Przepisy kulinarne

Młode ziemniaczki z kapustą zasmażaną i jajkiem sadzonym - przepis Darii Ładochy

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Daria Ładocha

Przed nami coraz cieplejsze dni, a wtedy chętniej jemy lekkie potrawy. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała wiosenny obiad. Sprawdź jej przepis na młode ziemniaczki z kapustą zasmażaną i jajkiem sadzonym. 

Młode ziemniaczki z kapustą zasmażaną i jajkiem sadzonym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g młodych ziemniaków,
  • 1 pęczek koperku,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 główka kapusty młodej,
  • 1 cebula cukrowa,
  • 200 ml śmietany gęstej,
  • 100 ml śmietanki słodkiej,
  • sok z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • jajka,
  • dodatkowo: kefir lub zsiadłe mleko.

Przepisy Darii Ładochy

Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami Dzień Dobry TVN
wideo 2/3

Sposób przygotowania młodych ziemniaczków z kapustą zasmażaną i jajkiem sadzonym

  1. 1Ziemniaki młode obierz ze skórki lub porządnie wyszoruj. Ugotuj je w osolonej wodzie.
  2. 2Przed podaniem dodaj 1 łyżkę masła oraz ½ pęczka posiekanego koperku.
  3. 3Cebulę drobno posiekaj. W garnku rozgrzej pozostałą część masła i zeszklij cebulę.
  4. 4Dodaj poszatkowaną kapustę, dodaj sól oraz pieprz i duś z dodatkiem wody aż liście zmiękną i będą miękkie.
  5. 5Na koniec dodaj obie śmietany, sok z cytryny i pozostały posiekany koperek.
  6. 6Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła i wbij jajka, smaż na sposób “sadzone”.
  7. 7Podawaj ziemniaki z kapustą zasmażaną i jajkami sadzonymi. 

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji na Ukrainie.  Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Daria Ładocha

Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News

Pozostałe wiadomości