Smaki prosto z Mazur

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Galiński przygotował aromatyczne potrawy z produktów przywiezionych prosto z jego mazurskiego ekologicznego gospodarstwa. Na stole pojawiły się: zupa krem z cukinii podawana z grillowaną kanapką z pomidorami, czosnkiem i konserwowaną cukinią; tarta z burakami i serem owczym oraz sałatka z pieczonych buraków i białej fasoli. Smacznego!

Zupa krem z cukinii podawana z grillowaną kanapką z pomidorami, czosnkiem i konserwowaną cukinią

Składniki:

Zupa

1 duża cukinia

1 duża cebula

2 ziemniaki

2 l bulionu drobiowego

olej rzepakowy

1 łyżka kwaśnej śmietany

sól

pieprz czarny

pieprz ziołowy

pieprz cayenne

Bruschetta

4 kromki pieczywa żytniego

1 duży pomidor

4 ząbki czosnku

kilka kawałków konserwowej cukinii

1 cebula

olej rzepakowy

sól

pieprz czarny

Przygotowanie:

Krem z cukinii: cebulę obrać, pokroić w kostkę, posolić i zeszklić w rondlu na dwóch łyżkach oleju rzepakowego, do podsmażonej cebuli dodać dwa pokrojone w kostkę ziemniaki, a po kilku minutach pokrojoną w kostkę cukinię; kawałek zostawić na osobny dodatek do zupy (jeśli cukinia jest pozbawiona gniazd nasiennych, to dodać całą, a jeżeli widać już pestki, trzeba się ich pozbyć). Cukinii nie należy obierać ze skórki. Wszystkie warzywa podsmażać 6-8 min., doprawiając na koniec pieprzem ziołowym i pieprzem cayenne. Gdy warzywa zmiękną, zalać je 1,5 l bulionu i gotować jeszcze ok. 10 min. na wolnym ogniu. W tym czasie ugotować w osolonej wodzie pokrojony w drobną kostkę, pozostawiony wcześniej na ten cel kawałek cukinii, który posłuży do udekorowania zupy na talerzu. Ugotowaną zupę zblendować na gładką masę, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku, wyłożyć na miseczki, do każdej porcji dodając kilka kosteczek ugotowanej uprzednio cukinii i mały kleks kwaśnej śmietany. Podawać z kanapkami grillowanymi na gorąco, z tzw. bruschettą.

Bruschetta: pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w bardzo drobną kostkę, cebulę obrać, drobno posiekać i połączyć z pomidorem, dwa plastry cukinii z marynaty posiekać w kostkę, dodać do pozostałych składników, czosnek wycisnąć przez praskę, wymieszać z wcześniej przygotowanymi warzywami, doprawić solą i pieprzem do smaku. Kromki żytniego chleba podsmażyć na patelni z obu stron na złoty kolo, ewentualnie grillować, posmarować przekrojonym na połowę ząbkiem czosnku i nałożyć na nie wcześniej przygotowany farsz. Przed podaniem skropić olejem rzepakowym, ewentualnie oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Tarta z burakami i serem owczym

Składniki:

Ciasto

200 g mąki pszennej

125 g masła

1/2 szklanki zimnej wody

sól

Farsz

3 duże czerwone cebule

3 duże buraki

2 łyżki masła

2 łyżki miodu

1/2 butelki czerwonego półsłodkiego wina

100 g sera owczego Frontiera, ewentualnie ser kozi

3 jajka

sól do smaku

pieprz czarny do smaku

Przygotowanie:

Tarta z burakami: z mąki, masła, wody i soli zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię, na 15 min. odstawić do zamrażalnika, ewentualnie użyć gotowego, wytrawnego ciasta kruchego. Wyłożyć na formę i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C, uprzednio dziurkując spód ciasta widelcem. Wystarczy ok. 10 min., ponieważ ciasto jeszcze wróci do piekarnika.

Farsz: uprzednio upieczone w piekarniku w folii aluminiowej, wystudzone buraki obrać ze skórki, pokroić w plastry, trzy czerwone cebule pokroić w półplasterki, zeszklić na maśle dodając pod koniec smażenia dwie łyżki miodu i pokrojone w plastry buraki, podsmażyć razem składniki, przyprawiając pieprzem. Po ok. 5 min. zalać cebulę i buraki czerwonym winem i dusić na wolnym ogniu aż wino się zredukuje (ok. 15 min.). Tak przygotowany jeszcze gorący farsz wyłóż na podpieczone kruche ciasto, na farsz dać pokruszony drobno ser owczy lub kozi (ewentualnie można użyć ser typu feta) i całość zalać rozbełtanymi trzema jajami z przyprawami (solą i pieprzem). Tartę piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C do całkowitego ścięcia się masy jajecznej. Podawać na gorąco posypaną resztą pokruszonego sera i ziołami.

Sałatka z pieczonych buraków i białej fasoli

Składniki:

2 średniej wielkości buraki

1 puszka białej fasoli

1 cebula czosnkowa

1 pęczek koperku

4 ząbki czosnku

2 łyżki oleju rzepakowego

sól

pieprz

Przygotowanie:

Buraki obrać ze skórki, pokroić w plastry, skropić cytryną, odstawić do lodówki na 5 min., koperek drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z koperkiem i olejem, przyprawić do smaku. Fasolę wyłożyć na miseczkę, połączyć z sosem koperkowo-czosnkowym. Na salaterkę wyłożyć plastry buraków przekładając je fasolą z sosem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości