Galette des rois z frangipane (placek królów)
Składniki:
- 2 płaty ciasta francuskiego (najlepiej okrągłe)
- 175 g zmielonych migdałów
- 175 g cukru pudru
- 175 g miękkiego masła
- 2 jajka + 1 żółtko
- 1 lub 2 łyżki rumu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do termostatu 7/8 (220 ° C).
- Połącz miękkie masło z cukrem, aż mieszanka będzie jednolita i lekko musująca.
- Dodaj migdały w proszku, 2 jajka i rum. Dobrze wymieszaj. Powstała mieszanka nazywa się „Frangipane” i jest farszem do naszego ciasta.
- Rozwiń ciasto na blasze do pieczenia. Połóż frangipane i rozłóż go do 2 cm od krawędzi. Przykryj drugim ciastkiem francuskim. Ściśnij boki palcami, a następnie obróć krawędź tak by przypomniało boki pizzy (wałki). Oznaczyć krawędź zębami widelca.
- Za pomocą pędzla posmaruj powierzchnię ciasta żółtkiem jaja rozcieńczonym w małej ilości zimnej wodzie. Za pomocą ostrza noża delikatnie narysuj wzór na górze ciasta. Lekko ukłuć ciasto, aby nie urosło za dużo. (Można po środku zrobić kominek)
- Piecz około 20/25 minut w piekarniku (ciasto powinno być dobrze zarumienione i chrupiący powyżej i poniżej).
Galette des rois z jabłkami
Składniki:
- 2 okrągłe płaty ciasta francuskiego
- 6 do 8 jabłek (najlepiej z ogrodu)
- 125 g cukru
- saszetkę cukru z prawdziwą wanilią
- łyżka mleka
- żółtko jaja
- 10 g masła
Przygotowanie:
- Obierz jabłka i pokrój w duże plasterki.
- Na dobrze rozgrzanej patelni usmaż plasterki jabłka na maśle na dużym ogniu przez 5 minut. Dodaj cukier (waniliowy też) i wymieszaj.
- Rozłóż pierwsze ciasto francuskie i delikatnie go nakłuć. Dodać jabłka i rozłożyć je po całym cieście zostawiając wolny 2 cm od krawędzi.
- Rozgrzej piekarnik do 180 ° C (termostat 6). Zwilżyć brzeg wodą, przykryć drugim ciastem połączyć brzegi i zwinąć je na wałki do środka (jak pizza).
- Za pomocą pędzla posmaruj powierzchnię ciasta żółtkiem jaja rozcieńczonym w małej ilości mleka lub wody. Za pomocą ostrza noża delikatnie narysuj wzór na górze ciasta. Lekko ukłuć ciasto, aby nie urosło za dużo. (można po środku zrobić kominek)
- Piecz około 20/25 minut w piekarniku (ciasto powinno być dobrze zarumienione i chrupiący powyżej i poniżej).
Galette des rois z gruszką i czekoladą
Składniki:
- 2 płaty ciasta francuskiego
- 175 g migdałów zmielonych
- 125 g cukru
- 125 g masła
- 100 g ciemnej czekolady
- 1 słoik/puszka gruszek w syropie (około 400 g)
- 3 jajka
- 1 łyżka mleka
Opcjonalnie:
- Łyżka rumu
- 50 g cukru
- 5 cl wody
- Kilka migdałów całych
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj miękkie masło pokrojone na małe kawałki z cukrem i proszkiem migdałowym. Dodaj jajko i mieszaj, aż dobrze się połączy. Powtórz to z drugim jajkiem. Aby dać chrupkości swojemu ciastu, dodaj kilka kawałków zmiażdżonych całych migdałów.
- Rozpuść ciemną czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (minimalna moc). Ostudzić i wymieszać z kremem migdałowym, aż preparat będzie jednolity.
- Odwijaj ciasto na płytce wyłożona papierem do pieczenia. Rozłożyć masę równomiernie zostawiając 2cm wolnej przestrzeni na bokach i przykryć plastrami gruszki w syropie.
- Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Zwilżyć brzeg wodą, przykryć drugim ciastem połączyć brzegi i zwinąć je na wałki do środka (jak pizza).
- Za pomocą pędzla posmaruj powierzchnię ciasta żółtkiem jaja rozcieńczonym w małej ilości mleka lub wody. Za pomocą ostrza noża delikatnie narysuj wzór na górze ciasta. Lekko ukłuć ciasto, aby nie urosło za dużo. (można po środku zrobić kominek)
- Piecz około 20/25 minut w piekarniku (ciasto powinno być dobrze zarumienione i chrupiący powyżej i poniżej).
- Powierzchnie możesz pokryć lukrem cytrynowym z rumem.
Zobacz także:
- Ciasto z koroną. Na Święto Trzech Króli
- Łosoś konfitowany, kotleciki jagnięce i francuskie ciasto na Trzech Króli.
- 6 stycznia, czyli Święto Trzech Króli. Kim byli i skąd się wzięli? Jak wyglądają obchody?
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Aygul Bulte/GettyImages
podziel się: