Proste przepisy na dżemy z jasnych i ciemnych winogron. Podpowiadamy też, jak zagęszczać konfitury

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Getty ImagesJogy Abraham/Getty Images

Dżemy można robić niemal ze wszystkich owoców. Nie inaczej jest z winogronami. Podobnie jak ze śliwek, tak z zielonych i czerwonych gron można zrobić nie tylko konfitury, ale też powidła. Sprawdź nasze proste przepisy.

Jakie winogrona wybrać? W zależności od naszego gustu, jeśli lubimy bardziej cierpkie smaki - idealnie nadadzą się jasne, jeśli z kolei wolimy wyraźną słodycz - lepsze będą ciemne.

Jak zagęścić dżem z winogron?

Można to robić na wiele sposobów. W sklepach dostępne są substancje żelujące - może to być agar, żelatyna lub specjalne żelfixy i cukry żelujące. Sprawdzą się idealnie, jeśli nie mamy dużo czasu na przygotowanie przetworów. Drugim sposobem jest smażenie dżemu na tyle długo, aby większość wody odparowała. W taki sposób powstają konfitury - często do przygotowania 200 gramów, będziemy potrzebować pół kilo owoców.

Ostatnim sposobem jest przygotowanie naturalnych środków żelujących. Znajdują się one w skórkach owoców, których często pozbywamy się przed zrobieniem przetworu. Można więc smażyć dżem z całych owoców, ze skórkami, które będą stanowiły naturalną substancję żelującą. Można też po obraniu, zebrać resztki, zalać je wodą i gotować przez 15 minut. Po tym czasie ostudzić. Taki wywar można mrozić, a dodanie pół szklanki na 2 kg owoców zadziała jak produkty sklepowe, zagęszczając nasz dżem.

Dżem z winogrona jasnego - przepis krok po kroku

Składniki:

  • winogrono jasne - 2 kg,
  • cukier - 1 kg,
  • sok z cytryny - 0,5 szklanki,
  • substancja żelująca.

Sposób przygotowania:

  1. 1Winogrona należy dokładnie umyć i oczyścić z gałązek. Sparzyć je wrzątkiem i zdjąć skórki.
  2. 2Owoce przełożyć do rondla z głębokim dnem i zasypać cukrem. Odstawić na około godzinę.
  3. 3Po tym czasie dolać soku z cytryny i całość zagotować.
  4. 4Prażyć na małym ogniu, aż owoce zmiękną i powstanie jednolita masa. Zdjąć z ognia i ostudzić.
  5. 5Przecisnąć owocową masę przez sitko w celu pozbycia się pestek. Oczyszczony mus przełożyć z powrotem do rondla i zagrzać.
  6. 6Dodać substancję żelującą zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  7. 7Gotowy dżem przekładać do wyparzonych i zdezynfekowanych słoików. Zakręcić je szczelnie i włożyć do kąpieli wodnej na 15 minut w celu pasteryzacji.
  8. 8Tak przygotowane można przetrzymywać w ciemnym i chłodnym miejscu do pół roku.

Dżem z winogrona ciemnego - przepis na powidła krok po kroku

Składniki:

  • winogrona ciemne - 3 kg,
  • cukier - 1 kg,
  • sok z cytryny - 3/4 szklanki.

Sposób przygotowania:

  1. 1Winogrona dokładnie umyć i oczyścić z gałązek. Całość sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórki.
  2. 2Obrane owoce przełożyć do rondla z grubym dnem, zalać dwiema szklankami wody. Gotować aż do rozmięknięcia owoców.
  3. 3Przecisnąć mus owocowy przez sitko, aby oddzielić pestki. Ponownie przełożyć do rondla, dodać cukier i sok cytrynowy.
  4. 4Prażyć, aż prawie cała woda odparuje i całość mocno zgęstnieje.
  5. 5Gotowe, gęste powidła przekładać do wyparzonych i zdezynfekowanych słoików. Następnie gotować je w kąpieli wodnej przez około 15 minut w celu pasteryzacji.

Smacznego!

Zobacz wideo: Gdzie ukrywa się cukier?

Gdzie ukrywa się cukier?
Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: Getty Images