Devolay’e i roladki, czyli mięsne zawijańce. Przepisy Andrzeja Polana

Źródło: Dzień Dobry TVN
Rolady i inne zawijasy Andrzeja Polana
Rolady i inne zawijasy Andrzeja Polana
Andrzej Polan - niespodzianka
Andrzej Polan - niespodzianka
Andrzej Polan - niespodzianka 2
Andrzej Polan - niespodzianka 2
Andrzej Polan - niespodzianka 3
Andrzej Polan - niespodzianka 3
Andrzej Polan - niespodzianka 4
Andrzej Polan - niespodzianka 4
Mięsne roladki można robić zarówno z drobiu, jak i z wieprzowiny czy wołowiny. Jeśli przygotujemy ich więcej, nie musimy się martwić, że zostaną albo trzeba będzie je podgrzewać – doskonale smakują również na zimno na kanapkach. Nadzienie do mięsnych roladek można wykonać z najróżniejszych produktów – od rozmaitych warzyw, poprzez orzechy, suszone owoce czy sery, aż po grzyby czy inny rodzaj mięsa lub wędliny. Jak je przygotować, pokazał w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan.

Rolada wołowa jak kiedyś, ziemniak tłuczony, ósemki młodej kapusty - przepis

Rolada wołowa jak kiedyś, ziemniak tłuczony, ósemki młodej kapusty
Rolada wołowa jak kiedyś, ziemniak tłuczony, ósemki młodej kapusty
Rolada wołowa jak kiedyś, ziemniak tłuczony, ósemki młodej kapusty
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Składniki:

  • 800g wołowiny zrazowej,
    • 200g kiełbasy wędzonej,
      • 1 pęczek szczypiorku,
        • 1 pęczek natki pietruszki,
          • 4 szt. obranego ogórka kiszonego,
            • 1 kromka czerstwego pieczywa,
              • sól,
                • czarny pieprz,
                  • musztarda ostra,
                    • 12 szt. ziemniaka młodego w łupinie,
                      • 1 główka kapusty sopel,
                        • olej rzepakowy,
                          • koper,
                            • szczypiorek.

                              Mięso kroimy w poprzek włókien na tzw. książkę. Dokładnie rozklepujemy, szczególnie w miejscu, gdzie łączą się dwa płaty mięsa. Solidnie solimy, oprószamy pieprzem podobnie. Czerstwą kromkę kroimy w drobną kostkę. Do miski wrzucamy musztardę, posiekany szczypiorek i natkę pietruszki, pokrojoną w kostkę dobrą kiełbasę, pokrojone podobnie ogórki kiszone. Wszystko dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy pieczywo. Farsz wykładamy na brzeg rozbitej wołowiny. Boki składamy niczym przy robieniu krokietów, raz jeszcze rozklepujemy i za pomocą noża zwijamy roladę. Dokładnie formujemy w dłoniach i na koniec delikatnie oprószamy mąką. Wrzucamy na rozgrzany olej na patelni i obsmażamy z każdej strony. Obsmażone roladki przekładamy do rondla, zalewamy tłuszczem ze smażenia, dodajemy pokrojoną włoszczyznę. Dolewamy wody. Dusimy około 1 godziny na wolnym ogniu.

                              Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach na pół twardo. Wyjmujemy z wody, chwilę studzimy i przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Każdy ziemniak zgniatamy niedbale, solimy, posypujemy pieprzem i polewamy olejem wymieszanym z ziołami. Wstawiamy do piekarnika na temp. 200 stopni czas około 20 minut. Kiedy tylko zrazy już będą miękkie, wyjmujemy z sosu. Sos miksujemy. Do sosu wstawiamy ósemki kapusty, dodajemy nasze zrazy i ziemniaki, ale obok, bo muszą być chrupiące.

                              Porada: Jeżeli mamy problem z rozbiciem mięsa, przygotowaną roladę zamiast sznurować, spinać wykałaczkami możemy owinąć folią aluminiową i wstawić do pieczenia.

