Jakie winogrona wybrać? W zależności od naszego gustu, jeśli lubimy bardziej cierpkie smaki - idealnie nadadzą się jasne, jeśli z kolei wolimy wyraźną słodycz - lepsze będą ciemne.
Jak zagęścić dżem z winogron?
Można to robić na wiele sposobów. W sklepach dostępne są substancje żelujące - może to być agar, żelatyna lub specjalne żelfixy i cukry żelujące. Sprawdzą się idealnie, jeśli nie mamy dużo czasu na przygotowanie przetworów. Drugim sposobem jest smażenie dżemu na tyle długo, aby większość wody odparowała. W taki sposób powstają konfitury - często do przygotowania 200 gramów, będziemy potrzebować pół kilo owoców.
Ostatnim sposobem jest przygotowanie naturalnych środków żelujących. Znajdują się one w skórkach owoców, których często pozbywamy się przed zrobieniem przetworu. Można więc smażyć dżem z całych owoców, ze skórkami, które będą stanowiły naturalną substancję żelującą. Można też po obraniu, zebrać resztki, zalać je wodą i gotować przez 15 minut. Po tym czasie ostudzić. Taki wywar można mrozić, a dodanie pół szklanki na 2 kg owoców zadziała jak produkty sklepowe, zagęszczając nasz dżem.
Dżem z winogrona jasnego - przepis krok po kroku
Składniki:
- winogrono jasne - 2 kg,
- cukier - 1 kg,
- sok z cytryny - 0,5 szklanki,
- substancja żelująca.
Sposób przygotowania:
- Winogrona należy dokładnie umyć i oczyścić z gałązek. Sparzyć je wrzątkiem i zdjąć skórki.
- Owoce przełożyć do rondla z głębokim dnem i zasypać cukrem. Odstawić na około godzinę.
- Po tym czasie dolać soku z cytryny i całość zagotować.
- Prażyć na małym ogniu, aż owoce zmiękną i powstanie jednolita masa. Zdjąć z ognia i ostudzić.
- Przecisnąć owocową masę przez sitko w celu pozbycia się pestek. Oczyszczony mus przełożyć z powrotem do rondla i zagrzać.
- Dodać substancję żelującą zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Gotowy dżem przekładać do wyparzonych i zdezynfekowanych słoików. Zakręcić je szczelnie i włożyć do kąpieli wodnej na 15 minut w celu pasteryzacji.
- Tak przygotowane można przetrzymywać w ciemnym i chłodnym miejscu do pół roku.
Dżem z winogrona ciemnego - przepis na powidła krok po kroku
Składniki:
- winogrona ciemne - 3 kg,
- cukier - 1 kg,
- sok z cytryny - 3/4 szklanki.
Sposób przygotowania:
- Winogrona dokładnie umyć i oczyścić z gałązek. Całość sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórki.
- Obrane owoce przełożyć do rondla z grubym dnem, zalać dwiema szklankami wody. Gotować aż do rozmięknięcia owoców.
- Przecisnąć mus owocowy przez sitko, aby oddzielić pestki. Ponownie przełożyć do rondla, dodać cukier i sok cytrynowy.
- Prażyć, aż prawie cała woda odparuje i całość mocno zgęstnieje.
- Gotowe, gęste powidła przekładać do wyparzonych i zdezynfekowanych słoików. Następnie gotować je w kąpieli wodnej przez około 15 minut w celu pasteryzacji.
Smacznego!
Zobacz wideo: Gdzie ukrywa się cukier?
Zobacz także:
- Jak uprawiać winogrona w Polsce? Praktyczne porady
- Kuchnia prosto z naszego ogródka. W roli głównej winogrona prosto z krzaczka
- Jak zrobić wytrawne wino z aronii z dodatkiem jabłek?
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images