Przepisy kulinarne

Pomysły na śniadanie w letni poranek. Zrób pyszną przyjemność sobie i bliskim

Przepisy kulinarne

galitskaya/Getty Images

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – powtarzają dietetycy jak mantrę. Tylko co jeść latem, gdy już między 8 a 10 temperatura potrafi przekraczać 25 stopni? Przedstawiamy wam propozycje na pyszne śniadania z owocami sezonowymi. I nie tylko!

Wakacyjne poranki w weekendy to najlepszy czas na leniwe ucztowanie. Pałaszowanie pyszności na balkonie lub tarasie, ulubiona kawa z dodatkiem mleka sojowego lub filiżanka zielonej herbaty i szklanka soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy – to przepis na dobrze rozpoczęty dzień samemu, w gronie rodziny lub przyjaciół. Koniec z nudnymi kanapkami i klasyczną jajecznicą. Smakuj i ciesz się letnimi śniadaniami!

Pomysły na letnie śniadania

Każdy restaurator powie, żeby w okresie letnim korzystać z darów natury, czyli sezonowych produktów. Właśnie latem mamy duże pole do popisu, by eksperymentować w kuchni. Dlatego proponujemy wam zarówno śniadania na słodko, jak i wytrawne. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Wegańskie śniadanie

Lato to raj dla wegan i wegetarian. To właśnie o tej porze roku mogą rozkoszować się sezonowymi owocami i warzywami, tworząc z nich przeróżne smarowidła do świeżego, chrupkiego pieczywa. Świetnie sprawdzi się pasta z bobu, pomidorów czy pieczonego bakłażana. Natomiast, gdy chcecie zapewnić sobie porządną dawkę energii, koniecznie spróbujcie hipsterskiego śniadania oraz "jajka w pomidorach bez jajek" Natalii Kontraktewicz oraz Natalii Kusiak, autorek książki kucharskiej "The Bowl Book". Przepisy znajdziecie tutaj:

Roślinne bowle: przepisy Natalii Kusiak i Natalii Kontraktewicz na wegańskie śniadania pełne smaku

Gofry z sezonowymi owocami

To propozycja dla osób, które kochają śniadania na słodko. Zapewne przypadną do gustu dzieciom. Domowe gofry nie dość, że są łatwe w przygotowaniu, to i zdrowsze niż te, które kupujemy w nadmorskich kurortach. Jak zrobić je krok po kroku?

Składniki na gofry z sezonowymi owocami:

  • mąka;
  • cukier;
  • proszek do pieczenia;
  • sól;
  • mleko;
  • jajka;
  • olej;
  • ulubione sezonowe owoce.

Sposób przygotowania:

  1. 1Do miski wsyp 1 i ½ szklanki mąki, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli i wymieszaj.
  2. 2Dodaj do nich mokre składniki, czyli 1 i ½ szklanki mleka, 2 jajka, ½ szklanki oleju, a następnie zmiksuj wszystko na gładką masę (opcjonalnie do masy można dodać zmiksowanego banana lub maliny).
  3. 3Rozgrzej gofrownicę i posmaruj jej tafle odrobiną oleju.
  4. 4Rozlej ciasto i równomiernie rozprowadź po całej formie.
  5. 5Piecz około 3–5 minut na złoty kolor.
  6. 6Gofry udekoruj ulubionymi sezonowymi owocami pokrojonymi w paski, np. truskawkami, malinami, borówkami, morelami czy brzoskwiniami.

Hiszpańskie śniadanie

Dla osób, które latem muszą dostarczyć sobie porządną dawkę energii, zamiast jajecznicy z boczkiem proponujemy hiszpańską tortillę z pomidorami, którą można uzupełnić o chorizo. Jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. W tym przypadku głód na długo zostanie zaspokojony, a wy myślami powędrujecie np. do słonecznej Barcelony.

Natomiast w tygodniu, gdy nie macie czasu na poranną rozpustę, dorzućcie do naturalnego jogurtu borówki lub maliny albo przygotujcie zdrowy koktajl, który umili wam poranek. Oto pyszne sezonowe koktajle:

Zobacz także:

Zobacz także: Warzywno-owocowy zawrót głowy

Autor: Dominika Czerniszewska

Pozostałe wiadomości