                              Devolaj "dawaj", młoda marchew, kremowy groszek i palona bułka - przepis

                              Devolaj "dawaj", młoda marchew, kremowy groszek i palona bułka
                              Devolaj "dawaj", młoda marchew, kremowy groszek i palona bułka
                              Devolaj "dawaj", młoda marchew, kremowy groszek i palona bułka
                              Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                              Składniki:

                              • 4 piersi z kurczaka z kością,
                                • 200g masła,
                                  • 1 pęczek natki pietruszki,
                                    • sól,
                                      • pieprz,
                                        • 2 jajka,
                                          • 4 łyżki mąki,
                                            • bułka tarta,
                                              • olej rzepakowy,
                                                • 2 pęczki młodej marchwi z nacią,
                                                  • masło klarowane,
                                                    • sok jabłkowy,
                                                      • 500g groszku zielonego mrożonego,
                                                        • 100g serka mascarpone.

                                                          Zwykłe masło wyciągamy z lodówki, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy natkę pietruszki, sól, pieprz i mieszamy widelcem. Piersi z kurczaka, nacinamy w książkę, rozklepujemy na foli spożywczej, przez folię na cienki płat. Mięso solimy, oprószamy pieprzem. Na każdy płat układamy porcję masła i zwijamy formując w dłoniach kształt szyszki. Ponownie wstawiamy do lodówki, aby mięso delikatnie nam stało się stabilniejsze. Jajka miksujemy z mąką i pieprzem. Kotlety obtaczamy w jajkach z mąką, a następnie w bułce tartej z dodatkiem soli. Dokładnie formujemy i wrzucamy na głęboki tłuszcz. Smażymy kilka minut na złoty kolor.

                                                          Młodą marchew pozbawiamy naci, ale pozostawiamy końcówki, przy marchwi. Masło rozpuszczamy i przesmażamy marchewki na patelni, w trakcie dodając sok jabłkowy. Groszek parzymy w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Połowę miksujemy na puree z dodatkiem serka mascarpone. Pozostały dodajemy do marchewek.

                                                          Porada: Masło do devolajów najlepiej zetrzeć na tarce, aby było plastyczne, ale nie miękkie. Dzięki temu dobrze układa się na mięsie i kotlet jest bardziej plastyczny.

                                                          Rolada z sera "niezła bajera", szpinak, pomidory, awokado - przepis

                                                          Składniki:

                                                          • 500g sera żółtego np. gouda,
                                                            • 2 szt. serka topionego cheddar,
                                                              • 1 papryka,
                                                                • 1 pęczek szczypiorku,
                                                                  • 100g szynki pokrojonej w kostkę,
                                                                    • świeża bazylia,
                                                                      • 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych,
                                                                        • 2 szt. dojrzałego awokado
                                                                          • 3 szt. pomidorów (najlepiej z parapetu),
                                                                            • 1 pęczek szpinaku,
                                                                              • ocet jabłkowy,
                                                                                • olej rzepakowy,
                                                                                  • sok z cytryny,
                                                                                    • sól,
                                                                                      • pieprz czarny.

                                                                                        Paprykę pieczemy w piekarniku, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek i bazylię kroimy drobno. Serki topione łączymy z szynką, papryką, szczypiorkiem, bazylią i płatkami owsianymi. Mieszamy, odstawiamy do lodówki. Ser kroimy w kostkę mniej więcej 2-3cm, wrzucamy na gotującą wodę. Gotujemy, kiedy tylko ser będzie miękki, odcedzamy, wykładamy na blat, rozwałkowujemy na cienki arkusz. Na rozwałkowany ser wykładamy farsz, zwijamy, owijamy pergaminem i wstawiamy do lodówki.

                                                                                        Pomidory kroimy w grubsze plastry, awokado rwiemy na nierówne kawałki. Z octu, soku z cytryny, octu jabłkowego, miodu przygotowujemy sos, którym zalewamy warzywa. Na takiej sałace układamy plastry rolady serowej.

                                                                                        Zobacz także:

                                                                                        Autor: Andrzej Polan

                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi

                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości