 170 ml maślanki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 25 g masła w temperaturze pokojowej
  • białko 1 jaja

Przygotowanie:

Mąkę, drożdże i cukier mieszamy razem w misce, dodajemy maślankę, jajko i żółtko, mieszamy przez 5 minut, następnie dodajemy masło i miksujemy na wolnych obrotach przez 15 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1,5h az ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto zbijamy ręką i formujemy 8 równych bułek, przykrywamy ściereczką i garujemy 1h. po tym czasie bułki smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy w temperaturze 190 stopni około 15 minut.

Burger klasyczny przepis

Składniki:

  • bułka
  • 200 g mielonej wołowiny np. z karku wołowego
  • 2 plastry sera cheddar
  • 1 plaster sera provolone
  • sałata lodowa

sos pomidorowy:

  • 1 kg pomidorów
  • 2 posiekane cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta ostrej papryki
  • łyżeczka soli i pieprzu
  • 200g cukru
  • 200ml octu winnego białego

Pomidory, cebule, czosnek, paprykę, sól i pieprze wrzucamy do garnka i dusimy na małym ogniu około 1,5h. Po tym czasie dodajemy ocet i cukier i gotujemy kolejną godzinę. Po tym czasie sos miksujemy.

  • majonez czosnkowy
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • szczypta soli
  • 200ml oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny

Żółtko mieszamy z sola i musztardą, dodajemy czosnek przeciśnięty przez prasę. Cały czas mieszając dodajemy olej do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodajemy łyżkę stołowa soku z cytryny.

  • 60 g boczek
  • 15 ml syropu klonowego
  • plastry pomidora
  • plastry cebuli
  • plastry zielonego ogórka zapiklowane

Marynata:

  • 1 część wody
  • 1 część octu winnego białego
  • 1 część cukru

Bułki smarujemy masłem klarowany i opiekamy w piekarniku, mięso formujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni lub na grillu. Pod koniec smażenia układamy ser na mięsie. Czekamy aż się roztopi. Posiekana sałatę lodową mieszamy z majonezem czosnkowym. Na spodzie bułki układamy sałatę z majonezem, następnie mięso z serem, boczek smażymy na patelni i podlewamy syropem klonowym i również układamy na mięsie, następnie plastry pomidora, cebuli i piklowanego ogórka, górną bułkę smarujemy sosem pomidorowym i składamy całość.

Burger z krewetkami - przepis

  • bułka
  • 200g mielonej wołowiny z karku

sos:

  • 200 g crem fraiche
  • 2 łyżeczki wasabi
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 100 g surowych krewetek
  • kilka liści kolendry
  • 60 g ser halumi
  • łyżka miodu
  • czarny sezam szczypta
  • marchew pocięta w julien (zapiklowana)

Bułki smarujemy masłem klarowany i opiekamy w piekarniku, mięso formujemy i doprawiamy sola i pieprzem. Smażymy na patelni lub na grillu. Krewetki smażymy z chili na rozgrzanej patelni. Ser halumi smażymy na patelni na końcu polewamy miodem i posypujemy czarnym sezamem. Bułkę smarujemy sosem, obie połówki. Układamy mięso, krewetki, ser halumi i piklowaną marchew.

Burger z krążkami cebulowymi - przepis

  • bułka
  • 200 g mielonej wołowiny np. z karku wołowego
  • cebula pocięta w krązki
  • 330 ml piwa
  • 180 g mąki
  • sól i ostra papryka
  • boczek posiekany drobno 300g
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 100 ml octu winnego białego
  • 5 ml sosu worchester
  • 50g brązowego cukru
  • 2 plastry sera cheddar
  • 300 g posiekanej czerwonej cebuli
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 50g cukru brązowego
  • plastry pomidorów
  • kilka listków rukoli

Przygotowanie:

Bułki smarujemy masłem klarowany i opiekamy w piekarniku, mięso formujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni lub na grillu. Składniki ciasta do krążków mieszamy razem i zanurzamy krążki najpierw w mące a następnie w cieście, smażymy na głębokim tłuszczu. Boczek posiekany smażymy na patelni dodajemy cukier, ocet i resztę składników, dusimy tak długo aż uzyskamy gęstą konsystencję dżemu. Posiekaną czerwoną cebulę dusimy z octem i cukrem na małym ogniu przez około 45 minut. Na bułce układamy karmelizowana cebulę, mięso z serem cheddar, dżem z boczku, kilka plastrów pomidorów z oliwą, krążki cebulowe i kilka liści rukoli.

Zobacz także:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości