Przekąski filmowe według przepisów Damiana Kordasa

Damian Kordas
Damian Kordas
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Oglądanie filmów w domu z całą pewnością umilą pyszne przekąski. Mogą to być nachosy z ketchupem z dyni, chrupiąca cieciorka, paluszki z ciasta francuskiego z musem z dyni i konfiturą z czarnej porzeczki oraz babeczki piernikowe z gruszką. Sprawdź wyjątkowe przepisy Damiana Kordasa.

Domowe nachosy z ketchupem z dyni

Składniki na domowe nachosy z ketchupem z dyni

  • 4 placki tortilli
    • 100 g masła
      • 4 ząbki czosnku
        • sól, pieprz
          • 100 g parmezanu
            • suszone oregano

              Składniki na ketchup z dyni:

              • 1 kg dyni
                • 2 białe cebule
                  • masło klarowane
                    • sól
                      • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
                        • 2 łyżki cukru
                          • 1 łyżka octu jabłkowego
                            • 1 łyżeczka papryki słodkiej
                              • 1 łyżeczka papryki ostrej

                                Jak przygotować domowe nachosy z ketchupem z dyni

                                Placki z tortilli pokrój na mniejsze trójkąty. W garnku rozpuść masło i połącz je z przepuszczonym przez praskę czosnek, sól, pieprz, starty parmezan oraz oregano. Trójkąty z tortilli maczaj w maśle i układaj na blaszce do pieczenia. Tak przygotowane piecz w 160 stopniach przez 10-12 minut.

                                Dynię oraz cebulę pokrój w drobną kostkę i smaż na maśle klarowanym do miękkości ( około 15-20 minut). Po tym czasie dodaj resztę składników i całość zblenduj na gładką masę. Gotowe naciosy podawaj z ketchupem z dyni.

                                Chrupiąca cieciorka

                                Składniki na chrupiącą cieciorkę:

                                • 2 puszki ugotowanej cieciorki
                                  • 2 łyżki masła
                                    • sól, pieprz
                                      • 1 łyżeczka słodkiej papryki
                                        • szczypta płatków chilli
                                          • 1 łyżeczka oregano

                                            Jak przygotować chrupiącą cieciorkę:

                                            Cieciorkę przepłucz pod bieżącą wodą i osusz dokładnie. Przełóż ją na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut.

                                            W tym czasie rozpuść masło w garnku i dodaj do niego wszystkie przyprawy. Gdy cieciorka się upiecze, wyjmij ją z piekarnika połącz z masłem z przyprawami i wstaw znowu do piekarnika na kolejne 15 minut.

                                            Paluszki z ciasta francuskiego z musem z dyni i konfiturą z czarnej porzeczki

                                            Składniki na paluszki z ciasta francuskiego z musem z dyni i konfiturą z czarnej porzeczki

                                            • 3 arkusze ciasta francuskiego
                                              • 500 g dyni
                                                • 100 ml mleczka skondensowanego z tubki
                                                  • 300 g konfitury z porzeczki
                                                    • 100 g masła
                                                      • Lukier:
                                                        • cukier puder
                                                          • sok z cytryny

                                                            Jak przygotować paluszki z ciasta francuskiego z musem z dyni i konfiturą z czarnej porzeczki:

                                                            Dynie pokrój w mniejsze kawałki i ugotuj ją do momentu, aż będzie bardzo miękką. Odcedź ją, a następnie ugnieć, aby uzyskać puree. Dodaj mleko skondensowane i wymieszaj.

                                                            Jeden arkusz ciasta francuskiego rozłóż na blacie, posmaruj go najpierw musem z dyni, a następnie konfiturą z czarnej porzeczki. Połóż na to drugi arkusz ciasta francuskiego, pokrój je na paski, chwyć za dwa końce i okręć tak, aby powstała sprężynka.

                                                            Rozłóż je na papierze do pieczenia, posmaruj rozpuszczonym masłem i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 15 minut. Gotowe paluszki polej lukrem przygotowanym z wymieszania cukru pudru z sokiem z cytryny.

                                                            Babeczki piernikowe z gruszką

                                                            Składniki na babeczki piernikowe z gruszką:

                                                            • 3 jajka
                                                              • 100 g cukru
                                                                • 120 g masła
                                                                  • 100 g mąki pszennej
                                                                    • 2 łyżki kakao
                                                                      • 1/2 łyżeczka kardamonu
                                                                        • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                          • 1 dojrzała, duża gruszka

                                                                            Jak przygotować babeczki piernikowe z gruszką:

                                                                            Utrzyj masło z cukrem, a następnie dodawaj po jednym jajku. W osobnej misce połącz wszystkie suche składniki, a następnie dodawaj porcjami do masy. Wymieszaj całość dokładnie. Na sam koniec dodaj pozbawioną skóry i pokrojoną w kostkę gruszkę.

                                                                            Ciasto przełóż do papilotek i wstaw do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na około 25 minut. Po ostudzeniu babeczek posyp je cukrem pudrem.

                                                                            Autor: Luiza Bebłot

                                                                            Źródło: Damian Kordas

                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości