Zapiekanka z kaszy gryczanej
Składniki:
200 g kaszy gryczanej
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 pory
oliwa z oliwek
1 puszka krojonych pomidorów
3 jajka
100 g żółtego sera
sól i pieprz
Przygotowanie:
Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę i czosnek i por posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać pomidory z puszki. Dusić na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Ugotowaną kaszę wymieszać z sosem i przełożyć do naczynia do zapiekania. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać z jajkami. Całość zmiksować blenderem i polać po wierzchu zapiekankę. Zapiec w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut w 180ºC.
Potrawka z buraków i fasoli
Składniki:
200 g fasoli Piękny Jaś
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 buraki
1 puszka pomidorów
2 paczki ryżu pełnoziarnistego
sól i pieprz
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
oliwa z oliwek
2 łyżki sezamu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Fasolę namoczyć i odstawić na 12 godzin. Odlać wodę z moczenia i ugotować do miękkości.
W tym czasie pokroić cebulę i czosnek i poddusić na oliwie z oliwek. Buraki pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Podlewając wodą dusić na wolnym ogniu z dodatkiem soli, pieprzu i tymianku. W trakcie dodać ugotowaną fasolę. Gdy buraki będą miękkie dodać pomidory z puszki i dalej dusić około 15 minut. W tym czasie ugotować ryż pełnoziarnisty i podprażyć sezam. Potrawkę z buraków podawać z ryżem, posypane sezamem.
Drobiowe burgery
Składniki:
3 podudzia z kurczaka
1 pęczek dymki
1 jajko
sól i pieprz
bułka tarta
200 g zielonej soczewicy
1 cebula
2 marchewki
2-3 łyżki masła
Przygotowanie:
Z podudzi usunąć skórę i kości. Mięso bardzo drobno posiekać nożem. Wymieszać z jajkiem i posiekaną dymką. Zagęścić bułką tartą aby można było uformować cztery kotlety.
Cebule i marchewkę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, dodać soczewicę. Podlać wodą, przyprawić sola i pieprzem i dusić pod przykryciem aż soczewica będzie miękka.
Kotlety podsmażyć i podawać na soczewicy.
Pieczone ziemniaki z jajkami
Składniki:
1 kg ziemniaków
oliwa z oliwek
sól i pieprz
suszone zioła
ostra czerwona papryka
2 cebule
4 jajka
200 g serka do smarowania kanapek
2 ogórki kiszone
pęczek koperku
Przygotowanie:
Ziemniaki i cebulę pokroić na kawałki, skropić oliwą z oliwek, przyprawić przyprawami i upiec w piekarniku, aż będą miękkie. Serek kremowy wymieszać z posiekanym koperkiem i startymi ogórkami kiszonymi. W rondlu zagotować wodę z octem, łyżką zamieszać aby zrobił się wie. Jajko wbić do miseczki, wlać w środek wiru i gotować przez 2-3 minuty aż zetnie się z zewnątrz. Zrobić to z pozostałymi jajkami. Pieczone ziemniaki podawać z cebulą, serkiem i jajkami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN