Potrawka śniadaniowa inspirowana "english breakfast" - przepis krok po kroku
Składniki:
- 20 g masła,
- cebula pokrojona w kostkę,
- łyżka posiekanego świeżego tymianku,
- 4 pieczarki pokrojone w plasterki,
- pomidor pokrojony w kostkę,
- 250 g fasolki z puszki,
- 2 jajka,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 2 Polanki z Szynki marki JBB Bałdyga.
Sposób przygotowania:
- Na rozpuszczone masło wrzuć cebulę, dodaj tymianek i smaż mieszając do zeszklenia cebuli. Dodaj pieczarki i pomidora. Podlej 100 ml wody i duś do odparowania płynu. Dodaj fasolę i kiedy ta będzie ciepła, za pomocą łyżki zrób dwa "gniazda" i wbij w nie jajka.
- Na patelni obsmaż na rumiany kolor Polanki i dodaj je do potrawki. Dopraw solą i pieprzem, serwuj z posiekanym szczypiorkiem i grzankami.
Ziemniaczana zapiekanka z kiełbasą i beszamelem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 5 dużych ziemniaków,
- 2 łyżki oleju + do wysmarowania formy,
- 2 cebule pokrojone w kostkę,
- 4 ząbki czosnku posiekane w płatki,
- 2 pory pokrojone w talarki,
- 400 g kiełbasy Łyseckiej z Szynką pokrojonej w plastry,
- 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku,
- sól, pieprz,
- 200 g startego pikantnego sera żółtego np. Dziugas,
- 40 g masła,
- 20 g mąki,
- 700 ml mleka,
- sól, pieprz,
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.
- Ziemniaki upiecz i pokrój w plastry. Ostudź.
- Na rozgrzanym oleju przesmaż cebulę, czosnek i tymianek.
- W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj. Kiedy mąka zacznie łapać kolor, wlej mleko i podgrzewaj na małym gazie mieszając. Sos zacznie gęstnieć po kilku minutach, zdejmij go z grzania i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Naczynie żaroodporne nasmaruj olejem. Ułóż warstwę z plastrów ziemniaków, na niej ułóż plastry kiełbasy, następnie warstwę cebuli z czosnkiem i pora. Na koniec wlej warstwę beszamelu i posyp startym serem. Całość powtórz.
- Zakryj zapiekankę folią aluminiową lub pokrywką i zapiekaj przez 30 minut. Zdejmij przykrycie i zapiekaj kolejne 20 minut.
Kotlet szwajcarski ze schabu - przepis krok po kroku
Składniki:
- 4 plastry schabu po 150 g,
- 4 grubsze plastry Szynki zapiekanej na Maśle JBB Bałdyga,
- 4 grubsze plastry żółtego pikantnego sera np. Gouda,
- łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki,
- odrobina pieprzu cayenne,
- sól, pieprz,
- 70 g mąki,
- 2 jajka,
- 150 g bułki tartej.
Sposób przygotowania:
- Schab rozbij na cienkie kotlety (2-3 mm), postaraj się ich nie przedziurawić. Dopraw solą i pieprzem. Na środku ułóż po plasterku sera i szynki, dodaj odrobinę natki i pieprzu cayenne. Złóż delikatnie boki i uformuj roladkę. Zabezpiecz sznurkiem gastronomicznym lub wykałaczką.
- Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
- Roladki zapanieruj klasycznie – mąka, jajka, bułka tarta.
- Obsmaż je na złoty kolor z każdej strony i przełóż do pieca na 15 minut.
Zobacz także:
- Mięsna kuchnia Jaśka Kuronia - sprawdź jak zrobić arancini, krążki z cebuli, zapiekankę i faszerowane papryki
- Dania z wieprzowiny według przepisów Gai i Jakuba Kuroniów
- Pyszne i proste dania z mięsem według Jaśka Kuronia
Źródło: Jasiek Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News
Materiał promocyjny
podziel się: