Przepisy kulinarne

Podkarpackie przysmaki

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

By spróbować podkarpackich przysmaków, wybraliśmy się razem z dziennikarką Katarzyną Jaroszyńską do Krosna na festiwal "Karpackie Klimaty". W mieście słynącym z produkcji szkła Kasia spotkała się z kucharzem Pawłem Dobrzańskim, uczestnikiem pierwszej edycji programu "Azja Express", który przygotował potrawy kuchni regionalnej. Skorzystajcie z przepisów Pawła na królika duszonego w podkarpackim winie oraz naleśniki z jogurtem i owocami. I koniecznie spróbujcie podkarpackich chlebów!

Pieczywo eko regionalne: chleby z czarnuszką, chleb na kefirze, proziak

Forma podania: opieczone pieczywo z dodatkiem regionalnego oleju lnianego.

Królik duszony w podkarpackim winie z młodymi marchewkami, kalafiorem marynowanym w dresingu ziołowym z olejem rzepakowym z pierwszego tłoczenia

Potrawa dla 4 osób

Składniki:

noga królika 800 g

musztarda z gorczycą 100 g

wino białe podkarpackie 200 ml

bulion warzywny

1 dymka

pęczek młode marchewki

kalafior 1 szt.

cukinia 2 szt.

ocet jabłkowy lokalny

olej rzepakowy

świeże zioła

Przygotowanie:

Nogi królika moczymy w solance i marynujemy w ziołach, musztardzie. Obsmażamy, podlewamy bulionem i dusimy do miękkości. Warzywa kroimy, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy octem i olejem, pieczemy 180 stop. C 8-10 min.

Naleśnik z jogurtem eko, z malinami, borówkami, czarnymi porzeczkami, granolą domową

Potrawa dla 4 osób

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

mleko 240 ml

woda 180 ml

mąka 130 g

jajka 2 szt.

sól 1 szczypta

masło 2 łyżki lub olej

jogurt naturalny eko 600 ml

maliny 100 g

borówki 100 g

porzeczki czarne 100 g

płatki owsiane 250 g

rodzynki 60 g

żurawina 60 g

miód lokalny 100 g

woda 100 ml

orzechy włoskie 60 g

siemię lniane 40 g

mięta eko

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe i smażymy naleśniki. Jogurt mieszamy z częścią owoców i miodem. Pozostałe składniki mieszamy i pieczemy w temperaturze 170 stop. C około 15-20 minut, mieszając kilkakrotnie. Podajemy ze świeżą miętą. Smacznego!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości