Placek z rabarbarem, truskawkami i kruszonką - wiosenny deser na garden party

Źródło: Dzień Dobry TVN
Zapraszamy na przyjęcie w ogrodzie
Zapraszamy na przyjęcie w ogrodzie
Wypieczone wariacje Mariety Mareckiej
Wypieczone wariacje Mariety Mareckiej
Słodkości od Mariety
Słodkości od Mariety
Słodka kuchnia wielkanocna
Słodka kuchnia wielkanocna
Szukasz ciasta idealnego na wiosnę? Wypróbuj przepis Mariety Mareckiej z kuchni Dzień Dobry TVN na placek z rabarbarem, truskawkami i kruszonką. Idealnie sprawdzi się na pikniku czy garden party. 

Placek z rabarbarem, truskawkami i kruszonką - przepis

Ilość porcji: forma 25x30 cm Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 50 min. + zaczyn

Składniki na ciasto:

  • 50 g świeżych drożdży,
    • szklanka cukru,
      • szklanka mleka,
        • 3 jaja,
          • szklanka oleju,
            • opakowanie cukru wanilinowego,
              • 0,5 kg mąki pszennej,
                • szczypta soli.

                  Składniki na kruszonkę:

                  • 80 g mąki krupczatki,
                    • 60 g zmielonych migdałów lub innych orzechów,
                      • 80 g cukru trzcinowego,
                        • łyżeczka pasty z wanilii,
                          • 90 g masła w temp. pokojowej,
                            • 3-4 łodygi rabarbaru,
                              • 200 g truskawek,
                                • dodatkowo cukier puder.

                                  Sposób przygotowania

                                  Do miseczki wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i cukrem wanilinowym. Wbijamy całe jaja, dolewamy olej i mleko. Nie mieszamy tylko przykrywamy szczelnie i wstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień do wysokiej miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli i wlewamy zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy mikserem, aż składniki ładnie się połączą. Wylewamy ciasto do formy pokrytej papierem do pieczenia. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. W tym czasie myjemy owoce i osuszamy. Truskawki przekrajamy na ćwiartki, a rabarbar obieramy i kroimy w ok. 1 cm grubości plasterki.

                                  Przygotowujemy kruszonkę. Z podanych składników zagniatamy krótko ciasto i rozkruszamy je palcami. Na rosnącym cieście układamy owoce i posypujemy je kruszonką, jednocześnie rozkruszając między palcami. Pieczemy ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem i kroimy.

                                  Zobacz także:

                                  Autor: Teofila Siewko

                                  Źródło: Marieta Marecka

                                  Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości