Serowe dania Andrzeja Polana na słodko i na wytrawnie

Andrzej Polan
Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan po raz kolejny wyczarowuje niesamowite i nieoczywiste dania z sera pleśniowego. Sprawdź jego przepisy na racuszki z gruszkami i serem pleśniowym, awanturkę z soczewicy, kurczaka, szpinaku i sera pleśniowego, a także ciasto z jabłkami i serem pleśniowym.

Racuszki z gruszkami i serem pleśniowym

Składniki:

  • 200 g sera pleśniowego,
    • 400 g mąki,
      • 200 ml mleka,
        • 2 żółtka,
          • cukier wanilinowy,
            • łyżka cukru,
              • goździki,
                • szczypta soli,
                  • 20 g drożdży,
                    • masło klarowane do smażenia,
                      • gruszki - kilka do pokrojenia i położenia w plasterkach na racuchy.

                        Przepisy Andrzeja Polana

                        Źródło: Dzień Dobry TVN
                        Kulinarna podróż z Polanem
                        Kulinarna podróż z Polanem
                        Szparagowy zawrót głowy
                        Szparagowy zawrót głowy
                        Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
                        Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
                        Wigilijne potrawy Polana
                        Wigilijne potrawy Polana
                        Pizza a la Polan
                        Pizza a la Polan
                        Kuchnia winogronowa
                        Kuchnia winogronowa

                        Sposób przygotowania:

                        1. Z mleka, drożdży, cukru wanilinowego i części mąki przygotowujemy rozczyn (odczekajmy chwilę aż troszeczkę podrośnie).
                          1. Do rozczynu dodajemy żółtka, sól i pozostałą mąkę. Wyrabiamy ciasto do konsystencji gęstej śmietany i odstawiamy do wyrośnięcia.
                            1. Gruszki kroimy w cienkie plastry. Ser rozdrabniamy.
                              1. Racuchy smażymy na maśle klarowanym, układamy na każdym plaster gruszki. Usmażone posypujemy serem i cukrem pudrem przygotowanym z mielonych goździków i cukru. 

                                Awanturka z soczewicy, kurczaka, szpinaku i sera pleśniowego

                                Składniki:

                                • Po 200 g soczewicy czerwonej i zielonej,
                                  • 2 szt. cebuli,
                                    • 500 g udźca z kurczaka,
                                      • 300 g sera pleśniowego,
                                        • 1 op. szpinaku,
                                          • 500 ml bulionu drobiowego,
                                            • tymianek świeży, oregano, pieprz, ostra papryka, sól,
                                              • kawałek dyni ,
                                                • 3 jabłka szara reneta,
                                                  • 100 ml passaty,
                                                    • 1 cytryna,
                                                      • olej rzepakowy do smażenia.

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        1. Udźce z kurczaka smarujemy wszystkimi przyprawami i obsmażamy na oleju na złoty kolor.
                                                          1. Zieloną soczewicę zalewamy wodą aby napęczniała. Czerwona soczewica tego nie wymaga.
                                                            1. Udźce przesmażone dopiekamy w piekarniku, a na tłuszczu ze smażenia przesmażamy cebulę, dodajemy soczewicę zieloną, a po 10 minutach czerwoną. Podlewamy bulionem i gotujemy do miękkości.
                                                              1. Kiedy soczewica będzie prawie miękka, dodajemy pokrojone jabłka, dynię i passatę.
                                                                1. Chwilę gotujemy i dodajemy szpinak.
                                                                  1. Kiedy tylko wszystko już będzie gotowe, wykładamy na wierzch kurczaka, posypujemy serem i wstawiamy do zapieczenia. 

                                                                    Ciasto z jabłkami i serem pleśniowym

                                                                    Składniki:

                                                                    • 300 g mąki,
                                                                      • 50 g cukru,
                                                                        • 150 g sera pleśniowego,
                                                                          • 100 ml mleka,
                                                                            • proszek do pieczenia,
                                                                              • 50 ml oleju,
                                                                                • 1 kg jabłka szara reneta,
                                                                                  • 6 jaj,
                                                                                    • 250 ml śmietanki 36%,
                                                                                      • łyżka cukru.

                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                        1. Z mąki, mleka, cukru, sera pleśniowego, oleju i proszku do pieczenia przygotowujemy ciasto kruche, rozwałkowujemy i wylepiamy nim blaszkę do tarty lub tortownicę.
                                                                                          1. Jabłka obieramy, dzielimy na połówki i nacinamy w cienkie paski ale nie do końca, ważne aby połówka pozostała cała, ale nacięta.
                                                                                            1. Ciasto podpiekamy w piekarniku w temp. 180 stopni około 15 minut.
                                                                                              1. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka - jedno obok drugiego.
                                                                                                1. Śmietankę miksujemy z jajkami i cukrem i zalewamy jabłka na cieście.
                                                                                                  1. Pieczemy raz jeszcze w temp. 190 stopni przez około 40 minut.

                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                    Źródło: Andrzej Polan

                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                    podziel się:

                                                                                                    Pozostałe wiadomości