Dawniej nalewka ta stosowana była w celach zdrowotnych i cieszyła się dużą popularnością. Warto, aby wróciła do naszych łask.
Nalewka z jarzębiny - właściwości
Zawarte w jarzębinie składniki pozytywnie wpływają na choroby pęcherzyka żółciowego i wątroby. Nalewka może być stosowana przy nieżytach jelit oraz biegunkach - pozytywnie wpływa na całą pracę układu poarmowego, a do tego zabezpiecza błony śluzowe żołądka i przełyku. Ze względu na moczopędne właściwości jarzębiny stosowana jest przy infekcjach dróg moczowych, a także w celu ich zapobiegania.
Owoce
Co więcej, mówi się, że jarzębina ma działanie odtruwające wątrobę, a to dzięki temu, że ma działanie lekko przeczyszczające. Warto do nalewki dodać ziół lub innych owoców, np. żurawiny (jeśli chce się wzmocnić działanie moczopędne) czy jałowca, aby wzmocnić pożądane efekty.
Nalewka z jarzębiny - przepis krok po kroku
Składniki:
- jarzębina - 400 g,
- żurawina suszona - 100 g,
- cynamon - 1 łyżeczka,
- cukier - 150 g,
- spirytus do nalewek 70% - 1l.
Sposób przygotowania:
- Owoce jarzębiny umyć, osuszyć i włożyć do zamrażarki na 48 godzin. Po tym czasie rozmrozić je i delikatnie osuszyć.
- Do czystych i wyparzonych butelek lub słoików przełożyć owoce jarzębiny i suszonej żurawiny.
- Całość zalać spirytusem do nalewek i odstawić w ciepłe miejsce na 4 tygodnie. Codziennie mieszać - kilkukrotnie odwracając butelki do góry dnem i z powrotem.
- Po tym czasie do butelek dodać cynamonu i cukru, odmierzając po równo części na ilość naczyń.
- Odstawić na kolejne 2-4 tygodni. Codziennie mieszać, aż cukier się rozpuści.
- Po tym czasie nalewki można odfiltrować z owoców i przelać do czystych, ozdobnych naczyń.
Zaleca się picie 10 ml dziennie w celach zdrowotnościowych.
Zobacz wideo: Jarzębina - superfood z polskich lasów, który warto polubić
Zobacz także:
- Dlaczego warto jeść jarzębinę? "Ma tyle witaminy C co cytrusy"
- Zdrowotne właściwości jarzębiny - kiedy ją zbierać i co z niej robić?
- Te owoce mogą pomóc przy bolesnych miesiączkach. Gdzie zbierać i jak wykorzystywać kalinę koralową?
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Elmik/Getty Images