Materiał promocyjny

Sałatka jarzynowa, pieczeń i ciasto. Wariacje Grzegorza Zawieruchy nie tylko na święta

Nie ma świąt bez sałatki jarzynowej
Kukurydza to warzywo małe i niepozorne, ale niezwykle przydatne. Można ją dodać do świątecznej pieczeni, przyrządzić z niej sałatki, a nawet upiec ciasto. Zobacz, jak w naszej kuchni robi to Grzegorz Zawierucha.

Sałatka jarzynowa z kukurydzą i groszkiem

Składniki na sałatkę jarzynową:

  • 3 ziemniaki
    • 2 marchewki
      • 1 pietruszka
        • ½ korzenia selera
          • 4 jajka
            • 3 ogórki kiszone, 1/4 cebuli
              • 1/2 jabłka
                • 1 mała puszka zielonego groszku Bonduelle
                  • 1 mała puszka kukurydzy bez pozostałości pestycydów Bonduelle
                    • 5 łyżek majonezu
                      • 1 łyżeczka musztardy
                        • ½ łyżeczki sosu sriracha lub ostrego chili, sól, pieprz

                          Sposób przygotowania sałatki jarzynowej:

                          1. Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy do miękkości (tak, żeby się nie rozpadały). Jaja gotujemy na twardo.
                            1. Groszek oraz kukurydzę odsączamy z zalewy.
                              1. Kiedy warzywa się ugotują, odstawiamy do ostudzenia i obieramy je.
                                1. Wszystkie składniki kroimy w kostkę.
                                  1. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez, musztardę i śmietanę i całość dobrze mieszamy.
                                    1. Odstawiamy na 1 godzinę, aż wszystkie smaki dobrze się połączą.

                                      Świąteczna pieczeń z kukurydzą

                                      Składniki na świąteczną pieczeń z kukurydzą:

                                      • ok. 1.5 kg rostbefu w kawałku
                                        • 4 gałązki rozmarynu
                                          • 6 ząbków czosnku
                                            • 4 gałązki tymianku
                                              • ½ łyżeczki wędzonej papryki
                                                • ½ łyżeczki grubo zmielonego pieprzu
                                                  • ½ łyżeczek soli,
                                                    • 5 łyżek oliwy z oliwek
                                                      • 1 łyżka oleju do obsmażenia mięsa
                                                        • 1 łyżka masła

                                                          Dodatek z kukurydzy:

                                                          • 1 mała puszka kukurydzy bez pozostałości pestycydów Bonduelle
                                                            • zielone części z jednego pora
                                                              • 2 ząbki czosnku
                                                                • ½ cebuli
                                                                  • 2 łyżki masła
                                                                    • 1 łyżka oliwy z oliwek
                                                                      • 1 papryczka chili
                                                                        • sól i pieprz

                                                                          Sposób przygotowania świątecznej pieczeni z kukurydzą:

                                                                          1. Wołowinę oprószamy odrobiną pieprzu.
                                                                            1. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, stawiamy na mocnym ogniu i obsmażamy mięso z każdej strony, aż się zarumieni.
                                                                              1. W miseczce mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, posiekany rozmaryn, tymianek, czosnek pokrojony w plasterki, wędzoną paprykę oraz pieprz.
                                                                                1. Ściągamy mięso z patelni, przekładamy do żaroodpornego naczynia i smarujemy dokładnie powstałą marynatą oraz posypujemy solą.
                                                                                  1. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 150 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 90 minut.
                                                                                    1. W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy posiekany czosnek i lekko szklimy. Następnie wrzucamy posiekane liście pora i delikatnie całość obsmażamy. Po 3 minutach dodajemy dobrze odsączoną kukurydzę z puszki, pieprz i sól. W razie potrzeby możemy dodać odrobinę masła. Całość smażymy ok. 4 minut.
                                                                                      1. Gdy pieczeń będzie gotowa wyciągamy z pieca i posypujemy kukurydzą dookoła.

                                                                                        Ciasto kukurydziane

                                                                                        Składniki na ciasto kukurydziane:

                                                                                        • 230 g kukurydzy z puszki bez pozostałości pestycydów Bonduelle
                                                                                          • ½ szklanki mleka
                                                                                            • 62,5 g masła
                                                                                              • 90 g mąki ryżowej
                                                                                                • 2 jajka
                                                                                                  • ½ szklanki cukru trzcinowego
                                                                                                    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                                                      • jogurt grecki (do serwowania)

                                                                                                        Sposób przygotowania ciasta kukurydzianego:

                                                                                                        1. Masło ucieramy z cukrem.
                                                                                                          1. Kukurydzę zalewamy mlekiem i blendujemy.
                                                                                                            1. W misce ucieramy mikserem masło z ¾ cukru. Następnie dodajemy żółtka – ucieramy.
                                                                                                              1. Kolejno, bardzo powoli, dodajemy mąkę ryżową z proszkiem do pieczenia. Po wymiksowaniu wyłączamy mikser i ręcznie wtłaczamy mleko zblendowane z kukurydzą.
                                                                                                                1. Białka z resztą cukru ubijamy na sztywną pianę jak do bezy i tak ubitą dodajemy do masy z żółtek.
                                                                                                                  1. Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni.

                                                                                                                    Meksykańska sałatka z kukurydzy

                                                                                                                    Składniki na meksykańską sałatkę z kukurydzy:

                                                                                                                    • 2 puszki kukurydzy bez pozostałości pestycydów Bonduelle
                                                                                                                      • 1 czerwona cebula
                                                                                                                        • 2 duże pomidory
                                                                                                                          • 1 awokado
                                                                                                                            • 1 szklanka kolendry
                                                                                                                              • sok 2 limonki
                                                                                                                                • 4 łyżki oliwy z oliwek
                                                                                                                                  • 2 łyżeczki miodu
                                                                                                                                    • 1 chili habanero (opcjonalnie)

                                                                                                                                      Sposób przygotowania sałatki meksykańskiej z kukurydzy:

                                                                                                                                      1. Do miski wrzucamy odsączoną kukurydzę.
                                                                                                                                        1. Pomidory kroimy na ćwiartki i wykrawamy pestki, a następnie kroimy w kostkę. Awokado również kroimy w kostkę, a cebulę i kolendrę drobno siekamy.
                                                                                                                                          1. Wszystko składniki łączymy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem oraz, jeśli lubimy, możemy dodać drobno posiekaną chili habanero.
                                                                                                                                            1. Oliwę, sok z limonki oraz miód łączymy ze sobą i powstałym dresingiem skrapiamy całość i dokładnie mieszamy.

                                                                                                                                              Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                                              Zobacz też:

                                                                                                                                              Przepis na uszka z grzybami według Agnieszki Kręglickiej

                                                                                                                                              Jak zrobić krokiety z kapustą? Dwa sprawdzone przepisy

                                                                                                                                              Legendarny sernik siostry Anieli. Przepis!

                                                                                                                                              Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                                              Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                                                              Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                                                                                              Materiał promocyjny
                                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                                              Pozostałe wiadomości