Patent na soczystego kurczaka
Składniki na danie z soczystym kurczakiem:
- kurczak zagrodowy
- bardzo duży arbuz
- cytryna
- świeży tymianek
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- łyżka soli
- łyżeczka pieprzu
- 1/2 kostki masła w temp. pokojowej
Jak przygotować danie z soczystym kurczakiem
Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Masło, sól, pieprz i paprykę mieszamy ze sobą, a następnie dokładnie nacieramy kurczaka tak, aby masło dobrze go otoczyło z każdej strony. Cytrynę kroimy na ćwiartki, tymiankiem i cytryną faszerujemy kurczaka. Odkładamy na bok, a w tym czasie zajmiemy się przygotowaniem arbuza. Kładziemy go płasko i ścinamy dolną część, aby był stabilny. Odwracamy i ścinamy górną część, pozostawiając taki otwór, aby kurczak się zmieścił do środka. Następnie za pomocą łyżki do lodów wydrążamy środek, w który wsadzamy kurczaka. Otwór przykrywamy ściętą częścią arbuza. Całość wkładamy na 2 godziny do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Otrzymamy super soczyste mięso z cudownym słodkim posmakiem.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Patent na idealny i aromatyczny bulion drobiowy
Składniki na bulion drobiowy:
- 1,5 kg skrzydełek z kurczaka
- 500 g mleka w proszku
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 6 pieczarek
- 2 liście laurowe
- ząbek czosnku
- 1/4 selera
Jak przygotować idealny bulion drobiowy
Skrzydełka z kurczaka dobrze płuczemy, a następnie osuszamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Całość oprószamy mlekiem w proszku i wkładamy na około 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, aż zrobią się brązowe.
Wyciągamy z piekarnika i przekładamy skrzydełka do miski. Do naczynia, w którym się piekły skrzydełka dodajemy pół szklanki gorącej wody i deglasujemy naczynie. Powstały sok wlewamy do skrzydełek. Do szybkowaru z grubym dnem wlewamy odrobinę oleju roślinnego, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w plastry marchewkę oraz seler, pokrojone w ćwiartki pieczarki oraz ząbek czosnku. Lekko obsmażamy, wrzucamy skrzydełka z sokiem, zalewamy wodą ok. 2 litry, dodajemy liść laurowy. Szybkowar zamykamy i gotujemy ok. 2 godziny.
Po tym czasie całość przecedzamy przez sito i w ten sposób otrzymujemy niezwykle bogaty i aromatyczny bulion, który możemy wykorzystywać do sosów, zup oraz innych dań. Pozostały bulion wlewamy do foremki do kostek i mrozimy w zamrażarce.
Idealne jajko na miękko i puszysta jajecznica
Składniki na puszystą jajecznicę i jajko na miękko:
- 6 jajek
- 50 ml śmietany 36 proc.
- 1/2 szklanki mleka 3,2 proc.
- 50 g masła
- sól do smaku
Jak przygotować puszystą jajecznicę i jajko na miękko:
Idealne jajko na miękko: jajka wkładamy do zimnej wody, garnek przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy tylko woda zacznie się gotować, garnek ściągamy z ognia, odstawiamy na bok i odliczamy dokładnie 6 minut. Temperatura wody spadnie, a jajko będzie się gotowało powoli, dzięki czemu białko i żółtko będą miały idealną konsystencję.
Puszysta jajecznica: do miski wbijamy 4 jajka, dodajemy śmietanę oraz mleko i roztrzepujemy na puszystą masę. Miskę z jajkami kładziemy na garnku z gotującą się wodą i w kąpieli wodnej "gotujemy" jajecznicę. Co 2 minuty jajka lekko mieszamy, aby nie przywarły nam do miski. Po około 15 minutach otrzymamy idealnie ściętą i puszystą jajecznicę. Nakładamy na talerz i polewamy odrobiną roztopionego masła oraz oprószamy solą. Jajko dzięki powolnemu gotowaniu nie straci swojej puszystości, a smak będzie bardziej skondensowany i wyrazisty.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Zupy pełne warzyw dla całej rodziny. Poznaj przepisy Jana Kuronia
Kuchnia na ferie z dzieckiem. Przepisy z różnych stron świata prezentuje Tomasz Grabski
Przekąski na każdą okazję. Poznaj przepisy Davida Gaboriauda
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Grzegorz Zawierucha