Sezonowa sałatka ze szparagami i truskawkami

sałatka ze szparagami i truskawkami
Westend61/Getty Images
Źródło: Westend61
Sezonowe warzywa i owoce to zawsze doskonały pomysł na lekki, zdrowy i często prosty posiłek. Tak jest w przypadku sałatki ze szparagami i truskawkami. Sprawdź, jak ją zrobić i przygotuj, zanim sezon na jej składniki dobiegnie końca.

Sałatka z sezonowymi szparagami i truskawkami

Szparagi są przepyszne i cieszą się coraz większą popularnością na polskich stołach. Do truskawek nie trzeba specjalnie przekonywać. Sezon na te dwie, wyjątkowe rośliny za chwilę dobiegnie końca i trudno będzie je dostać w świeżej, w pełni wartościowej postaci.

Sałatka, której przepisem dzielimy się poniżej to świetne połączenie soczystych, słodkich truskawek z aksamitnymi, lekko słonymi szparagami. Doskonałym, jeszcze bardziej podkręcającym fuzję smaków dodatkiem może być ser kozi, bałkański lub prawdziwa, grecka feta.

Przepis na sałatkę ze szparagami i truskawkami

Składniki na sałatkę ze szparagami i truskawkami:

  • główka sałaty rzymskiej, lodowej lub innej ulubionej
    • pęczek zielonych szparagów
      • 300 g truskawek
        • 100 g wybranego sera
          • sok z połowy cytryny
            • oliwa z oliwek
              • 2-3 łyżki płatków migdałowych lub orzechów włoskich
                • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz

                  Jak przygotować sałatkę ze szparagami i truskawkami:

                  1. Liście sałaty umyć, osuszyć i porwać na niewielkie kawałki. Truskawki pokroić w plasterki.
                    1. Szparagi umyć, odłamać lub odciąć zdrewniałe końcówki, resztę pokroić na kawałki o długości około 2 cm.
                      1. Pokrojone szparagi gotować na parze (2-3 minuty), następnie zahartować pod bieżącą, zimną wodą i odcedzić.
                        1. W naczyniu ułożyć sałatę, dodać szparagi, pokrojone w plasterki truskawki oraz pokruszony ser.
                          1. Skropić wszystko oliwą i sokiem z cytryny, doprawić lekko solą oraz pieprzem. Posypać prażonymi płatkami migdałów lub orzechami.

                            Zobacz też:

                            Szparagi - z czym podawać? Jak gotować, a jak nie?

                            Szparagi, truskawki i ogórki małosolne, czyli wiosna w kuchni Andrzeja Polana

                            Truskawki w niecodziennym wydaniu na słodko i słono. Przepisy Grzegorza Zawieruchy

                            Zobacz video: Owoce i warzywa w letniej kuchni: truskawki, marchewka, banany

                            Autor: Diana Ryściuk

                            Źródło zdjęcia głównego: Westend61

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości