Przepis na świszcz, czyli najprostszą potrawę z Dolnego Śląska

Świszcz - potrawa z Dolnego Śląska
Świszcz
Źródło: Getty Images
Świszcz to chyba jedno z najprostszych dań, jakie proponujemy w naszej kuchni. Do jego przygotowania potrzebne będą tylko trzy składniki. Warto wypróbować ten prosty przepis nie tylko w okresie świątecznym, dla którego jest typowy, zwłaszcza na Dolnym Śląsku. Świetnie sprawdza się również w roli śniadania czy pożywnej kolacji.

Świszcz - co to za potrawa?

Współczesny Dolny Śląsk to spotkanie wielu kultur, a co się z tym wiąże, również smaków. Świszcz jest banalnie prostym posiłkiem, przypominającym nieco prostotę kuchni kresowej. Ta z kolei przywędrowała w dolnośląskie rejony wraz z Polakami wysiedlanymi z Kresów Wschodnich w trakcie i po drugiej wojnie światowej.

Świszcz pojawia się na stołach zwykle w Wigilię. Jednak struktura i smak tego posiłku świetnie sprawdzają się również w postaci śniadania czy kolacji o każdej porze roku. W dodatku jest bogaty w wartościowe składniki pokarmowe. Sama kasza jaglana zawiera białko, cynk, krzem, jest zasadowa, lekkostrawna i odtruwająca.

Do przygotowania świszczu potrzebne są tylko trzy składniki: kasza jaglana, suszone owoce (najczęściej śliwki), a także miód.

Przepis na świszcz

Wyżej wymienione składniki można użyć w dowolnych proporcjach. Potrzebna będzie również sól i odrobina oleju.

  1. Kaszę jaglaną przepłukać, aby pozbyć się goryczki. Jeśli nie posiadasz sita z odpowiednio małymi otworami, można zalać kaszę wodą, pozwolić jej osiąść na dnie naczynia, a następnie tę wodę odlać.
    1. Zagotować wodę na kaszę w proporcji 2:1. Do gotującej się wody dodać łyżeczkę soli i 2 łyżki oleju.
      1. Kaszę przemieszać 2-3 razy bardzo delikatnie, aby nie przywarła do dna garnka. Przykryć pokrywką i gotować około 15-18 minut na bardzo małym ogniu.
        1. Do gorącej kaszy dodać dowolną liczbę pokrojonych, suszonych śliwek czy też innych owoców. Z miodem jest podobnie - dodać tyle, ile słodyczy potrzebuje świszcz. Wymieszać wszystko i pyszna prostota gotowa!

          Smacznego!

          Zobacz także:

          Zobacz wideo: Kresowa kuchnia Kasi Glinki

          Źródło: x-news

          Autor: Diana Ryściuk

          Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

          podziel się:

          Pozostałe wiadomości

          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
          Materiał promocyjny

          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana