Francuskie ciasto Trzech Króli - przepisy na Galette des rois

W kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey przygotował tradycyjne ciasto, które pojawia się na francuskich stołach z okazji święta Trzech Króli. Poznajcie jego przepisy na Galette des rois.

Galette des rois z frangipane (placek królów)

Składniki:

  • 2 płaty ciasta francuskiego (najlepiej okrągłe)
  • 175 g zmielonych migdałów
  • 175 g cukru pudru
  • 175 g miękkiego masła
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • 1 lub 2 łyżki rumu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do termostatu 7/8 (220 ° C).
  • Połącz miękkie masło z cukrem, aż mieszanka będzie jednolita i lekko musująca.
  • Dodaj migdały w proszku, 2 jajka i rum. Dobrze wymieszaj. Powstała mieszanka nazywa się „Frangipane” i jest farszem do naszego ciasta.
  • Rozwiń ciasto na blasze do pieczenia. Połóż frangipane i rozłóż go do 2 cm od krawędzi. Przykryj drugim ciastkiem francuskim. Ściśnij boki palcami, a następnie obróć krawędź tak by przypomniało boki pizzy (wałki). Oznaczyć krawędź zębami widelca.
  • Za pomocą pędzla posmaruj powierzchnię ciasta żółtkiem jaja rozcieńczonym w małej ilości zimnej wodzie. Za pomocą ostrza noża delikatnie narysuj wzór na górze ciasta. Lekko ukłuć ciasto, aby nie urosło za dużo. (Można po środku zrobić kominek)
  • Piecz około 20/25 minut w piekarniku (ciasto powinno być dobrze zarumienione i chrupiący powyżej i poniżej).

Galette des rois z jabłkami

Składniki:

  • 2 okrągłe płaty ciasta francuskiego
  • 6 do 8 jabłek (najlepiej z ogrodu)
  • 125 g cukru
  • saszetkę cukru z prawdziwą wanilią
  • łyżka mleka
  • żółtko jaja
  • 10 g masła

Przygotowanie:

  • Obierz jabłka i pokrój w duże plasterki.
  • Na dobrze rozgrzanej patelni usmaż plasterki jabłka na maśle na dużym ogniu przez 5 minut. Dodaj cukier (waniliowy też) i wymieszaj.
  • Rozłóż pierwsze ciasto francuskie i delikatnie go nakłuć. Dodać jabłka i rozłożyć je po całym cieście zostawiając wolny 2 cm od krawędzi.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 ° C (termostat 6). Zwilżyć brzeg wodą, przykryć drugim ciastem połączyć brzegi i zwinąć je na wałki do środka (jak pizza).
  • Za pomocą pędzla posmaruj powierzchnię ciasta żółtkiem jaja rozcieńczonym w małej ilości mleka lub wody. Za pomocą ostrza noża delikatnie narysuj wzór na górze ciasta. Lekko ukłuć ciasto, aby nie urosło za dużo. (można po środku zrobić kominek)
  • Piecz około 20/25 minut w piekarniku (ciasto powinno być dobrze zarumienione i chrupiący powyżej i poniżej).

Galette des rois z gruszką i czekoladą

Składniki:

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 175 g migdałów zmielonych
  • 125 g cukru
  • 125 g masła
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 1 słoik/puszka gruszek w syropie (około 400 g)
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mleka

Opcjonalnie:

  • Łyżka rumu
  • 50 g cukru
  • 5 cl wody
  • Kilka migdałów całych

Przygotowanie:

  • W misce wymieszaj miękkie masło pokrojone na małe kawałki z cukrem i proszkiem migdałowym. Dodaj jajko i mieszaj, aż dobrze się połączy. Powtórz to z drugim jajkiem. Aby dać chrupkości swojemu ciastu, dodaj kilka kawałków zmiażdżonych całych migdałów.
  • Rozpuść ciemną czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (minimalna moc). Ostudzić i wymieszać z kremem migdałowym, aż preparat będzie jednolity.
  • Odwijaj ciasto na płytce wyłożona papierem do pieczenia. Rozłożyć masę równomiernie zostawiając 2cm wolnej przestrzeni na bokach i przykryć plastrami gruszki w syropie.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Zwilżyć brzeg wodą, przykryć drugim ciastem połączyć brzegi i zwinąć je na wałki do środka (jak pizza).
  • Za pomocą pędzla posmaruj powierzchnię ciasta żółtkiem jaja rozcieńczonym w małej ilości mleka lub wody. Za pomocą ostrza noża delikatnie narysuj wzór na górze ciasta. Lekko ukłuć ciasto, aby nie urosło za dużo. (można po środku zrobić kominek)
  • Piecz około 20/25 minut w piekarniku (ciasto powinno być dobrze zarumienione i chrupiący powyżej i poniżej).
  • Powierzchnie możesz pokryć lukrem cytrynowym z rumem.

Zobacz także:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości