Azjatyckie smaki Darii Ładochy, czyli tajskie przepisy na kwaśną zupę z krewetkami i warzywa w sosie ostrygowym

Niebanalna – kuchnia orientalna
Źródło: Dzień Dobry TVN
W Dzień Dobry TVN trwa akcja "w marcu jak w garncu". Tym razem smaki świata, czyli kuchnia azjatycka i kuchnia tajska w wykonaniu Darii Ładochy. Sprawdź jej przepisy na kwaśną zupę z krewetkami i warzywa w sosie ostrygowym. 
Kwaśna zupa z krewetkami
Kwaśna zupa z krewetkami
Kwaśna zupa z krewetkami
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Kwaśna zupa z krewetkami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 6 szklanek wody,
    • łodyga trawy cytrynowej zmiażdżonej i pociętej na 2-centymetrowe kawałki,
      • 6 listków limonki kaffir,
        • 10 plasterków galangala,
          • 2 papryczki chili drobno posiekane,
            • łyżka sosu ostrygowego,
              • 2 łyżki pasty tom yum (2 saszetki)4 łyżki sosu rybnego,
                • 2 łyżki cukru palmowego,
                  • 2 limonki,
                    • kolendra do przybrania – same liście,
                      • 20 szarych krewetek obranych z pancerzy (zachowaj pancerze),
                        • 4 pieczarki,
                          • puszka liczi,
                            • średni pomidor.

                              Sposób przygotowania:

                              Zagotuj wodę. Jeśli masz pancerze krewetek, gotuj je przez ok. 5 minut. Wywar przecedź przez sito. Dodaj galangal, trawę cytrynową, podarte liście limonki kaffir, papryczki chili, pastę tom yum oraz łyżkę sosu ostrygowego. Dodaj krewetki i gotuj 2–3 minuty. Nie można gotować ich zbyt długo, gdyż staną się gumowate. Z pieczarek usuń ogonek i pokrój kapelusze na 4 części. Pomidora pokrój w łódeczki. Dodaj do zupy pieczarki, a następnie pomidora oraz pochwiaki. Gotuj kolejne 2 minuty i wyłącz źródło ciepła. Dopraw zupę sokiem z limonki, cukrem palmowym oraz sosem rybnym. Podawaj posypaną kolendrą.

                              Warzywa w sosie ostrygowym
                              Warzywa w sosie ostrygowym
                              Warzywa w sosie ostrygowym
                              Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                              Warzywa w sosie ostrygowym - przepis krok po kroku

                              Składniki:

                              • 200 g pieczarek (tylko kapelusze, obrane i pokrojone na 4 części),
                                • 5 grzybów shitake namoczonych w wodzie (zalane ciepłą wodą są gotowe do użycia, gdy woda ostygnie),
                                  • 1/2 papryki czerwonej pociętej w słupki,
                                    • 1/2 żółtej papryki pociętej w słupki,
                                      • pakchoi pokrojone na mniejsze kawałki,
                                        • 1/2 szczypiorku pokrojonego na 3 – centymetrowe kawałki,
                                          • papryczka chili,
                                            • łyżka pędów bambusa odsączonych na sitku,
                                              • łyżka posiekanego czosnku,
                                                • szalotka drobno posiekana,
                                                  • 4 łyżki sosu ostrygowego,
                                                    • łyżka oleju,
                                                      • szczypta pieprzu,
                                                        • miseczka ugotowanego ryżu jaśminowego,
                                                          • łyżka białego sezamu,
                                                            • garść kolendry,
                                                              • garść mięty,
                                                                • papryczka chili posiekana.

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  W woku podgrzej olej i wrzuć na niego czosnek i szalotkę oraz chili. Następnie dodaj paprykę czerwoną oraz żółtą. Smaż na średnim ogniu. Następnie dodaj pieczarki i grzyby shitake i smaż szybko na dużym ogniu. Dodaj pędy bambusa i pakchoi. Następnie dodaj sos ostrygowy oraz pieprz i dokładnie wymieszaj. Na sam koniec dodaj szczypiorek, kolendrę oraz miętę. Podawaj z ryżem jaśminowym z dodatkiem sezamu.

                                                                  Zobacz także:

                                                                  Autor: Teofila Siewko

                                                                  Źródło: Daria Ładocha

                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości